Logo image
Logo image

Bullying-ul în familie: cum să îl recunoaștem și să îl gestionăm

4 minute
Crezi că în familia ta există bullying? În acest articol, vei descoperi câteva modalități de a-l identifica și strategii pentru a-l elimina. Nu este ușor, dar nici imposibil.
Bullying-ul în familie: cum să îl recunoaștem și să îl gestionăm
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Când vorbim despre bullying, întotdeauna ne vine în minte un tânăr care este hărțuit de colegii de școală; sau ne gândim la o persoană care la locul de muncă se confruntă cu acest tip de acțiuni răuvoitoare ale șefului sau ale colegilor. Cum rămâne cu bullying-ul în familie? El există și în acest articol vom prezenta toate aspectele relevante.

Bullying-ul nu apare doar la școală sau la serviciu; uneori, are loc în familie: un frate care are atitudini foarte dăunătoare sau un socru care face viața unui cuplu imposibilă. Credem că situațiile de agresiune apar doar în afara casei, dar uneori trebuie să ne uităm mai întâi în interiorul casei.

Ce este bullying-ul în familie?

Bullying-ul în familie nu este foarte diferit de ceea ce se întâmplă într-un alt tip de mediu și circumstanță. Una sau mai multe persoane, cu care avem legături de familie, ne manipulează, intimidează și umilește fără niciun motiv clar.

Subevaluarea și critica sunt adesea prezente, așa că persoana agresată petrece mult timp departe de casă pentru a scăpa de acel mediu toxic.

Asociația Americană de Osteopatie a realizat un sondaj despre bullying care a scos la iveală câteva date foarte interesante. De exemplu, până la 31% dintre respondenții adulți au fost afectați de bullying în familie. Este o formă de abuz despre care nu se vorbește prea mult, dar este destul de frecventă.

Descoperă: Cum poți ajuta o persoană cu tulburarea de anxietate generalizată?

Some figure

Cum să recunoaștem bullying-ul în familie?

Uneori, recunoașterea agresiunii în familie nu este ușoară. În primul rând, este foarte greu să admitem că o mamă, un tată sau un frate poate acționa agresiv. În al doilea rând, formele de hărțuire sunt atât de subtile, încât sunt camuflate cu ironii și glume.

Această listă poate servi drept ghid pentru identificarea circumstanțelor:

  • Stresul începe la gândul de a merge acasă. Acesta este un simptom clar că este ceva în neregulă. Este important să analizăm situația.
  • Apare o lipsă de încredere în propriile abilități. Din cauza criticilor, apare nesiguranța. Există cineva toxic care favorizează aceste gânduri.
  • Anxietatea apare frecvent. Apar chiar și atacuri de panică. Uneori, bullying-ul este atât de subtil, încât poate fi trecut cu vederea. Totuși, mintea și corpul nu pot fi păcălite, așa că anxietatea apare în prim-plan.

Când cineva din familie tinde să învinovăţească alt membru, să-l critice constant, să-l şantajeze emoţional, printre alte atitudini, este clar că există bullying. Avem tendința de a idealiza familia, de a crede că toți membrii ei sunt amabili. Totuși, oamenii răi pot fi întâlniți și în nucleul familiei.

Bullying-ul în familie: modalități de a-l gestiona

Gestionarea agresiunii în familie nu este ușoară. Uneori nu este atât de ușor să devii independent. Cu toate acestea, există anumite strategii care pot funcționa și întări personalitatea celui hărțuit.

Impune limite

Să începi să spui „nu”, să fii asertiv și să stabilești limite este una dintre cele mai eficiente strategii pentru a-l determina pe agresor să înceteze. Când nu mai ești manipulabil, nu te mai poate răni.

Acest lucru nu este ușor de făcut fără sprijinul unui profesionist. Să mergi la psiholog pentru a începe să stabilești limite este esențial pentru a o face corect.

Păstrează-ți calmul

Cel mai bine este să nu reacționezi la insultele sau criticile unui hărțuitor. Cei care practică meditația au o mare capacitate de a rămâne calmi.

Astfel, când un membru al familiei spune „n-ai fi luat 4 dacă te-ai fi născut neinteligent”, poți să respiri și să răspunzi „e doar o notă, o să încerc în continuare pentru nu am nimic de pierdut”.

Some figure
A învăța să rămânem calmi și să cultivăm liniștea ne face mai eficienți atunci când reacționăm împotriva abuzului în familie.

Pleacă dacă este posibil

Dacă există posibilitatea să nu mai trăiești cu agresorii, pleacă. Cu toate acestea, nu este mereu posibil. Nu este vorba de a fugi de problemă, ci de a nu mai fi alert și de a urî acele întoarceri acasă. Anxietatea anticipativă poate fi dificil de gestionat.

Descoperă: Ce este anxietatea anticipativă?

Caută ajutor

Bullying-ul în familie poate fi gestionat, dar pentru aceasta trebuie să mergi la un expert în acest tip de situație. Sunt circumstanțe care te întristează și care provoacă frustrare, dar care pot fi depășite. Nu renunța și nu suporta lucruri inacceptabile!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wolke, Dieter, Neil Tippett, and Slava Dantchev. “Bullying in the family: sibling bullying.” The Lancet Psychiatry 2.10 (2015): 917-929.
  • Dantchev, S., Hickman, M., Heron, J., Zammit, S., & Wolke, D. (2019). The independent and cumulative effects of sibling and peer bullying in childhood on depression, anxiety, suicidal ideation, and self-harm in adulthood. Frontiers in psychiatry10, 651.
  • Wolke, D., & Skew, A. J. (2012). Bullying among siblings.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.