Cum reduci acidul uric prin metode naturale
Când nivelul de acid uric din organism este prea ridicat, se pot instala diverse afecțiuni cum ar fi guta, pietrele la rinichi și insuficiența renală. Cum reduci acidul uric prin metode naturale? Află citind articolul de mai jos!
Ce trebuie să știi despre acidul uric
Acidul uric este produs în urma descompunerii unor substanțe chimice numite purine, care se găsesc în alimente precum ficatul, heringul, anșoa și sardinele. Laptele și unele legume conțin, de asemenea, purine, dar studiile au arătat că acestea nu afectează sănătatea organismului și nu cresc riscul dezvoltării gutei. Citește mai departe și descoperă cum reduci acidul uric din corp înainte de a te îmbolnăvi!
Acidul uric este „reciclat” atunci când celulele mor și ajută la protejarea vaselor de sânge. Rinichii sunt responsabili de filtrarea lui din sânge și eliminarea prin urină, precum și prin materiile fecale, dar în cantități mai mici. Atunci când organismul produce acid uric în exces, acesta se acumulează în articulații, tendoane și în organele interne, precum rinichii.
Nivelul ridicat de acid uric duce la apariția gutei. Însă sunt și alți factori care pot cauza această afecțiune, cum ar fi hipertensiunea și insuficiența cardiacă sau renală.
Îți recomandăm și:
Cum reduci acidul uric din corp? În primul rând, există mai multe cauze pentru care nivelul de acid uric poate crește. Printre acestea se numără: ereditatea, consumul excesiv de alcool, purinele „rele”, medicamentele diuretice, radioterapia, chimioterapia, hipertiroidismul, psoriazisul și medicamentele imunosupresoare.
Este bine de știut că, la început, nivelul de acid uric ridicat nu prezintă simptome.
Cum reduci acidul uric prin metode naturale
- Mănâncă un măr (roșu sau verde) după masa de prânz și după cină fără să-l cureți de coajă (spală-l bine înainte de a-l consuma). Coaja de măr este bogată în vitamina C; merele conțin și acizi „sănătoși”, cum ar fi acidul malic, care detoxifiază organismul și ajută la eliminarea acidului uric în mod natural.
- Bea două linguri de suc de cireșe zilnic. Sucul de cireșe conține flavonoizi, aceștia fiind responsabili de culoarea roșie a cireșelor și ajutând la eliminarea acidului uric.
- Ai grijă la alimentele bogate în purine, cum ar fi carnea roșie, fasolea și băuturile alcoolice. Consumă-le doar o dată pe săptămână, iar în rest înlocuiește-le cu alimente sărace în grăsimi și în purine, precum orezul fiert, pâinea, brânza de vaci și iaurtul.
- Bea cel puțin 8 pahare cu apă zilnic, întrucât aceasta oferă numeroase minerale esențiale și elimină toxinele și bacteriile din organism. Rinichii au nevoie de o cantitate suficientă de apă pentru a funcționa corespunzător. Excesul de sare și de cofeină produce efectul opus, motiv pentru care trebuie să îl eviți.
- Urmează o cură de detoxifiere o dată la două luni. În acest fel, ajuți organismul să elimine cristalele de acid uric. Adaugă o jumătate de lingură de bicarbonat de sodiu într-un sfert de litru de apă și bea de 8 ori pe zi. Acest remediu nu este recomandat celor care suferă de hipertensiune sau afecțiuni renale.
- Mănâncă anghinare! Această legumă are proprietăți diuretice excelente, care te ajută să elimini acidul uric în mod natural. Există numeroase rețete delicioase, dar cel mai bine este să o fierbi, să o mănânci și apoi să bei apa în care a fiert.
- Printre alimentele eficiente în eliminarea acidului uric se numără și ceapa. Curăță două cepe, taie-le și fierbe-le. Adaugă zeama unei lămâi și bea câteva căni pe zi din acest amestec.
- Căpșunele sunt un remediu extraordinar pentru gută, reducând acidul uric. Poți să prepari un ceai din frunze și rădăcini sau să consumi fructele ca desert în fiecare zi.
Îți recomandăm și:
Cum reduci acidul uric prin dietă
- Include în dietă alimente bogate în potasiu, întrucât potasiul previne formarea cristalelor de acid uric și îmbunătățește funcționarea rinichilor. Consumă banane, legume cu frunze verzi (spanac, sfeclă mangold), stafide, prune uscate, cartofi, pepene roșu, căpșuni și caise. Consumă mai mulți carbohidrați complecși, precum cei care se găsesc în fructe, legume și cereale integrale.
- Limitează consumul sau elimină complet din dietă alimentele îndulcite cu fructoză sau sirop de porumb, întrucât acestea ridică acidul uric în organism. Fructoza se găsește în băuturile nealcoolice (chiar și în anumite sucuri de fructe). Bea apă sau sucuri naturale care nu conțin aditivi.
- Folosește oțet de mere pe post de condiment sau ca ingredient în salate. Studiile arată că acesta reduce acidul uric, datorită conținutului de acid acetic și potasiu. Pe lângă faptul că îl pui în mâncare, poți să adaugi două linguri de oțet într-un pahar cu apă rece și să bei amestecul de două ori pe zi.
- Evită dietele bogate în proteine, mai ales cele destinate pierderii în greutate, deoarece acestea cresc nivelul de acid uric. Pentru a slăbi, este mai bine să adopți o alimentație sănătoasă și să faci mișcare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cebollada, J., & Gimeno, J. A. (2012). Ácido úrico como factor de riesgo cardiovascular. Hipertension y Riesgo Vascular. https://doi.org/10.1016/j.hipert.2012.04.001
- Goicoechea, M. (2010). Ácido Úrico Y Enfermedad Renal Crónica. Nefrologia. https://doi.org/10.3265/Nefrologia.2010.pub1.ed80.chapter2913
- Camacho Díaz, J. A., & Cots, J. V. (2008). Litiasis renal. Protocolos Diagnóstico Terapeúticos de La AEP: Nefrología Pediátrica. https://doi.org/10.1157/13068212
- Marion, M., Bochi, G. V., Sangoi, M. B., Moresco, N., Federal, U., Maria, D. S., & Maria-rs, S. (2011). Ácido úrico como fator de risco para doenças cardiovasculares e síndrome metabólica. Rev. Bras. Farm.
- Carvajal, C. (2016). El ácido úrico: de la gota y otros males. Medicina Legal de Costa Rica.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.