Logo image
Logo image

8 trucuri ca să dormi mai bine când este cald afară

5 minute
Pentru a te putea odihni suficient chiar și atunci când afară este foarte cald, este esențial să te menții bine hidratat și să eviți alimentele grele.
8 trucuri ca să dormi mai bine când este cald afară
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Adorăm zilele calde de vară pentru că ne permit să mergem la plajă și la piscină sau pur și simplu să stăm întinși la soare pentru a ne bronza. Doar oare cum poți să te odihnești pe timp de caniculă? Descoperă câteva trucuri ca să dormi mai bine când este cald afară.

Problemele survin încă de când ne băgăm în pat: pare imposibil să adormim! Dar nu-ți face griji. Ai la dispoziție anumite trucuri ca să dormi mai bine când este cald afară foarte interesante. În articolul de azi îți prezentăm 8 asemenea soluții.

Vara și somnul – o combinație nefericită?

Some figure

Când vine vorba de vremea caldă, una dintre cele mai frecvente dileme este: Cum voi putea dormi? Să te odihnești suficient când temperatura depășește 26 °C pare a fi o misiune imposibilă.

Dacă afară este foarte cald, ritmul nostru biologic este afectat, ceea ce ne modifică structura obișnuită a somnului.

Creșterea aportului de apă, unul dintre cele mai simple trucuri ca să dormi mai bine când este cald afară

Cu toții știm că trebuie să bem 2 litri de apă pe zi. Poate și tu încerci să-ți satisfaci această nevoie.

Pe timp de caniculă este important să-ți crești aportul de lichide, deoarece în această perioadă vei transpira mai mult. Riscul de deshidratare este mult mai mare, chiar dacă nu faci mișcare.

Dacă ești bine hidratat și nu îți este sete, vei dormi cu siguranță mai bine. Te sfătuim să ții o sticlă sau un pahar cu apă pe noptieră, în caz că ți se face sete peste noapte.

Menține o temperatură plăcută în dormitor

Nu este nevoie să-ți transformi dormitorul într-un congelator, dar asigură-te că temperatura din această încăpere este sub 26 °C (79 °F).

Dacă nu ai la dispoziție aer condiționat, va trebuie să devii puțin creativ pentru a-ți răci dormitorul. De pildă, poți să pornești ventilatorul și să pui un recipient de cuburi de gheață în fața acestuia.

Totodată, te sfătuim să nu ridici jaluzelele și să nu deschizi geamurile în timpul zilei. Momentul ideal pentru a-ți aerisi dormitorul este la primele ore ale dimineții.

Servește o cină ușoară

Some figure

Cei mai mulți dintre noi mânâncă mai puțin vara și optează pentru meniuri mai ușoare. În această perioadă preferăm salatele și legumele și evităm supele și mâncarea gătită.

Însă unul dintre cele mai eficiente trucuri ca să dormi mai bine când este cald afară este să mănânci mai puțin.

Înainte de culcare, optează pentru fructe, iaurt, înghețată, sucuri și smoothie-uri. Dacă ești genul de persoană care nu obișnuiește să bea multă apă, toate aceste produse alimentare te vor ajuta să te menții hidratat.

Evită să faci exces de alimente foarte picante sau asezonate. De asemenea, nu este o idee bună să bei cafea sau băuturi răcoritoare cofeinizate la ultima masă a zilei.

Nu în ultimul eând, ai grijă și cât alcool consumi!

Nu face mișcare după-amiaza

Activitatea fizică este esențială pe tot parcursul anului, dar vara trebuie să avem grijă când alegem să facem mișcare. Dimineața este momentul ideal pentru jogging, mersul cu bicicleta sau orice rutină de exerciții.

Nu ai timp liber dimineața? Nu este o problemă, atât timp cât nu îți amâni rutina pentru sfârșitul zilei. Fă mișcare cu cel puțin 3-4 ore înainte de culcare.

Deși ni se spune deseori că mișcarea ne ajută să dormim mai bine, activitatea fizică stimulează corpul. Astfel, deși ne simțim obosiți din punct de vedere fizic, nu putem adormi. Dacă vrei să faci o plimbare după cină, va trebui să aștepți ceva timp până te bagi în pat.

Îmbracă-te adecvat

Some figure

Nu este o idee bună să dormi complet dezbrăcat, deoarece temperatura corpului tinde să scadă dimineața. Practic, dormind astfel, riști să te trezești cu frisoane sau dureri musculare. Pe cât posibil, optează pentru o pijama subțire din bumbac.

Acordă o atenție specială așternuturilor și pernei pentru care optezi. Deseori aceste obiecte generează căldură și ne fac să transpirăm în exces. Bumbacul este cea mai bună variantă, nu satinul sau mătasea.

Multe persoane își udă așternuturile înainte de culcare, dar acest obicei nu este benefic. Nu uita, acea umezeală care se usucă pe corpul tău te poate îmbolnăvi.

Cel mai bine este să dormi singur. Dacă trebuie să împarți patul cu partenerul tău, dormi pe marginea patului. O altă variantă este să te culci pe o saltea așezată direct pe podea (podelele sunt mereu mai răcoroase).

Fă dușuri călduțe

Unii dintre noi încearcă să doarmă într-o cadă de baie plină cu apă rece. Evident, există numeroase motive pentru care nu este bine să facem acest lucru. De pildă, ne-am putea îmbolnăvi sau accidenta.

Însă să faci un duș călduț înainte de culcare este unul dintre cele mai bune trucuri ca să dormi mai bine când este cald afară. Folosește apă călduță, nu rece, astfel încât corpul tău să nu resimtă o diferență de temperatură extremă.

Some figure

Închide toate luminile și dispozitivele electronice

Pe lângă faptul că scade temperatura din încăpere, acest truc te va ajuta să te relaxezi și să dormi mai bine. Poți să-l pui în aplicare în orice moment al anului.

Dispozitivele electronice ar trebui puse în modul „standby” sau „repaus”, deoarece ele continuă să emită căldură atunci când sunt aprinse. Te sfătuim și să înlocuiești becurile incandescente cu unele fluorescente sau care consumă mai puțin curent electric. Vei economisi bani și, simultan, vei evita căldura excesivă.

Aplică comprese călduțe

Înainte de culcare, aplică o cârpă umezită cu apă călduță pe regiunile sensibile la căldură—adică ceafa, fața și axilele. Te vei răcori imediat. Se declanșează astfel un proces numit vasoconstricție, care a fost asociat cu reducerea temperaturii corporale.

Ca să te odihnești suficient pe timp de caniculă, poți încerca să tragi un pui de somn după-amiaza. Servește și o infuzie rece de mușețel, floarea pasiunii sau levănțică pentru a ameliora anxietatea și stresul cauzate de căldură.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Parga, N. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. https://doi.org/10.1517/13543784.7.5.803
  • Galve, J. J. G. (2009). Consejos y ayudas para dormir bien. Medicina Naturista.
  • Pascual, M., Estivill, E., & Albares, J. (2007). Trastornos del sueño en la infancia. Anales de Pediatria Continuada. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(07)74152-5
  • Padilla, M. de la L., Rojo, A. P. R., Contreras, J. H., & Muñoz, B. A. M. (2010). Salud mental y bienestar psicológico en los estudiantes universitarios de primer ingreso de la Región Altos Norte de Jalisco. Revistade Educación y Desarrollo.
  • Labrador, D. (2011). La importancia de dormir bien para aprender. Discapnet.

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.