Logo image
Logo image

Cele mai importante informații despre alunițe

3 minute
Dacă ai alunițe pe piele, probabil vrei să afli cât mai multe informații utile despre ele. Citește mai departe pentru a descoperi câteva aspecte care merită reținute.
Cele mai importante informații despre alunițe
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Scris și verificat de medicul Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Alunițele sunt mici semne care apar pe piele. Majoritatea persoanelor le au, iar perioadele în care apar cu precădere sunt copilăria și adolescența. Citește mai departe pentru a descoperi alte informații despre alunițe pe care nu le cunoșteai până acum.

Alunițele sunt rezultatul acțiunii celulelor care se ocupă de producția pigmenților pielii, numite melanocite. Alunițelor li se mai spune și „semne din naștere” și pot avea forme diverse, unele fiind plate, iar altele mai bombate.

Culorile pot varia, de asemenea, în general între diferite nuanțe de maro sau negru, deși uneori alunițele pot avea aceeași culoare ca pielea.

Alte informații despre alunițe

Majoritatea alunițelor nu sunt periculoase și nu este nevoie să le elimini. Aproape toată lumea are câteva alunițe, deși unii au mai multe decât alții.

Dacă se întâmplă vreodată să observi o modificare a culorii, formei sau mărimii uneia dintre alunițe, este foarte important să-ți faci o programare le dermatolog cât mai curând.

Aceeași recomandare este valabilă și dacă o aluniță începe să te deranjeze în mod subit (de exemplu, te ustură, te mănâncă, te doare sau sângerează).

Alunițele atipice (nevi displazici) sunt mai mari decât cele normale (în general peste 1 cm în diametru). Culoarea acestor alunițe potențial periculoase variază între maro deschis și negru închis, iar porțiunea de piele din jurul lor poate fi uneori mai rozalie.

Îți recomandăm să citești și:

Cum să îndepărtați alunițele roșii

Some figure

Nu este ceva neobișnuit ca anumite persoane să aibă sute de alunițe atipice. Acestea apar în mod special atunci când ești mai în vârstă, în orice regiune a corpului, în mod special în locurile acoperite, de obicei, de haine.

Oamenii care au foarte multe alunițe atipice și au și rude care au avut aceeași problemă trebuie să aibă mare grijă. Aceștia sunt mai predispuși la cancerul de piele, o boală ereditară.

Persoanele care au alunițe atipice trebuie să urmeze foarte atent evoluția acestora, în mod special dacă există antecedente de melanom în familie.

Dacă te numeri printre persoanele cu risc crescut de cancer de piele, nu ezita să ceri sfatul unui medic. În plus, ai grijă să îți protejezi pielea folosind loțiuni de protecție solară. După cum bine știm, razele de soare cresc șansele apariției cancerului de piele.

Citește și:

Simptome ale cancerului de piele

Informații despre alunițe neobișnuite

Some figure

Este important să deții anumite informații despre alunițe neobișnuite, care diferă de cele normale. Astfel, atunci când îți verifici pielea, vei putea identifica orice potențial pericol pentru sănătatea ta.

  • O aluniță periculoasă are o formă asimetrică. Cu alte cuvinte, poate avea două jumătăți inegale cu mărimi, forme, culori și grosimi diferite. Practic, vei avea impresia că te uiți la două alunițe diferite în loc de una singură.
  • Marginile unui alunițe periculoase sunt neregulate. Aceste alunițe nu au o formă concretă.
  • Alunițele periculoase nu au o culoare uniformă.
  • Mărimea unui melanom variază, acesta putând avea un diametru de 6 mm sau chiar mai puțin.

Dacă ai remarcat oricare din semnele mai sus menționate, îți recomandăm să apelezi imediat la un medic. Cancerul de piele este o boală foarte periculoasă și este foarte important să îi stopezi evoluția cât mai rapid.

Cel mai important este să încerci să previi apariția cancerului. Însă, dacă este deja prea târziu, cel mai probabil vei avea șanse mari să te însănătoșești dacă acționezi imediat. Nu trebuie să renunți pentru nimic în lume.

Sperăm că ți-au fost de folos aceste informații despre alunițe.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Silva, J. H., de Sá, B., Ávila, A. L. R. de, Landman, G., & Duprat Neto, J. P. (2011). Atypical mole syndrome and dysplastic nevi: identification of populations at risk for developing melanoma – review article. Clinics. https://doi.org/10.1590/S1807-59322011000300023
  • Kitchener, S. (2007). Epidemiology of melanoma. In Color Atlas of Melanocytic Lesions of the Skin. https://doi.org/10.1007/978-3-540-35106-1_28
  • Baigrie, D., & Tanner, L. S. (2018). Nevi, Dysplastic. StatPearls.
  • Williams, M. L., & Sagebiel, R. W. (1994). Melanoma Risk Factors and Atypical Moles. West J Med. https://doi.org/10.1097/00006534-199509001-00062
  • Schwartz, Rodrigo. (2011).Melanoma maligno y diagnóstico diferencial de lesiones pigmentadas en piel.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864011704850

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.