Logo image
Logo image

5 măsuri pentru prevenirea cancerului de colon

4 minute
Cancerul de colon este o afecțiune gravă. Prevenirea este cea mai bună metodă de tratament!
5 măsuri pentru prevenirea cancerului de colon
Ultima actualizare: 07 februarie, 2019

Conform statisticilor, aproape 40.000 de oameni mor în fiecare an din cauza cancerului de colon. Aceasta este una dintre cele mai alarmante boli, dar nu uita că este și unul dintre tipurile de cancer cu cel mai bun prognostic, dacă este diagnosticat în stadiile incipiente. Descoperă 5 măsuri pentru prevenirea cancerului de colon!

În primul rând, este bine de știut că, la fel ca toate celelalte tipuri de cancer, cancerul de colon nu poate fi prevenit 100%, deoarece este imposibil să controlezi toți factorii care ar putea duce la apariția sa. Dar printr-un stil de viață sănătos și o alimentație pe măsură, ai șanse mai mari să eviți această boală. Astăzi, îți oferim câteva sfaturi simple de mare ajutor în prevenirea cancerului de colon.

Pentru sănătatea și liniștea ta, poți să le pui în aplicare cât mai curând!

Măsuri pentru prevenirea cancerului de colon

1. Mănâncă multe fibre

Some figure

Câte fibre consumi într-o zi? Poate uneori îți amintești de acest nutrient, dar alteori, fiind prea ocupat (ă), iei primul lucru pe care îl găsești în frigider și îl mănânci rapid. Din acest motiv, multe persoane mănâncă alimente congelate bogate în grăsimi saturate, sare și făină albă, toate acestea fiind greu de digerat.

Aceste alimente suprasolicită ficatul și intestinele, provocând o acumulare de toxine care afectează funcțiile lor vitale, atacând în același timp și colonul și reducându-i eficacitatea. Este necesar să conștientizezi aceste lucruri și să înțelegi cât este de important să incluzi o cantitate suficientă de fibre în alimentația ta zilnică. „Doza” recomandată este între 25 și 35 g pe zi. 

Iată o listă de alimente bogate în fibre:

  • Cereale integrale
  • Ovăz
  • Orez brun
  • Tărâțe
  • Fasole
  • Fructe
  • Nuci
  • Legume cu frunze verzi
  • Legume rădăcinoase, cum ar fi sfecla sau morcovul
  • Vinete
  • Anghinare

Află mai multe:

Cancerul la colon detectat cu analize de sânge

2. Limitează consumul de grăsimi dăunătoare

Some figure

După cum știi deja, există grăsimi bune pentru organism, cum ar fi uleiul de măsline și acizii grași din pește precum somonul. Acestea sunt elemente de bază din dieta considerată a fi cea mai sănătoasă din lume: dieta mediteraneană.

Grăsimile din carnea roșie, dulciuri și produse de patiserie sunt factori de risc pentru dezvoltarea cancerului de colon. Trebuie să încerci să le eviți. Ține minte că atunci când mănânci multe grăsimi, organismul trebuie să mărească producția de bilă și acid gastric pentru a le procesa, iar acest lucru afectează în mod direct colonul. Este un obicei foarte periculos.

3. Mărește aportul de antioxidanți

Some figure

De ce să nu îți începi ziua cu o lingură de ulei de măsline și câteva picături de zeamă de lămâie? Un pahar de apa caldă cu lămâie este, de asemenea, o idee foarte bună. Ambele sunt modalități excelente de a-ți curăța organismul și de a-ți începe ziua cu un „cocktail” minunat de antioxidanți.

Trebui să ții mereu cont de nevoile organismului tău și să faci schimbările alimentare necesare pentru a-l menține sănătos. Servește zilnic „porția” de antioxidanți care te ajută în ărevenirea cancerului de colon.

Fructele și legumele sunt bogate în vitaminele A, C și E, fiind ideale pentru prevenirea cancerului de colon. Prin urmare, nu uita să incluzi în dietă următoarele alimente:

  • Lămâi și portocale
  • Papaya
  • Morcovi
  • Căpșuni
  • Afine
  • Kiwi

Citește și:

7 dintre primele simptome ale cancerului de colon

4. Acid folic

Some figure

Numeroase studii au demonstrat importanța acidului folic în prevenirea cancerului la colon. Acidul folic este cunoscut și sub denumirea de vitamina B9. Aceasta întărește și îmbunătățește funcțiile aparatului digestiv, de la stomac până la colon. Ajută la optimizarea dezvoltării celulelor și te apără de boli.

Așsadar, nu sta pe gânduri și ia niște suplimente dacă crezi că este necesar. Poți să discuți cu medicul tău sau să cauți suplimentele adecvate în farmacii și magazine naturiste. Însă poți să obții o cantitate considerabilă de acid folic și printr-o alimentație sănătoasă. Iată ce alimente ar trebui să treci de acum pe lista de cumpărături:

  • Suc proaspăt de portocale
  • Nap
  • Spanac
  • Broccoli
  • Sfeclă mangold
  • Linte
  • Sparanghel
  • Varză
  • Varză de Bruxelles
  • Mazăre
  • Alune
  • Cartofi dulci
  • Avocado
  • Pepene
  • Banane

5. Vitamina D

Some figure

Cercetătorii și nutriționiștii au descoperit că riscul de a te îmbolnăvi de cancer de colon scade considerabil atunci când ai un nivel corespunzător de vitamina D în organism. Atunci când suferi de deficit de vitamina D, ești predispus la numeroase boli, cancerul de colon fiind una dintre cele mai periculoase. Consumul de vitamina D ajută la prevenirea cancerului de colon.

Principala problemă este faptul că vitamina D nu se găsește în proporții prea mari în alimente. Trebuie să își faci analizele de sânge necesare pentru a afla dacă trebuie să mărești nivelul de vitamina D din corp. Dacă da, medicul îți poate recomanda niște suplimente care îți pot fi de mare ajutor. Totuși, există și anumite surse naturale de care poți profita:

  • Stai mai mult timp la soare, dar ai grijă să eviți expunerea excesivă în mijlocul zilei, între orele 10:00 și 14:00, când soarele este la intensitate maximă.
  • Mănâncă mai mult somon și sardine.
  • Consumă ficat de pui.
  • Bea lapte cu adaos de vitamina D, un produs care se găsește în majoritatea magazinelor alimentare.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ajouz, H., Mukherji, D., & Shamseddine, A. (2014). Secondary bile acids: an underrecognized cause of colon cancer. World Journal of Surgical Oncology, 12(1), 164. https://doi.org/10.1186/1477-7819-12-164
  • Farias, N., Ho, N., Butler, S., Delaney, L., Morrison, J., Shahrzad, S., & Coomber, B. L. (2015). The effects of folic acid on global DNA methylation and colonosphere formation in colon cancer cell lines. The Journal of Nutritional Biochemistry, 26(8), 818–826. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2015.02.002
  • Institute of Medicine (2005). Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids. Washington, DC: The National Academies Press. https://doi.org/10.17226/10490; texto completo
  • Klampfer, L. (2014). Vitamin D and colon cancer. World Journal of Gastrointestinal Oncology, 6(11), 430-437. https://doi.org/10.4251/wjgo.v6.i11.430
  • Leenders, M., Leufkens, A. M., Siersema, P. D., van Duijnhoven, F. J. B., Vrieling, A., Hulshof, P. J. M., et al. (2014). Plasma and dietary carotenoids and vitamins A, C and E and risk of colon and rectal cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. International Journal of Cancer, 135(12), 2930–2939. https://doi.org/10.1002/ijc.28938
  • Meeker, S., Seamons, A., Paik, J., Treuting, P. M., Brabb, T., Grady, W. M., & Maggio-Price, L. (2014). Increased Dietary Vitamin D Suppresses MAPK Signaling, Colitis, and Colon Cancer. Cancer Research, 74(16), 4398–4408. https://doi.org/10.1158/0008-5472.can-13-2820
  • Park, Y., Spiegelman, D., Hunter, D. J., Albanes, D., Bergkvist, L., Buring, J. E. et al. (2010). Intakes of vitamins A, C, and E and use of multiple vitamin supplements and risk of colon cancer: a pooled analysis of prospective cohort studies. Cancer Causes & Control, 21(11), 1745–1757. https://doi.org/10.1007/s10552-010-9549-y
  • Zeng, H. (2014). Mechanisms linking dietary fiber, gut microbiota and colon cancer prevention. World Journal of Gastrointestinal Oncology, 6(2), 41-51. https://doi.org/10.4251/wjgo.v6.i2.41

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.