Descoperă beneficiile sâmburelui de avocado
Avocado este un fruct delicios, hrănitor și cu multe beneficii pentru sănătate. Sâmburele lui (pe care suntem tentați să-l aruncăm) poate fi mâncat, deoarece are numeroase proprietăți medicinale. Acesta se poate folosi ca remediu local pentru probleme ale pielii și dureri musculare sau articulare. Iată care sunt beneficiile sâmburelui de avocado.
De ce sâmburele de avocado?
Avocado este un aliment complet și foarte gustos pe care merită să îl consumăm cât mai des. 70% dintre aminoacizii pe care îi conține acest fruct se regăsesc în sâmburele său. În plus, avocado conține mai multe fibre solubile decât orice alt aliment.
Beneficiile sâmburelui de avocado
Iată câteva dintre beneficiile sâmburelui de avocado:
- Este antioxidant: previne îmbătrânirea celulelor.
- Previne bolile cardiovasculare, datorită conținutului său de aminoacizi. Sâmburele de avocado scade nivelul colesterolului și al trigliceridelor.
- Ajută la întărirea imunității și luptă împotriva microbilor, ciupercilor și paraziților.
- Ajută la arderea grăsimilor și la scăderea în greutate: natura a făcut ca sâmburele de avocado să conțină mai mulți agenți de ardere a grăsimilor decât pulpa sa. Acesta conține și fibre solubile (ce nu se regăsesc în pulpă) ce îmbunătățesc tranzitul intestinal și dau senzația de sațietate.
- Astringent: foarte bun în tratarea diareei și a inflamațiilor gastro-intestinale.
- Are proprietăți afrodiziace și crește libidoul.
- Este revitalizant în caz de stres și oboseală.
- Aplicat local, sâmburele de avocado este un excelent adjuvant în tratarea durerilor musculare și articulare.
- Previne dezvoltarea tumorilor datorită conținutului de flavonoide.
- Previne epilepsia.
- Elimină rapid acneea și furunculele.
- Ajută la reglarea tulburărilor glandei tiroide.
- Are un efect revitalizant asupra pielii, fie că este mâncat sau aplicat local, deoarece susține formarea colagenului.
- Este un supliment eficace în tratarea astmului.
Vrei să afli mai multe? Citește și:
Cum poate fi consumat
Sâmburele de avocado are un gust amărui și astringent. Pentru a-l consuma, îndepărtați stratul subțire de coajă maronie, dați-l pe răzătoare și puneți-l în cuptor la foc mic. Acesta va căpăta o culoare roșiatică. Cu produsul obținut, puteți prepara:
- o infuzie. Fierbeți sâmburele de avocado timp de 10 minute și lăsați-l la infuzat încă 5 minute. Beți acest preparat de-a lungul zilei.
- o garnitură pentru salate, supe, tocănițe, orez, paste sau alte preparate.
- o pudră. Prăjiți și măcinați sâmburele de avocado.
Precauții: consumul excesiv de sâmburi de avocado poate duce la instalarea constipației din cauza conținutului de tanin.
Cum poate fi aplicat local?
Pentru a vă bucura de beneficiile sâmburelui de avocado prin aplicare locală, urmați acești pași:
- Zdrobiți sâmburele și lăsați-l la macerat în alcool cel puțin o săptămână. Folosiți acest lichid pentru masaj în cazul durerilor musculare și articulare. Dacă suferiți de migrene, masați ușor tâmplele și gâtul.
- Amestecați pudra din sâmbure cu apă fierbinte până rezultă o pastă. Aplicați pasta obținută pe coșuri sau furuncule timp de 5-10 minute pentru a grăbi uscarea acestora. Puteți repeta procedeul zilnic până observați o îmbunătățire.
- Pentru un păr strălucitor sau împotriva mătreții: dați sâmburele crud pe răzătoare. Amestecați cu ulei de ricin și lăsați-l la înmuiat timp de o zi. Aplicați acest amestec pe pielea capului. Acoperiți-vă capul cu un prosop timp de o oră, după care spălați-vă bine. Nu recomandăm acest tratament pentru părul gras.
- Folosiți sâmburele pudră pentru a vă exfolia pielea.
Îți recomandăm și:
Acum că ai descoperit care sunt beneficiile și utilizările sâmburilor de avocado, nu ezita să îi folosești de fiecare dată când consumi fructul.
Sursa imaginilor: Rosmary și clkao.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bangar, S. P., Dunno, K., Dhull, S. B., Siroha, A. K., Changan, S., Maqsood, S., & Rusu, A. V. (2022). Avocado seed discoveries: chemical composition, biological properties, and industrial food applications. Food Chemistry: X. 16: 100507. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9789361/
- Belete Bahru, T., Hailu Tadele, Z., & Gebrie Ajebe, E. (2019). A review on avocado seed: functionality, composition, antioxidant and antimicrobial properties. Chemical Science International Journal. 27 (2): 1-10. https://journalcsij.com/index.php/CSIJ/article/view/638
- California Avocado Commission. (2016). Is it safe to eat the avocado seed? Consultado el 8 de junio del 2023: https://californiaavocado.com/avocado101/is-it-safe-to-eat-the-avocado-seed/
- Charles, A. C., Dadmohammadi, Y., & Abbaspourrad, A. (2022). Food and cosmetic applications of the avocado seed: a review. Food & Function. 13. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2022/FO/D1FO02438H
- Dabas, D., Elias, R. J., Lambert, J. D., & Ziegler, G. R. (2011). A Colored Avocado Seed Extract as a Potential Natural Colorant. Journal of Food Science. https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1750-3841.2011.02415.x
- Dabas, D., M Shegog, R., R Ziegler, G., & D Lambert, J. (2013). Avocado (Persea americana) seed as a source of bioactive phytochemicals. Current pharmaceutical design, 19(34), 6133-6140. https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cpd/2013/00000019/00000034/art00007
- Pizzino, G., Irrera, N., Cucinotta, M., Pallio, G., Mannino, F., Arcoraci, V., Squadrito, V., Altavilla, D., & Bitto, A. (2017). Oxidative stress: harms and benefits for human health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2017: 8416763. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/
- Segovia F. J, Hidalgo, G. I., Villasante, J., Ramis, X., & Almajano, M. P. (2018). Avocado seed: a comparative study of antioxidant content and capacity in protecting oil models from oxidation. Molecules. 23 (10): 2421. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6222478/
- Shi, D., Wong, M., & Popovich, D. (2023). Antibacterial properties of Hass avocado. Medical Sciences Forum. 18 (1): 1. https://www.mdpi.com/2673-9992/18/1/1
- Tremocoldi, M. A., Rosalen, P. L., Franchin, M., Massarioli, A. P., Denny, C., Daiuto, E. R., Rizzato Paschoal, J. A., Siqueira Melo, P., & Matias de Alencar, S.(2018). Exploration of avocado by-products as natural sources of bioactive compounds. Plos One. 13 (2): e0192577. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5812635/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.