7 dintre principalele simptome ale hiperglicemiei
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Crezi că ai simptome ale hiperglicemiei? Știi ce reprezintă aceasta? Glucoza este principala sursă de energie pentru celulele corpului. Acest tip de zaharidă se găsește, printre altele, în făină, miere de albine, morcovi și orez.
Glucoza ajută la îndeplinirea multor funcții importante în organism, cum ar fi digestia, funcționarea inimii și a sinapselor. Glicemia sau nivelul de glucoză din sânge trebuie să aibă valori cuprinse între 70 și 110 mg/dL pentru a te bucura de beneficiile oferite și a evita efectele negative.
Un nivel ridicat al glicemiei poartă denumirea de hiperglicemie și poate afecta mai multe organe. Dacă valoarea depășește 180 mg/dL, pacientul este diagnosticat cu diabet, o boală care trebuie ținută sub supraveghere medicală strictă deoarece poate cauza numeroase complicații.
Ce este hiperglicemia?
Hiperglicemia reprezintă o valoare a glucozei din sânge mai mare de 140 mg/dL. Această problemă poate apărea din două motive specifice:
- Pancreasul întâmpină dificultăți în producerea unei cantități normale de insulină, hormonul responsabil pentru reglarea glicemiei.
- Organismul nu poate folosi insulina în mod corespunzător.
Oricare ar fi cauza, este foarte important să mergi la medic pentru a afla de ce medicamente ai nevoie, ce regim alimentar trebuie să urmezi și câte exerciții fizice este indicat să practici.
Principalele simptome ale hiperglicemiei
Hiperglicemia este greu de detectat dacă nu ești suficient de atent, însă există anumite semne după care te poți ghida. Cel mai bine este să îți faci un control medical o dată la 6 luni pentru a fi diagnosticat la timp în cazul în care există o neregulă în organismul tău.
Analiza pentru aflarea nivelului glicemiei este, de obicei, foarte simplă și ieftină. Pentru efectuarea ei, se recoltează o cantitate mică de sânge.
În orice caz, este bine să știi și care sunt principalele simptome ale hiperglicemiei:
1. Polidipsie
Polidipsia este nevoia urgentă și exagerată de a bea apă, însoțită, de obicei, de senzația de gură uscată. Este important să bei cantitatea de apă de care ai nevoie, întrucât aceasta este modalitatea prin care organismul încearcă să regleze nivelul glucozei din sânge.
Nu uita însă că problema va persista până când glicemia va avea o valoare normală. În acest sens, este indicat să faci mișcare și să iei medicamentele prescrise de medic.
2. Leziuni ale pielii
Printre principalele simptome ale hiperglicemiei sunt incluse apariția unor leziuni ale pielii sau a unor pete maronii pe picioare, înroșirea feței și pielea uscată. Unghiile, palmele și tălpile se pot îngălbeni.
Dacă ai observat că ți-au apărut vânătăi pe corp care se vindecă mai greu decât de obicei, mergi la medic. Nu ignora aceste simptome deoarece ți-ar putea deteriora vasele sanguine.
3. Schimbări bruște ale dispoziției
Hiperglicemia îți afectează dispoziția, provocând irascibilitate sau depresie. Unele persoane devin morocănoase sau agresive. Dacă aceste comportamente nu îți sunt caracteristice, prezența lor poate fi un simptom.
Emoțiile sunt strâns legate de procesele chimice din creier, iar acestea din urmă sunt afectate de nivelul glicemiei.
4. Slăbiciune și somnolență
Dacă celulele din corp nu pot absorbi în mod eficient glucoza, apare o lipsă de energie. Astfel, te confrunți cu simptome precum:
- Slăbiciune;
- Oboseală accentuată;
- Somnolență;
- Leșin.
Pentru a combate aceste neplăceri, este important să consumi multe legume proaspete pentru a-ți lua doza de vitamine și minerale. Dacă problema este mai severă, medicul îți poate recomanda anumite suplimente.
5. Vindecarea lentă a rănilor
Hiperglicemia provoacă schimbări majore în ceea ce privește coagularea sângelui. Astfel, se modifică timpul de vindecare a rănilor și pot apărea hematoame sau vânătăi.
Dacă ai observat că rănile tale sângerează mult timp sau nu se vindecă atât de repede pe cât ar fi normal, trebuie să iei măsuri. După ce îți reglezi nivelul glicemiei, nu vei mai avea această problemă.
6. Probleme cu vederea
Venele și vasele sanguine mici de pe retină, maculă și nervul optic se pot deteriora ca urmare a hiperglicemiei. Simptomele provocate pot fi:
- Vedere încețoșată;
- Pete întunecate în câmpul vizual;
- Dureri în jurul ochilor;
- Dificultatea de focalizare a vederii periferice asupra obiectelor apropiate.
Vizitele regulate la medicul oftalmolog te pot ajuta să identifici aceste probleme și să îți ții nivelul glicemiei sub control.
7. Probleme la nivel sexual
Deteriorarea nervilor și a vaselor sanguine provocată de hiperglicemie poate cauza schimbări în funcțiile sexuale atât la femei, cât și la bărbați. La bărbați, hiperglicemia poate cauza:
- Neputința de a avea sau a menține o erecție suficient de fermă pentru a întreține relații sexuale.
- Ejaculare retrogradă, care constă în faptul că, în momentul ejaculării, o parte sau toată sperma trece prin vezica urinară în loc de vârful penisului, așa cum ar fi normal.
La femei, pot apărea următoarele simptome ale hiperglicemiei:
- Uscăciune vaginală;
- Scăderea sau lipsa apetitului sexual.
- Dureri în timpul actului sexual.
Ai observat că ai și tu aceste simptome ale hiperglicemiei? Dacă da, nu ezita să mergi cât mai curând la medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Hernánez AQ., Granja LL., Sosa AL., Papel de la insulina en el tratamiento de la diabetes mellitus tipo 2. Revista Cubana de Medicina General Integral, 1997.
- Jenkins DW, Jenks A. Exercise and Diabetes: A Narrative Review. J Foot Ankle Surg. 2017 Sep-Oct;56(5):968-974. doi: 10.1053/j.jfas.2017.06.019. PMID: 28842107.
- Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.