Adolescența nu trebuie să ne deznădăjduiască
Nimeni nu poate nega faptul că adolescența constituie o etapă complicată. Fiecare dintre noi știe ce înseamnă să experimentezi modificări ale dispoziției, mânie față de diverși membri de familie sau faze rebele lipsite de noimă. Din păcate, până ce copiii lor devin adolescenți, mulți părinți au uitat deja toate acestea.
Citește și: 3 lecții de viață pentru adolescenții noștri
Dar nu trebuie să lași adolescența să te deznădăjduiască . Este esențial să îți înțelegi copilul adolescent, să fii răbdător și să încerci să te pui în pielea sa. Tu însuți ai trecut deja prin această etapă, așadar cine altcineva este mai calificat să îl ghideze?
Adolescența, o perioadă de creștere și obstacole
Nu va fi deloc ușor, deoarece adolescența este complicată. Chiar și atunci când încerci să fii înțelegător, este posibil ca fiul sau fiica ta să nu te asculte. El sau ea îți va întoarce spatele, interzicându-ți să pătrunzi în inima sa.
Oricât de insurmontabilă pare această situație, reține că adolescența nu este decât o etapă provizorie. Nu trebuie să fii nici insistent, nici dezinteresat. Îți iubești copilul în mod necondiționat și trebuie să îi demonstrezi asta.
Deși probabil nu vrea să comunice cu tine, nu este bine să adopți un comportament defensiv și să îți cerți copilul pentru fiecare greșeală pe care o comite. Expresii precum „Ești atât de nerecunoscător” sau „După tot ce am făcut pentru tine…” nu vor face decât să îi zdruncine încrederea în tine.
Poate aceste informații îți sunt deja cunoscute. Cu toate acestea, să le pui în aplicare este o provocare. Din acest motiv, trebuie să te informezi cu privire la adolescență, o etapă pe care tu ai depășit-o demult.
Cum poți să faci asta? Cărțile care tratează adolescența îți vor fi de mare ajutor. Poți găsi în orice librărie numeroase surse de informații prețioase, care îți vor permite să te identifici cu adolescentul tău și să te calmezi.
Câteodată este posibil să ai impresia că nu ești un părinte prea bun. Dar ceea ce îți lipsește ar putea fi cunoașterea, pe care ți-o poți însuși citind și învățând.
Vrei să afli mai multe? Citește: Adolescenții încetează să mai comunice cu părinții
Lucruri pe care trebuie să le faci pentru a-ți ajuta copilul să treacă cu bine prin adolescența sa
Există o serie de pași pe care trebuie să îi urmezi, chiar și când nu te simți în stare sau ai impresia că nu mai reușești să te înțelegi deloc cu adolescentul tău.
Alege-ți cu grijă bătăliile
Deseori se întâmplă să ne certăm cu adolescenții noștri din cauza unor chestiuni neimportante, precum tatuajele, vopsitul părului și piercing-urile. Aceste probleme superficiale ne pot acapara atenția în mod excesiv, făcându-ne să trecem cu vederea peste comportamentele cu adevărat alarmante.
Consumul de tutun, sexul neprotejat și drogurile reprezintă probleme față de care trebuie să luăm măsuri drastice și să fim fermi. Dar vestimentația? Nu merită să ne certăm pentru așa ceva.
Ia aminte de semnalele de alarmă
Dacă categorisești absolut tot ce copilul tău face drept „lucruri specifice adolescenței”, riști să ratezi anumite semnale de alarmă. Printre acestea se numără obsesiile subite cu privire la mâncare, schimbările dramatice ale vestimentației și anxietatea aparent lipsită de motiv.
Asemenea semnale nu constituie probleme propriu-zise, dar ar putea indica faptul că adolescentul tău suferă de o tulburare de alimentație sau este hărțuit și abuzat la școală.
Nu uita să citești: Respectul și bunele maniere sunt mereu la modă
Monitorizează-i activitatea de pe rețelele de socializare
Internetul ne-a permis să avem acces la o mare varietate de informații și să putem comunica ușor cu ceilalți. Desigur, nu îți sugerăm să îți spionezi copilul. Însă nu strică să exerciți un anumit nivel de control asupra activității sale de pe rețelele de socializare.
De pildă, adolescentul nu ar trebui lăsat să își facă temele cu telefonul mobil în mână sau să navigheze pe internet toată ziua. Pierderea timpului în fața ecranului calculatorului nu este ceva benefic și i-ar putea cauza probleme în viitor. Totodată, nu uita că hărțuirea este o practică foarte populară pe rețelele de socializare.
Stima de sine a adolescentului tău trebuie protejată. În acest sens, internetul ar putea fi o amenințare serioasă. Discută cu copiii tăi, stabilește limite și asigură-te că pot identifica orice pericole care le-ar putea ieși în cale.
Te sfătuim să citești: Învață-ți copiii următoarele 5 cuvinte
Adolescența este o etapă a vieții care, inevitabil, va trece. Nu permite stresului să te învăluie și nu reacționa exagerat la niște chestiuni prin care, la un moment dat, ai trecut și tu. Copiii tăi au nevoie de tine. Fii alături de ei și permite-le să se bucure de iubirea ta, fără certuri inutile.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.