Logo image
Logo image

Efectele rare ale anxietății și urmările lor

4 minute
Anxietatea se manifestă în mod diferit la fiecare persoană în parte, drept pentru care și efectele rare pot varia, fiind necesare tehnici și metode diferite de a le ameliora. 
Efectele rare ale anxietății și urmările lor
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Anxietatea este o problemă cu care fiecare om se confruntă la un moment dat în viață. Printre efectele rare ale anxietății, regăsim tulburările de somn, confuzia și chiar și modificări ale percepției.

Fie că apar atunci când trebuie să vorbești în public, fie atunci când trebuie să depui o cerere pentru un ajutor financiar, grijile și anxietatea au un efect profund asupra sănătății tale fizice și psihice.

Acestea pot să provoace simptome bizare care depășesc cu mult tradiționalele dureri de cap sau transpirația excesivă.

Cum poți să-ți dai seama dacă anxietatea ta a trecut dincolo de limitele normale? În articolul de zi, îți prezentăm câteva efecte rare ale anxietății, pe care probabil nu le cunoșteai. Dacă le recunoști în propriile tale manifestări, îți recomandăm să ceri ajutorul unui specialist.

1. Confuzie sau modificări ale percepției

Some figure

Halucinațiile pot varia în funcție de individ, depinzând de nivelul de stres la care acesta este supus.

Unele persoane susțin că nu văd uneori decât pete de culoare. Altele văd o siluetă în umbră care le provoacă o groază de neimaginat.

În momentele de stres intens, poți întâmpina dificultăți în recunoașterea anumitor dimensiuni din jurul tău (cum ar fi înălțimile sau spațiul) sau îți poate fi afectat simțul orientării.

Te-ar putea interesa și:

6 modalități de a gestiona stresul și anxietatea

Poți avea o percepție distorsionată a timpului și a spațiului, mai ales în timpul atacurilor severe de anxietate. Mai mult, anxietatea poate provoca răspunsuri primitive la stimuli precum frica sau îngrijorarea, cum ar fi dilatarea pupilelor pentru a permite pătrunderea luminii.

Aceste efecte neobișnuite ale anxietății pot cauza persoanei afectate probleme de vedere și dificultăți de concentrare, chiar în momentele cele mai inoportune.

2. Efectele rare ale anxietății: gaze și balonare

Some figure

Așa cum știi deja, gazele intestinale provoacă o senzație de disconfort acut și de jenă, fiind o altă consecință neplăcută a anxietății.

Bineînțeles, gazele și balonarea nu sunt întotdeauna cauzate de anxietate, însă există destul de multe cazuri de acest fel.

Cele două probleme sunt asociate digestiei și respirației deficitare specifice manifestării anxietății. Acestea reprezintă simptome destul de comune în cazul persoanelor care au atacuri frecvente de anxietate.

3. Efectele rare ale anxietății: probleme hormonale

Anxietatea poate afecta mai multe sisteme din organism, unul dintre acestea fiind sistemul endocrin. Acesta este responsabil de menținerea echilibrului glandelor care secretă hormoni.

Deranjamentele provocate de stres și griji în transmiterea mesajelor către creier pot cauza nereguli la nivelul sistemului nervos și modificări în secreția hormonilor. 

4. Iritații ale pielii

Some figure

Iritațiile sau acneea sunt simptome comune ale anxietății. Pot apărea erupții în zona nasului, a frunții și a obrajilor.

Problema dispare atunci când începi să te simți mai bine și reapare în perioadele de stres. Dacă nivelul stresului atinge cote alarmante, poți dezvolta diverse alergii sau alte tipuri de iritații.

Niciun tratament din lume nu va elimina aceste probleme dacă nu reduci mai întâi stresul sau anxietatea.

5. Efectele rare ale anxietății: căderea părului

Oricât ar părea de ciudat, anxietatea poate să-ți afecteze și înfățișarea. Deși căderea părului nu este un simptom tipic, aceasta se numără totuși printre efectele acestei stări.

Atunci când mintea ta se află într-o stare de neliniște, glandele limfatice transformă proteinele în zahăr pentru a oferi organismului energie imediată. Astfel, organismul este nevoit să genereze alți nutrienți pentru a compensa lipsa celor arși.

Te-ar putea interesa și:

Descoperă 8 remedii naturiste pentru anxietate

Prin acest proces sunt eliberați radicali liberi, care la rândul lor necesită un nivel ridicat de energie pentru a fi combătuți. Prin urmare, are loc o reducere a cantității nutrienților esențiali care stimulează creșterea părului. 

6. Tulburări ale somnului și alte efecte rare

Some figure

Dificultatea de a adormi și de a dormi este asociată cu o gamă largă de probleme de sănătate, atât fizice, cât și psihice.

Poate ți s-a întâmplat de multe ori să nu reușești să adormi și să te întorci pe toate părțile în noaptea dinaintea unui interviu pentru un loc de muncă sau a unui discurs pe care a trebuit să-l ții.

Dar, dacă obișnuiești adesea să stai treaz noaptea, îngrijorat sau agitat din cauza anumitor probleme sau fără un motiv anume, este posibil să suferi de o tulburare de anxietate.

Monitorizează efectele rare ale anxietății și învață să le faci față

Fiecare persoană reacționează în mod diferit atunci când se confruntă cu anxietatea. Unele persoane par să facă față unui nivel ridicat de anxietate fără prea mare dificultate, în timp ce altele se pierd imediat cu firea.

Tocmai de aceea, aceleași niveluri de îngrijorare pot cauza efecte rare ale anxietății în funcție de individ. Dacă nu te-ai confruntat niciodată cu aceste simptome neobișnuite, nu înseamnă că nu suferi și tu de anxietate.

Dacă te confrunți cu aceste manifestări, este bine să cauți metode de a elimina problema. Poți să optezi pentru terapie psihologică sau să practici anumite activități sau exerciții de relaxare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gupta, S., & Mittal, S. (2013). Yawning and its physiological significance. International Journal of Applied and Basic Medical Research. https://doi.org/10.4103/2229-516x.112230
  • Robinson, O. J., Vytal, K., Cornwell, B. R., & Grillon, C. (2013). The impact of anxiety upon cognition: perspectives from human threat of shock studies. Frontiers in Human Neuroscience. https://doi.org/10.3389/fnhum.2013.00203
  • Pattyn, T., Van Den Eede, F., Vanneste, S., Cassiers, L., Veltman, D. J., Van De Heyning, P., & Sabbe, B. C. G. (2016). Tinnitus and anxiety disorders: A review. In Hearing Research. https://doi.org/10.1016/j.heares.2015.08.014
  • Ranabir, S., & Reetu, K. (2011). Stress and hormones. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.4103/2230-8210.77573
  • Chen, Y., & Lyga, J. (2014). Brain-skin connection: Stress, inflammation and skin aging. In Inflammation and Allergy – Drug Targets. https://doi.org/10.2174/1871528113666140522104422
  • Clínica Mayo. Stress Management. (2019). recuperado el 15 de abril de 2020. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/expert-answers/stress-and-hair-loss/faq-20057820

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.