Logo image
Logo image

7 reacții ale corpului în timpul unui somn profund

4 minute
În ciuda aparențelor, organismul nu își întrerupe complet activitatea. Știi ce se întâmplă în corpul tău în acel interval? Vei fi surprins de aceste descoperiri. 
7 reacții ale corpului în timpul unui somn profund
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Organismul are nevoie de cel puțin opt ore de somn pe noapte. Atunci când te afli într-un somn profund, corpul se reface și își reîncarcă depozitele de energie pentru a face față noii zile cu un tonus fizic și mental ridicat.

Ceea ce mulți oameni nu știu este că în aceste ore de odihnă în corpul tău se întâmplă multe lucruri interesante. Aceste lucruri îți afectează starea generală de sănătate și calitatea vieții.

Dacă te gândeai că organismul își stopează toate procesele în timp ce dormi, te înșeli. Deși nu ești întotdeauna conștient de acest lucru, corpul este sincronizat cu funcțiile sale și este ocupat cu anumite sarcini neobișnuite.

În articolul de azi îți dezvăluim tot ceea ce se întâmplă atunci când cazi într-un somn profund. Vei fi cu siguranță surprins!

1. În timpul unui somn profund, se intensifică mișcările oculare

Some figure

Există cinci stadii ale somnului, ultimul corespunzând nivelului cel mai adânc de somn. Acesta poartă numele de faza MRO (Mișcarea rapidă a ochilor) sau REM (din engleză: Rapid Eye Movement). Este caracterizat printr-o mișcare continuă a ochilor dintr-o parte în alta, pe care nu ți-o amintești atunci când te trezești.

De obicei ajungi în acest stadiu al somnului în aproximativ 90 de minute. MRO reprezintă aproape 20% din totalul de somn de pe parcursul întregii nopți. Deocamdată nimeni nu poate explica acest fenomen, dar se consideră că acestael este datorat unei excitări a neuronilor.

2. Produci hormonul de creștere

Unul dintre motivele pentru care un somn profund și odihnitor este atât de important este faptul că în aceste momente corpul secretă hormoni precum cel de creștere, necesar pentru regenerarea țesuturilor, oaselor și mușchilor – în plus, acesta este esențial pentru dezvoltarea corespunzătoare a copiilor. 

Hormonul de creștere este indispensabil și pentru mărirea glicemiei scăzute și reglarea metabolismului.

3. Rinichii își încetinesc activitatea

În timpul zilei, rinichii lucrează din greu pentru a filtra toxinele din sânge și a produce urină.

În timpul nopții, ei își încetinesc activitatea, producând mai puțină urină decât în timpul zilei. Tocmai din acest motiv nu mergi la baie la fel de des pe perioada nopții, iar dimineața urina este mai închisă la culoare.

Te-ar putea interesa și:

4 tratamente naturiste pentru insomnie

4. Scrâșnești din dinți

Some figure

Această manifestare poate fi cauzată de stres sau de faptul că dinții nu sunt aliniați corespunzător.

În termeni medicali, acest obicei poartă denumirea de bruxism și poate provoca dureri sau alte complicații.

Este important să mergi la medicul stomatolog deoarece scrâșnitul din dinți poate fi dăunător pe termen lung, ducând la apariția cariilor dentare.

5. Mișcări bruște

Este un lucru care ți s-a întâmplat probabil și ție: abia ai adormit, când tresari deodată sau sari din pat.

Este o reacție normală care nu trebuie să te îngrijoreze. Creierul se pregătește pentru trecerea în ciclul de somn, iar uneori acest lucru este resimțit ca o cădere în gol.

Fenomenul poartă numele de spasm hipnagogic și se manifestă doar în timpul somnului.

6. Creierul înlătură ceea ce nu îi este necesar

Datorită sistemului limfatic, creierul acumulează foarte multe informații în timpul zilei, iar noaptea se pregătește să dea deoparte ceea ce nu îi este necesar.

Aceasta este modalitatea naturală a organismului de a „curăța” sistemul nervos central și de a elimina proteinele extracelulare, excesul de lichide, deșeurile rămase în urma proceselor metabolice și posibilele țesuturi periferice.

7. Paralizie în timpul somnului

Some figure

Aproape fiecare persoană are această experiență la un moment dat în viață, unele chiar de mai multe ori. Aceasta se manifestă atunci când te afli în cea mai profundă fază a ciclului de somn și este caracterizată de senzația supărătoare că nu te poți mișca, deși ești conștient că visezi.

Te-ar putea interesa și:

5 ceaiuri pentru un somn mai odihnitor

Poate fi o experiență foarte înfricoșătoare, deoarece paralizia din timpul somnului este însoțită adesea de coșmaruri în care nu reușești să evadezi dintr-un loc sau să reacționezi în vreun fel.

Și ultimul, dar nu cel din urmă… știai că arzi și calorii în timp de dormi? 

Toată activitatea din această perioadă cere un consum de energie care te ajută să-ți ții sub control greutatea corporală. Tocmai de aceea persoanele care nu dorm suficient tind să devină supraponderale sau obeze.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Clínica Mayo. Bruxismo (rechinamiento de los dientes). (2018). mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/bruxism/symptoms-causes/syc-20356095
  • F. Roballo. Parálisis del sueño: desenmascarando el fantasma, exploración holística y psicológica. (2016). sifp.psico.edu.uy/sites/default/files/Trabajos%20finales/%20Archivos/tfg_francisco_roballo.pdf
  • Clínica Mayo. La hormona del crecimiento humana: ¿Hace más lento el envejecimiento?. (2020). Recuperado el 20 de marzo de 2020.
  • Negoro, H., Kanematsu, A., Doi, M., Suadicani, S. O., Matsuo, M., Imamura, M., Okinami, T., Nishikawa, N., Oura, T., Matsui, S., Seo, K., Tainaka, M., Urabe, S., Kiyokage, E., Todo, T., Okamura, H., Tabata, Y., & Ogawa, O. (2012). Involvement of urinary bladder Connexin43 and the circadian clock in coordination of diurnal micturition rhythm. Nature Communications. https://doi.org/10.1038/ncomms1812
  • Sathe, H., Karia, S., Desousa, A., & Shah, N. (2015). Hypnic jerks possibly induced by escitalopram. In Journal of Neurosciences in Rural Practice. https://doi.org/10.4103/0976-3147.158797
  • Eugene, A. R., & Masiak, J. (2015). The Neuroprotective Aspects of Sleep. MEDtube Science.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.