7 motive pentru care te simți obosit
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Este normal să te simți obosit din când în când. Majoritatea persoanelor sunt afectate de epuizare și oboseală la un moment dat. Problemele survin atunci când suntem lipsiți de energie nu doar ocazional, ci constant. În această situație, există cu siguranță o neregulă. Descoperă care sunt principalele motive pentru care te simți obosit, astfel încât să poți găsi o soluție și să-ți îmbunătățești calitatea vieții.
1. Trezitul târziu
În general, avem impresia că a ne trezi mai târziu înseamnă a fi mai bine odihniți, dar această concepție este eronată. De fapt, ne simțim mai odihniți, calmi și relaxați pe tot parcursul zilei atunci când ne trezim devreme.
Un studiu realizat în 2009 la Universitatea din Leipzig (Germania) a scos la iveală faptul că persoanele pline de energie și proactive sunt tocmai acelea care se trezesc devreme.
De asemenea, un studiu realizat la Institutul de Cercetare în Biologie Moleculară și Biofizică din cadrul Academiei Ruse de Știință (publicat sub titlul Personalitatea și diferențele individuale) a demonstrat că, în funcție de dinamica ceasului biologic, există trei tipuri de persoane.
Cel de-al doilea studiu menționat ne recomandă să stabilim care sunt orele în care nivelul nostru de energie este maxim. Apoi, trebuie să ne modificăm obiceiurile pentru a profita de aceste perioade de activitate maximă. Cu alte cuvinte, trebuie să ne identificăm „cronotopul”.
2. Dietele deficitare
Excesul de carbohidrați și carența de proteine reprezintă cauze posibile ale oboselii severe. Deși sursele de carbohidrați tind să fie alimente delicioase care oferă un plus rapid de energie, organismul trebuie să descompună această substanță în zahăr, mărind astfel glicemia.
Apoi, pancreasul este nevoit să secrete mai mult insulină pentru a reduce nivelul de glucoză din sânge. Dacă glicemia experimentează asemenea urcușuri și coborâșuri, organismul trebuie să realizeze homeostazia și, în acest scop, consumă multă energie. Dacă ești un consumator înrăit de dulciuri și alte surse de carbohidrați, te vei simți obosit în mod regulat.
3. Sedentarismul, pe lista de motive pentru care te simți obosit
Să nu faci nimic este foarte epuizant. Da, nu glumim: stilurile de viață foarte sedentare nu sunt relaxante, ci obositoare. Așadar, dacă ești nevoit să stai jos permanent la locul de muncă sau obișnuiești să mergi cu mașina până la magazinul de vizavi, te vei simți obosit.
Exercițiile cu impact redus și cele aerobice (inclusiv activitățile în aer liber) stimulează secreția hormonului fericirii (serotonina). Acest lucru îmbunătățește calitatea somnului și starea generală de sănătate. Inițial, este foarte probabil să te simți obosit, dar mișcarea regulată reduce considerabil senzația de epuizare și mărește rezistența.
4. Expunerea insuficientă la soare
Corpul uman are nevoie de lumină solară. Din acest motiv, statul la soare dimineața devreme și la sfârșitul după-amiezii îți va ajuta organismul să producă vitamina D. Totodată, lumina solară îți permite să-ți menții sănătatea. Expunându-te la soare, îți va fi mai ușor să obții un somn de calitate superioară.
5. Somnul neodihnitor
Unul dintre principalele motive pentru care te simți obosit este faptul că nu obții opt ore de somn odihnitor. Adulții ar trebui să doarmă neîntrerupt între șapte și opt ore în fiecare noapte. Acest obicei permite creierului și celorlalte organe să se repare și să-și îndeplinească funcțiile.
6. Carențele de minerale și vitamine
Micronutrienții, mineralele și vitaminele constituie substanțe importante, fără de care organismul nu poate funcționa corespunzător. Lipsa de nutrienți provoacă oboseală, epuizare, amețeală și chiar boli grave.
Urmarea unei diete echilibrate în fiecare zi, care să includă cel puțin cinci porții de fructe și legume, îți va oferi un plus de nutrienți esențiali. De asemenea, este indicat să consumi fructe cu coajă lignificată, inclusiv pe cele care conțin minerale precum clorura de magneziu.
7. Situațiile stresante, printre principalele motive pentru care te simți obosit
Probabil te simți descurajat atunci când treci prin situații dificile, care nu par să aibă vreo soluție. Dacă te confrunți cu o problemă recurentă, o situație care te suprasolicită sau ești nevoit să îngrijești o rudă bolnavă, poate simți nevoia să te dai bătut.
În asemenea situații, te sfătuim să te odihnești puțin și să nu te mai gândești la aspectele pe care nu le poți controla. Astfel, vei reduce tensiunea emoțională. Și momentele foarte stresante de la locul de muncă pot contribui la oboseala cronică. Încearcă să faci ceva frumos pentru tine însuți și să te odihnești periodic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003088.htm
- VV.AA. (2004). El impacto de la actividad física y el deporte sobre la salud, la cognición, la socialización y el rendimiento académico: una revisión teórica. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s0123-885×2004000200008
- Asociación Argentina de Medicina del Sueño. http://www.amsue.org/recomendaciones/
- Saklofske, Donald.Personality and Individual Differences. https://www.journals.elsevier.com/personality-and-individual-differences/
- Randler, Christoph. (2009).Proactive People Are Morning People. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1559-1816.2009.00549.x
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.