Logo image
Logo image

Beneficiile branțurilor de alergare și cum se folosesc

4 minute
Practicarea anumitor sporturi generează un impact puternic asupra picioarelor. Această situație poate necesita utilizarea branțurilor de alergare.
Beneficiile branțurilor de alergare și cum se folosesc
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Activitățile sportive, mai ales atunci când sunt practicate frecvent și intens, necesită utilizarea unui echipament adecvat. Acest lucru include încălțăminte adaptată, împreună cu branțuri de alergare. Care sunt beneficiile branțurilor de alergare și cum se folosesc?

Unele sporturi și exerciții tind să aibă un impact ridicat și pot provoca disconfort la picioare. Branțurile de alergare corectează afecțiunile din zona respectivă și ale coloanei vertebrale și genunchilor.

Ce sunt și care sunt beneficiile branțurilor de alergare?

Branțurile de alergare sunt elemente adaptabile încălțămintei care sunt introduse în aceasta pentru a îmbunătăți amprenta sportivului. Multe sunt realizate din materiale precum acetatul de etil vinil, cunoscut sub numele de cauciuc EVA. Funcționează prin amortizarea amprentei pentru a proteja piciorul și a preveni leziunile.

Prin utilizarea lor este posibilă tratarea unor afecțiuni existente. Cu toate acestea, funcția principală a branțurilor este de a reduce daunele cauzate de posturile forțate.

Cu tehnologia actuală, pantofii de atletism sunt fabricați special pentru alergători. Oricum, există situații în care sunt necesare suporturi plantare suplimentare.

Pe lângă protecție și amortizarea impactului, branțurile pentru alergare ajută la rezolvarea problemelor legate de picioare și coloana vertebrală: de exemplu, scolioza sau deviația coloanei vertebrale.

Citește și: Poate săritul corzii să afecteze genunchii?

Cazuri în care sunt recomandate branțurile de alergare

Mulți sportivi care au anomalii la nivelul picioarelor tind să apeleze la utilizarea branțurilor de alergare. Există activități cu impact redus, cum ar fi golful sau drumețiile, care nu necesită mai mult decât încălțăminte adecvată. Totuși, dacă cei care le practică au probleme anterioare, branțurile sunt oricum recomandate.

În alte sporturi mai solicitante din punct de vedere fizic, cu întoarceri, sărituri sau lovituri, utilizarea lor este vitală: de exemplu, atletism, alergare, baschet, rugby sau fotbal. Picioarele sunt capabile să susțină de două ori greutatea corpului. Adăugarea unui accesoriu de protecție ajută la îngrijirea lor și la prevenirea rănilor.

Some figure

Alte cauze ce impun utilizarea branțurilor

Diferite anomalii ale picioarelor sau ale coloanei vertebrale justifică aplicarea branțurilor de alergare. Ele pot preveni apariția acestor probleme sau pot îmbunătăți amprenta la sol dacă acestea există deja. În plus, pot preveni apariția unor noi afecțiuni cauzate de postura deficitară:

  • Picior varus: aceasta este situația în care spatele piciorului este aliniat spre exterior în raport cu solul. De obicei, provoacă un impact exagerat asupra călcâiului și celui de-al cincilea deget.
  • Picior valgus: în acest caz (picior plat), abaterea este aliniată spre interior.
  • Pinten calcanean: este o creștere osoasă dezvoltată în jurul osului călcâiului.
  • Fasciită plantară: inflamație a țesutului fibros de pe partea inferioară a piciorului care poate provoca dureri severe de călcâi.
  • Tendinopatiile lui Ahile: acestea sunt leziuni ale tendonului lui Ahile, foarte frecvente la sportivi și la persoanele de vârstă mijlocie.
  • Metatarsalgie: inflamație la nivelul piciorului sau al rotulei. Se manifestă prin deformări la nivelul degetelor sau apariția calusurilor.

Branțurile de alergare pot fi de ajutor și în alte afecțiuni. De exemplu, în caz de dismetrie a membrelor: un picior este mai scurt decât celălalt, iar meniscurile sunt suprasolicitate.

De asemenea, sunt utile atunci când apar modificări ale axelor genunchilor. Acest lucru este cunoscut sub numele de genu valgo (interior) și genu varus (exterior).

Citește și: Fractură sau entorsă: care este diferența?

Profesionişti care pot prescrie utilizarea branţurilor de alergare

În tot ceea ce are de-a face cu sănătatea picioarelor, sarcina podiatrului este fundamentală. Aceasta include un exemplu de prevenire și unul de tratament, atunci când problema sau leziunea este deja prezentă.

În plus, alți profesioniști, precum ortopedii sau medicii sportivi, sunt și ei instruiți să prescrie branțuri. Evaluarea stării fiecărui pacient se realizează printr-un studiu al amprentei.

Printre aspectele pe care specialiștii le evaluează se numără forma amprentei, eventualele leziuni existente și starea mușchilor și a articulațiilor. Astfel, ei vor ce tip de încălțăminte este cel mai potrivit pentru persoana respectivă și dacă este necesară utilizarea branțurilor.

Some figure

La ce te poți aștepta de la branțurile de alergare?

Funcția principală a branțurilor este de a îmbunătăți susținerea picioarelor, astfel încât să se evite stresul exagerat asupra mușchilor și articulațiilor. În plus, ele contribuie la prevenirea entorselor, a tendinitei și a supraîncărcărilor.

Aceste elemente tind să corecteze și să îmbunătățească mersul, oferind o susținere completă a tălpii. În general, utilizarea lor îmbunătățește performanța sportivă.

Beneficiile branțurilor de alergare: concluzie

În cazul în care suferi leziuni repetate sau suprasolicitare constantă în aceeași zonă, este indicat să consulți un podolog. De asemenea, atunci când observi o uzură exagerată a tălpii, este indicat să vizitezi un profesionist. Acesta va evalua posibilitatea de a utiliza branțuri.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alfonso Mora, Margareth Lorena et al. “Dinámica Plantar Durante Un Circuito de Habilidades Técnicas Básicas En Fútbol.” Revista Andaluza de Medicina del Deporte 11.4 (2018): 217–220. Disponible en: https://doi.org/10.33155/j.ramd.2018.06.003
  • Parra García, JI., Bueno Sánchez, A.,  El pie plano; las recomendaciones del traumatólogo infantil al pediatra. Pediatría Atención Primaria [Internet]. 2011;XIII(49):113-125. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=366638728012
  • “Efectos de Los Soportes Plantares Sobre La Termorregulación de Las Plantas de Los Pies Durante La Carrera.” Biomecánica (2015). Disponible en: https://doi.org/10.5821/sibb.23.1.5147
  • Rupcich, Marcel, Bravo, Ricardo, Cerrolaza, Miguel,  MANEJO DEL RETROPIÉ PLANO VALGO FLEXIBLE CON LA FÉRULA TIPO UCBL EN PACIENTES PEDIÁTRICOS. Archivos Venezolanos de Puericultura y Pediatría [Internet]. 2010;73(1):10-13. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=367937039004
  • Ogueta-Alday, Ana, García-López, Juan,  Factores que afectan al rendimiento en carreras de fondo. RICYDE. Revista Internacional de Ciencias del Deporte [Internet]. 2016;XII(45):278-308. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=71046278006

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.