9 alimente care pot fi congelate
Există multe alimente care pot fi congelate, chiar dacă este posibil ca textura anumitor lor să se schimbe puțin, aceasta este o modalitate practică de a preveni risipa, o problemă serioasă în întreaga lume. Din păcate, se estimează că în jur de 30-40% din alimentele destinate consumului uman ajung la gunoi.
Multe dintre acele alimente care pot fi congelate se pierd în locurile unde sunt cultivate sau în timp ce sunt procesate și transportate. Însă majoritatea se depreciază în frigiderele și în cămările noastre, iar această situație ar putea fi prevenită.
Problema este că multe persoane sunt interesate de această problemă, însă uită un lucru foarte important: poți păstra alimentele perisabile mai mult timp, folosind metode precum congelarea. În acest fel nu mai ești nevoit să arunci mâncarea și economisești și bani.
Citește sfaturile de mai jos și pune-le și tu în practică!
1. Bananele sunt primele pe lista de alimente care pot fi congelate
Poți congela bananele foarte coapte (cele care au devenit maro), fără coajă. Ulterior, le poți folosi în tot felul de rețete.
Dacă sunt lăsate la temperatura camerei, bananele se strică mult mai ușor, drept pentru care este indicat să le pui în congelator. Când ai nevoie de ele, le poți decongela pentru a le adăuga în prăjituri, brioșe sau chec cu banane.
2. Avocado
Multe persoane știu că, atunci când desfaci un avocado, acesta se înnegrește și se înmoaie. Chiar și în această stare, îl poți folosi pentru măști faciale sau alte tratamente cosmetice.
Însă poți, de asemenea, să ții un avocado în congelator pentru a-l utiliza ulterior în scop culinar. Pune fructul într-un recipient etanș și stoarce puțină zeamă de lămâie peste el. În acest fel, va mai ține încă o săptămână.
3. Cafea
Ți-a mai rămas niște cafea de dimineață? Poate nu te gândeai că este unul dintre acele alimente care pot fi congelate. În loc să o arunci în chiuvetă, toarn-o într-o tăviță pentru cuburi de gheață și adaugă cubulețele de cafea înghețată în cocktailuri și alte rețete.
În plus, le poți folosi în această formă ca tratament pentru riduri, celulită și alte probleme ale pielii.
4. Ierburi aromatice proaspete
Coriandrul, pătrunjelul și alte ierburi aromatice proaspete se înnegresc atunci când încep să se descompună. Dacă vrei să le păstrezi mai mult timp, poți să le toci și să le pui la congelator.
Pune ierburile tocate în tăvița de cuburi de gheață, acoperă-le cu ulei de măsline și ține-le în congelator oricât ai nevoie.
În acest fel, vei avea mereu la îndemână verdețuri pe care să le adaugi în supe, tocane și alte rețete cărora vrei să le oferi o aromă deosebită.
5. Salată verde
Cel mai bine este să mănânci salata proaspătă pentru a beneficia de toți nutrienții săi. Totuși, dacă vrei să o folosești mai târziu, când în mod normal s-ar fi depreciat, poți să o congelezi.
Prepară un piure din frunzele de salată verde și puțină apă și toarnă amestecul în tăvița pentru cuburi de gheață.
Poți adaugă cubulețele cu salată în smoothie-uri și supe pentru un plus de savoare și o valoare nutrițională mai bogată.
6. Struguri
Strugurii sunt fructe foarte delicate, iar atunci când se coc bine se pot strica foarte rapid. Din fericire, aceștia fac parte dintre acele alimente care pot fi congelate și adăugate ulterior în sucuri, dulciuri și chiar cocktailuri.
Citește și: 12 alimente ce nu trebuie congelate
7. Roșii
Poate ai auzit spunându-se că roșiile nu trebuie ținute în frigider, deoarece își pierd valorile nutriționale. Totuși, dacă sunt prea coapte și urmează să se strice, pot fi congelate și folosite mai târziu pentru a prepara suc de roșii sau tocănițe.
8. Brânză
Deși nu este recomandat să congelezi alimente care conțin multe grăsimi, smântână și apă, poți folosi această metodă de conservare pentru multe brânzeturi. Important este să alegi sortimentul potrivit. De exemplu, ricotta și brânza de vaci nu sunt cele mai bune opțiuni.
În schimb, brânzeturile maturate suportă mai bine schimbările de temperatură. Acestea pot fi ținute mult timp în congelator. Ideal ar fi să congelezi bucăți mai mari pentru a-și păstra textura și gustul.
9. Unt și margarină
Atât untul, cât și margarina sunt alimente care pot fi congelate, însă este necesar să ții cont de anumite indicații. După cum știm deja, unele alimente pot contracta ușor anumiți agenți patogeni, drept pentru care trebuie ținute în recipiente închise etanș, fără să intre în contact cu alte produse alimentare.
Citește și: Gelul de aloe vera congelat: beneficii incredibile
După cum poți vedea, congelarea este o modalitate excelentă de a extinde perioada de valabilitate a multor alimente perisabile. Apelează la această metodă oricând consideri că este necesar, însă cel mai bine ar fi să încerci să cumperi cantități mai mici de alimente pentru a reuși să le consumi proaspete.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Yunus A. C., & Afshin J. G. (2011). Refrigeration and freezing of foods. In Heat and mass transfer: fundamentals and applications. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1007/s10029-018-1733-0
Singh, R. P., & Heldman, D. R. (2014). Food Freezing. In Introduction to Food Engineering. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-398530-9.00007-3
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.