7 simptome ale apendicitei pe care trebuie să le cunoști
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Apendicele este un organ tubular de dimensiuni mici atașat la capătul intestinului gros, iar rolul său nu este cunoscut. Aceste simptome ale apendicitei apar atunci când există ceva care blochează acest săculeț, astfel încât se creează o presiune foarte mare, iar circulația este îngreunată până în punctul în care apare o inflamație.
Dacă nu este tratată la timp, apendicita îți poate pune viața în pericol deoarece apendicele se poate sparge, împrăștiind infecția în tot abdomenul.
Înainte de a se ajunge în acest punct, medicii pot efectua o intervenție chirurgicală, reducând riscul posibilelor complicații.
Apendicita este mai frecventă la copii și tineri între 10 și 30 de ani, dar poate afecta indivizi de toate vârstele. Totuși, ea apare foarte rar la copii mai mici de 2 ani.
Unul dintre principalele simptome ale apendicitei este durerea abdominală. Pe măsură ce se dezvoltă, mai pot apărea însă și alte semne care indică prezența sa.
Nu uita că un diagnostic timpuriu este foarte important pentru a preveni problemele mai grave. Iată care sunt cele 7 simptome pe care nu trebuie să le ignori.
Te-ar putea interesa și:
1. Apendicita provoacă o durere acută
Durerea apare pe partea din dreapta jos a abdomenului și variază în intensitate. Totuși, în multe cazuri, prima durere se simte în apropierea buricului și chiar în partea de jos a spatelui.
Acest simptom tinde să se acutizeze atunci când îți miști picioarele sau abdomenul (de exemplu, atunci când strănuți sau tușești).
2. Febră și frisoane
Simptomele apendicitei se pot asemăna cu cele ale unui virus stomacal. Pe lângă durere, te poți confrunta cu febră, frisoane și tremurături.
Medicii ne avertizează că schimbările extreme ale temperaturii corpului însoțite de dureri abdominale acute trebuie tratate ca o urgență medicală. În acest fel poți preveni complicațiile, precum peritonita, o inflamație pe partea interioară a peretelui abdominal.
Este bine de reținut că, în majoritatea cazurilor, este prezentă o febră moderată, între 37,5 și 38 °C.
3. Greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare
Greața, vărsăturile și lipsa poftei de mâncare sunt trei simptome care tind să apară împreună atunci când se dezvoltă apendicita. În general, acestea sunt prezente în 90% dintre cazuri, manifestându-se, de obicei, după apariția durerii din partea inferioară a abdomenului.
Multe persoane nu iau în calcul posibilitatea prezenței apendicitei tocmai pentru că aceste trei simptome sunt caracteristice și altor probleme medicale.
Dacă ai aceste simptome și ele continuă să reapară sau nu dispar după o zi, este foarte important să mergi la medic pentru a primi un diagnostic corect.
4. Simptome ale apendicitei: constipație sau diaree
Atât constipația, cât și diareea sunt frecvente în rândul pacienților cu apendicită. La fel ca în cazul celorlalte simptome, ele nu reprezintă neapărat un indiciu al unei afecțiuni grave.
Totuși, cel mai bine este să te prezinți la un consult medical, mai ales dacă aceste simptome sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute.
Te-ar putea interesa și:
5. Gaze intestinale și inflamații
Multe alimente pot provoca balonări și gaze intestinale. Dar dacă aceste simptome apar fără nicio explicație, ele nu trebuie ignorate.
Problemele apendicelui pot cauza inflamații persistente, însoțite de gaze și dureri abdominale.
6. Pierderea poftei de mâncare
Dacă mănânci bine de obicei, dar deodată îți pierzi pofta de mâncare, trebuie să vorbești cu medicul tău pentru a afla de ce nu mai ai senzația de foame.
Multe boli cronice pot provoca pierderea apetitului, inclusiv apendicita și cancerul de colon.
Chiar dacă lipsa poftei de mâncare nu este neapărat un simptom al unei boli grave, este bine să îi acorzi atenția necesară și să mergi la medic.
7. Semnul Blumberg
Semnul Blumberg este unul dintre aceste simptome ale apendicitei. Se produce după apăsarea și eliberarea imediată a peretelui abdominal din partea de jos dreaptă, acolo unde se resimte durerea.
Este important să eviți o presiune accentuată în această zonă, întrucât poți provoca diverse complicații la nivelul apendicelui.
Îți recomandăm să mergi la medic dacă apeși pe zona afectată, o eliberezi și apoi simți o durere.
Dacă bănuiești că ai apendicită, trebuie să mergi de urgență la un specialist. Acesta va efectua investigațiile necesare pentru a te diagnostica.
Dacă este confirmată inflamația apendicelui, va urma o intervenție chirurgicală care constă în îndepărtarea acestui mic organ din corp. În plus, este administrat și un antibiotic intravenos pentru a preveni infecțiile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Diagnóstico de la apendicitis. (n.d.). Retrieved November 21, 2018, from https://www.webconsultas.com/apendicitis/diagnostico-de-la-apendicitis-405
- Clasificación del dolor. (n.d.). Retrieved November 21, 2018, from https://www.dolor.com/clasificacion-dolor.html
- Apendice, apendicitis, apendicectomía. (2003). Acta Médica Costarricense, 45(5). Retrieved from http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-60022003000200003
- Apendicitis. (n.d.). Retrieved from https://medlineplus.gov/spanish/appendicitis.html
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.