Logo image
Logo image

7 plante medicinale benefice pentru sistemul osos

3 minute
Consumul de ceaiuri din anumite plante medicinale este o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți sănătatea oaselor. Află din acest articol care sunt cele mai bune opțiuni!
7 plante medicinale benefice pentru sistemul osos
Eliana Delgado Villanueva

Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Bei ceaiuri din plante medicinale benefice pentru sistemul osos? Dacă nu, îți recomandăm să adopți de acum înainte acest obicei sănătos. Iată de ce!

Sistemul osos este o structură completă. Rolul său este de a oferi sprijin și mobilitate corpului, înlesnind numeroase abilități.

Unit prin ligamente, tendoane și cartilaje, sistemul osos contribuie, printre altele, la producția de eritrocite și leucocite. În plus, acesta acționează ca un depozit de nutrienți, drept pentru este strâns legat de sănătatea sistemului imunitar.

Din păcate, și sistemul osos este predispus la îmbolnăvire. Există mulți factori interni și externi care pot duce la deteriorarea sa. Aceștia provoacă inflamații și dureri care îți afectează calitatea vieții.

Din fericire, problemele de mai sus pot fi evitate prin practicarea unor obiceiuri sănătoase și folosirea unor remedii naturale care întăresc oasele.

În acest articol îți prezentăm 7 plante medicinale benefice pentru sistemul osos datorită nutrienților pe care îi conțin. Iată care sunt ele!

1. Busuiocul este pe lista de plante medicinale benefice pentru sistemul osos

Some figure

Busuiocul este o plantă foarte cunoscută. Calciul din compoziția sa este benefic pentru sănătatea sistemului osos. Acest mineral esențial menține oasele puternice și previne deteriorarea lor odată cu trecerea anilor.

  • Adaugă busuioc în salate și supe. Totodată, poți consuma și ceaiul preparat din această plantă.

2. Lucerna

Tulpina de lucernă este bogată în minerale esențiale. După ce este digerată de organism, această plantă întărește sănătatea oaselor.

Compușii antiinflamatori din lucernă luptă împotriva radicalilor liberi, reducând riscul de dezvoltare a numeroase afecțiuni cronice.

Este important de menționat faptul că lucerna are efecte similare cu cele ale estrogenului, prevenind astfel pierderea masei osoase.

  • Poți adăuga lucernă în salate și sucuri naturale.
  • Acest ingredient se găsește și în anumite pastile sau suplimente alimentare.

3. Salcia

Some figure

Salcia este bogată în acid salicilic, un compus cu efecte analgezice care ameliorează durerea de oase. Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antioxidante, salcia este inclusă pe lista de plante benefice pentru sistemul osos. Aceasta previne apariția problemelor de mobilitate.

  • Este recomandat să bei maxim două căni de ceai de salcie pe zi.

4. Păpădia

Păpădia este cunoscută pentru efectele sale diuretice. Însă această plantă conține și nutrienți care îmbunătățesc sănătatea oaselor.

Bogată în minerale precum calciul și magneziul, păpădia ajută la menținerea densității osoase. În plus, proprietățile sale antiinflamatoare și detoxifiante îmbunătățesc circulația sanguină prin menținerea unei producții eficiente de eritrocite și leucocite.

  • Bea trei căni de ceai de păpădie pe zi.

5. Urzica

Some figure

Urzica nu poate lipsi de pe lista de plante medicinale benefice pentru sistemul osos, deoarece aceasta protejează oasele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și de factorii din mediul înconjurător.

Urzica este bogată în fier, calciu și magneziu, trei minerale esențiale care îți mențin oasele sănătoase și puternice.

  • Pentru a beneficia de proprietățile menționate, trebuie să bei două cești de ceai de urzică pe zi.

6. Coada-calului

Coada-calului conține mulți nutrienți benefici. După ce sunt asimilați în organism, aceștia îmbunătățesc sănătatea oaselor și a articulațiilor.

Având proprietăți analgezice și antiinflamatoare, coada-calului ameliorează durerea, inflamațiile și alte simptome neplăcute de la nivelul sistemului osos. În plus, vitaminele din această plantă sprijină procesul de sinteză a colagenului și previn deteriorarea care duce la frecarea oaselor unul de celălalt.

  • Bea două sau trei căni de ceai de coada-calului pe zi, cel puțin de trei ori pe săptămână.

7. Mușețelul

Some figure

Mușețelul este una dintre cele mai populare plante din magazinele naturiste. Acesta are proprietăți analgezice și sedative care ameliorează durerile frecvente.

Totodată, mușețelul se află pe lista de plante benefice pentru sistemul osos. Motivele sunt efectele sale antiinflamatoare și conținutul bogat de minerale esențiale.

Consumul de ceai de mușețel reduce umflăturile care îți afectează mobilitatea. În plus, acest remediu lubrifiază cartilajele și ligamentele care unesc oasele.

  • Bea cel mult trei căni de ceai de mușețel pe zi.
  • Îl poți folosi și extern prin băi sau comprese atunci când ai dureri sau inflamații.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bashira S, Drehera F, Chewa A. Cutaneous bioassay of salicylic acid as a keratolytic; International Journal of Pharmaceutics 2005 (292): 187-194.
  • Corletto F. [Female climacteric osteoporosis therapy with titrated horsetail (Equisetum arvense) extract plus calcium (osteosil calcium): randomized double blind study]. Miner Ortoped Traumatol 1999;50:201-206.
  • Cola de caballo (Equisetum arvense L.) (Abril 2010) holadoctor.com/es/hierbas-y-suplementos-a-z/cola-de-caballo-equisetum-arvense-l
  • Janmejai K, Eswar Shankar, Sanjay Gupta. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future.  (2010) ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.