A ieși din zona ta de confort poate fi cea mai bună idee
Probabil ai auzit până acum de ideea de a ieși din zona ta de confort. Însă știi la ce se referă ea mai exact și ce beneficii ți-ar aduce punerea sa în practică? Află din articolul nostru de astăzi.
La un moment dat, cu toții am început un proiect, dar apoi am ajuns la concluzia că nu merită să îl continuăm. Ne-am dat seama că nici nu eram cu adevărat serioși în privința lui. Poate ne-am gândit că era o idee absurdă.
Alteori, putem începe un proiect atât de aberant, încât nu avem de ales și trebuie să îl ducem la bun sfârșit pentru a vedea ce iese.
Chiar dacă pare greu de crezut, situațiile descrise mai sus pot fi foarte benefice. Noi, oamenii, suntem capabili de a ne deschide în fața unor noi experiențe pentru a învăța din ele. Acesta este un lucru uimitor, care ne ajută să ne găsim fericirea și echilibrul.
Când a fost ultima dată când ai decis să ieși din zona ta de confort? Când ai făcut lucruri pe care nu ai crezut niciodată că le vei face și te-ai bucurat de viață?
În acest articol te invităm să reflectezi asupra acestui subiect.
Lucrurile care încep în mod spontan și absurd
Iată un exemplu concret. Începi o relație cu o persoană care pare a fi opusul tău. Aceasta are alte preferințe, o personalitate diferită, dar se aseamănă cu tine în plan emoțional și afectiv. O legătură de acest gen este, fără îndoială, extrem de intensă și uimitoare.
Ne putem găsi fericirea în cele mai neașteptate locuri, cu cele mai neașteptate persoane și în cele mai neașteptate momente. Povestea vieții fiecăruia dintre noi este presărată cu astfel de momente.
Trebuie să ținem cont însă de anumite aspecte. Deși pare surprinzător, există multe persoane care nu se lasă purtate de val pentru a avea parte de experiențele unice și rare menționate mai sus. Pentru a ieși din zona ta de confort, sunt necesare anumite abilități.
Îți explicăm în rândurile de mai jos despre ce este vorba.
Citește și:
Importanța de a te lăsa purtat de val și de a ieși din zona ta de confort
Până acum, am vorbit de mai multe ori despre conceptul de flow (flux). Pe lângă faptul că te ajută să trăiești conștient clipa de față și să fii atent la tot ce se întâmplă în jurul tău, tendința de a lăsa totul să curgă te ajută să îți găsești fericirea.
- Există momente în care apare o oportunitate neașteptată, însă o lăsăm să ne scape printre degete, deoarece nu îndrăznim să profităm de ea. Ne este teamă că nu luăm cea mai bună decizie. Ulterior, ne dăm seama că era de fapt o oportunitate extraordinară. Astfel, la un moment dat ajungem să regretăm toate ocaziile pierdute.
- Nu te îndemnăm să acționezi fără să gândești sau să faci ceva care îți lezează demnitatea. Te sfătuim doar să fii deschis la experiențe noi.
Merită să faci anumite salturi în întuneric. Chiar și așa, trebuie să fii pregătit pentru orice. A ieși din zona ta de confort înseamnă a avea încredere în tine și a înțelege că ai nevoie de un strop de curaj și de absurditate pentru a-ți găsi fericirea.
Nu știm niciodată unde duc anumite cărări
Nimeni nu știe exact ce drum să urmeze, ce oameni ar trebui să evite și care sunt cele mai bune oportunități din viața sa. Având în vedere că nimic nu este sigur și că orice se poate întâmpla, de ce să nu ne asumăm riscuri?
Ciclul vieții tale, identitatea și harta ta personală se țes cu fiecare decizie și greșeală pe care o faci.
- Nu uita că drumurile cele mai ofertante se află întotdeauna în afara zonei tale de confort. Din păcate, poți ajunge să petreci atât de mult timp în zona de confort, încât repeți aceeași rutină și îți perpetuezi nefericirea.
- Dacă descoperi că mediul în care trăiești acum nu te face fericit, nu ezita să ieși din zona ta de confort. Poate că, în interiorul ei, simți că poți controla totul, însă nimic din ce faci nu te mulțumește.
- Ceea ce se află în afara zonei de confort te poate speria, te poate pune la încercare sau ți se poate părea absurd. Însă uneori aceste emoții sunt cel mai bun remediu pentru toate neîmplinirile de zi cu zi.
Te invităm să citești și:
Ceea ce începe spontan, dar ajunge să ne împlinească
Iată un exemplu. Cineva te sfătuiești să faci ceva. Poate fi vorba despre a găti un desert sau a croi o haină. Când faci lucrul respectiv, primești multe laude. Astfel, decizi să îți dedici întreaga viață acelui hobby sau acelui meșteșug, care devine o parte din tine și se transformă în meseria ta.
- Există momente în care ți se întâmplă lucruri accidentale și nu le acorzi o atenție deosebită la început. Însă ulterior conștientizezi că întâmplarea respectivă nu a fost absurdă sau ridicolă.
Din contră, îți dai seama că evenimentul acela a fost cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat vreodată. Pentru a avea parte de acest deznodământ, trebuie să fii cu ochii în patru și să te bazezi pe intuiția ta. Și știi care este cel mai valoros instrument? Încrederea în tine.
Nu uita asta!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Seligman, M. E. (2014). Aprenda optimismo: Haga de la vida una experiencia maravillosa. DEBOLS! LLO.
-
Páramo, M. D. L. Á., Straniero, C. M., García, C. S., Torrecilla, N. M., & Gómez, E. E. (2012). Bienestar psicológico, estilos de personalidad y objetivos de vida en estudiantes universitarios. Pensamiento psicológico, 10(1), 7-21.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.