Logo image
Logo image

Află cum să previi unghiile încarnate

4 minute
Deși unghiile de la picioare sunt cele care tind să crească în carne, același lucru se poate întâmpla și cu cele de la mâini. Este important să le tai corect pentru a preveni problemele. 
Află cum să previi unghiile încarnate
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Este important să știi cum să previi unghiile încarnate. Acestea pot fi foarte dureroase, transformându-ți o zi obișnuită într-un adevărat coșmar dacă ești nevoită să mergi pe jos sau să porți pantofi strâmți.

Deși unghiile încarnate nu sunt neobișnuite, uneori acestea se pot dezvolta în așa fel încât nu mai putem apuca obiectele cu ușurință.

În acest articol îți arătăm cum să previi unghiile încarnate.

De ce apar unghiile încarnate?

Unghiile acționează ca o barieră care împiedică pătrunderea bacteriilor în organism. Este important să le menții în stare optimă nu numai din considerente estetice, ci și din motive de sănătate și igienă.

Este bine de știut că o unghie tăiată în mod greșit poate cauza multe probleme (printre care și creșterea sa în carne). Dacă porți și pantofi strâmți sau cu vârful ascuțit, problema se agravează și poate deveni atât de dureroasă, încât nu te mai poți concentra decât asupra ei.

Unghiile încarnate nu provoacă numai durere, ci și roșeață și inflamații la nivelul degetului afectat ca urmare a presiunii exercitate asupra sa. În cazuri extreme, se poate forma și puroi.

Taie-ți unghiile corect pentru a preveni creșterea lor în carne

Some figure

Dacă ești predispusă la creșterea unghiilor în carne, trebuie să acorzi o atenție deosebită tăierii lor. Poți apela la un profesionist sau poți face acest lucru acasă, însă cu grijă pentru a evita durerea.

Profită de o după-amiază liberă pentru a le oferi unghiilor tale un tratament complet.

Instrumente necesare

  • Săpun exfoliant
  • Dizolvant pentru cuticule
  • Pilă de unghii dreaptă
  • Pilă de unghii din carton
  • O scobitoare

Instrucțiuni

  • Înainte de a începe, îți recomandăm să îți înmoi picioarele în apă călduță. Poți adăuga flori de lavandă, eucalipt, săruri Epsom sau orice altceva preferi.

Înmoaie picioarele timp de 15 minute pentru ca unghiile să devină moi și ușor de tăiat. 

  • Exfoliază-ți bine picioarele (concentrându-te asupra călcâielor) și masează-le. Nu uita să le clătești și să le ștergi bine cu un prosop moale.
  • Aplică dizolvantul pentru cuticule pentru a înmuia zonele respective și îndepărtează pielea moartă cu o scobitoare.
  • Taie unghiile drepte pentru a avea o formă pătrată. Poți folosi și pila de unghii.

Nu tăia unghiile prea scurte la colțuri, deoarece crește riscul ca acestea să intre în carne. 

Tehnica bucății de vată pentru unghiile încarnate

Some figure

Dacă nu ai știut cum să previi unghiile încarnate și ai deja această problemă, dar nu poți merge la un podiatru pentru a o trata, există câteva remedii naturale la care poți apela acasă. Printre acestea se numără și tehnica bucății de vată.

Pentru început, trebuie să îți înmoi picioarele în apă cât se poate de fierbinte în care ai adăugat o mână de săruri Epsom. Ține-le cel puțin 15 minute.

Pe lângă faptul că înmoaie unghiile, această tehnică ajută la prevenirea infecțiilor.

Instrumente necesare

  • O bucată de vată
  • Pensetă
  • Unghieră
  • Alifie antibacteriană
  • Un bandaj

Instrucțiuni

  • Taie unghiile drepte, fără puncte ascuțite la margini.
  • Ridică ușor unghia încarnată cu penseta și pune bucata mică de vată dedesubt. 
  • Apasă ușor pe ea ca să nu iasă și taie vata în exces care trece dincolo de vârful degetului.
  • Aplică alifia pentru a preveni infecțiile și pune bandajul cât se poate de strâns.
  • Încearcă să nu încalți pantofi sau șosete foarte strâmte în următoarele zile.
  • Schimbă bucata de vată în fiecare zi sau o dată la două zile.

Remedii naturale pentru unghiile încarnate

Pe lângă tăierea corectă a unghiilor și folosirea bucății de vată, există și alte remedii naturale eficiente care îți pot fi de ajutor în cazul în care ai unghii încarnate:

Soluție cu apă și iod

În fiecare zi, după ce vii de la serviciu, descalță-te de pantofi și înmoaie picioarele într-un vas cu apă călduță în care ai adăugat o măsură de povidon iodinat. Acest medicament are proprietăți antimicrobiene puternice și previne formarea puroiului în jurul unghiei crescute în carne.

O felie de lămâie

Acidul citric din lămâie combate infecțiile și pregătește unghiile pentru tăiere.

  • Taie o felie de lămâie și pune-o pe unghia afectată.
  • Înfășoar-o într-un bandaj și las-o să stea așa peste noapte.

Uleiuri esențiale

Some figure

Uleiurile hidratează și înmoaie pielea, reducând presiunea unghiei asupra cărnii atunci când porți anumite tipuri de încălțăminte.

  • Îți recomandăm să folosești ulei esențial de arbore de ceai (este antibacterian și antifungic) și ulei de bebeluși (are și un miros plăcut).

Plasturi

Poți reduce presiunea unghiei asupra pielii, trăgând unghia în spate cu ajutorul unei benzi adezive sau al unui plasture. După ce roșeața se reduce și inflamația se retrage, poți încerca să tai unghia.

Cum să previi unghiile încarnate

Îngrijirea unghiilor este esențială, indiferent dacă avem unghii încarnate sau nu. Menținerea lor în stare optimă nu este o sarcină grea și nici costisitoare. Este foarte important să ai la îndemână instrumentele potrivite și să fii foarte atent. 

Îți recomandăm, de asemenea, să îți ții unghiile scurte și drepte pentru a preveni creșterea lor în carne. Este indicat să le tai la aproximativ 3 săptămâni sau o dată pe lună.

Nu îți fă pedichiura dacă ai o unghie încarnată, deoarece vei înrăutăți situația. Mai întâi, trebuie să reduci inflamația și infecția.

Poartă încălțăminte numai când este necesar. Când ești acasă, stai în picioarele goale sau poartă papuci care îți lasă degetele de la picioare descoperite.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.