7 motive să nu dormi cu părul ud
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Pentru a-ți relaxa corpul și a-ți îmbunătăți calitatea somnului, un duș înainte de culcare poate fi de mare ajutor. Acest obicei reduce tensiunea musculară și stresul provocat de o zi obositoare la serviciu. Însă există numeroase motive să nu dormi cu părul ud, această practică fiind nocivă pentru sănătate.
Deși pare a fi inofensiv, dormitul cu părul ud poate provoca reacții adverse la nivelul scalpului, al mușchilor și al sistemului imunitar.
Mulți dintre noi nu cunoaștem aceste consecințe negative. Pentru a te ajuta să-ți protejezi sănătatea, în articolul de azi îți prezentăm 7 motive să nu dormi cu părul ud.
1. Durerile de cap
Dormitul cu părul ud poate crește frecvența durerilor de cap severe deoarece umezeala provoacă schimbări bruște ale temperaturii corpului. Dacă îți înfășori părul ud într-un prosop, ai putea agrava problema, umezeala fiind reținută pentru mai mult timp.
Acest obicei afectează circulația sanguină la nivelul scalpului și, pe măsură ce tensiunea crește, provoacă dureri care pot întrerupe somnul.
2. Ruperea părului
Persoanele care vor să-și mențină podoaba capilară puternică și sănătoasă ar trebui, pe cât posibil, să evite să se spele pe cap înainte de culcare. În timp, firele de păr se deteriorează din cauza acestei practici, iar șansele ca ele să se rupă și să cadă cresc.
3. Infecțiile cutanate
Părul ud crește riscul de infecții cutanate deoarece microorganismele nocive au un mediu ideal pentru a se înmulți.
Dacă te speli pe cap ziua, părul tău are suficient timp pentru a se usca, dar acest lucru nu este posibil noaptea. Căldura patului creează condiții propice dezvoltării ciupercilor și a bacteriilor. Drept consecință, scalpul și pielea din jurul său dezvoltă iritații sau chiar infecții fungice.
4. Mâncărimile și inflamațiile
Ciupercile care se dezvoltă pe piele din cauza părului ud pot provoca mâncărimi și inflamații incomode, chiar și după ce părul s-a uscat. Aceste simptome ar putea deveni recurente și, dacă nu sunt tratate adecvat, necesită mai multe zile pentru a dispărea.
5. Alergiile și răcelile
Modificările temperaturii corpului care au loc în timp ce dormi cu părul ud pot slăbi sistemul imunitar, declanșând reacții alergice sau răceli.
Umezeala este reținută pentru mai multe ore, timp în care mijloacele de apărare ale organismului sunt slăbite, iar virusurile și bacteriile te pot ataca.
6. Părul gras
Dormitul cu părul ud stimulează producția de uleiuri a scalpului, făcând textura podoabei capilare să fie unsuroasă.
Acest fenomen are loc din cauza schimbărilor experimentate de către glandele sebacee, care dezechilibrează pH-ul scalpului. La trezire, părul tău va avea un aspect neplăcut.
7. Evitarea durerilor musculare, pe lista de motive pentru a nu dormi cu părul ud
Deși durerile musculare pot avea cauze diverse, nu putem trece cu vederea peste părul umed. Schimbările temperaturii corporale care au loc din cauza acestuia nu provoacă doar probleme circulatorii. De asemenea, ele măresc frecvența spasmelor și a tensiunii musculare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Albers, L. N., Maley, A. M., & MacKelfresh, J. B. (2017). Blowing Bubbles: Dermoscopy of Bubble Hair. International Journal of Trichology. https://doi.org/10.4103/ijt.ijt_11_17
- Grimalt, R. (2007). A practical guide to scalp disorders. In Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings. https://doi.org/10.1038/sj.jidsymp.5650048
- Kaya, Abdullah & Calışkan, Halil. (2012). Is wet hair in cold weather causes sinus headache and posterior eye pain? A possible mechanism through selective brain cooling system.. Medical hypotheses. 79. 10.1016/j.mehy.2012.08.017.
- Park, H. K., Ha, M. H., Park, S. G., Kim, M. N., Kim, B. J., & Kim, W. (2012). Characterization of the fungal microbiota (mycobiome) in healthy and dandruff-afflicted human scalps. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0032847
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.