Logo image
Logo image

Candidoza vaginală: metode de prevenire

5 minute
Aproximativ 75% dintre femeile cu vârste de peste 15 ani au avut sau vor avea la un moment dat în viață candidoză vaginală. Află mai multe despre această infecție, inclusiv cum să o previi și să tratezi. 
Candidoza vaginală: metode de prevenire
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Candidoza vaginală este provocată de o ciupercă din specia numită Candida și este mult mai frecventă decât ți-ai putea închipui. Această infecție este inclusă în categoria bolilor superficiale, însă există și forme sistemice sau mortale (care afectează persoanele cu un sistem imunitar slăbit).

În acest articol, îți arătăm cum să previi și să tratezi candidoza vaginală.

Ce trebuie să știi despre candidoza vaginală

Some figure

Când Candida se înmulțește în mod excesiv în corp, ea poate provoca anumite boli. Una dintre acestea este candidoza vaginală. Totuși, Candida poate cauza și afecțiuni respiratorii, dermatologice sau gastrointestinale. 

În primul rând, este important de știut că această ciupercă trăiește deja în organismul tău. Dacă este ținută sub control, nu te afectează în niciun fel.

Când observi primele semne ale candidozei vaginale, trebuie să îți monitorizezi simptomele și să mergi la medicul ginecolog. Simptomele sunt:

  • Mâncărimi sau iritații
  • Ulcerații (cauzate de scărpinat)
  • Durere, inflamații și roșeață
  • Secreție vaginală albicioasă și densă
  • Usturimi la urinare
  • Durere în timpul actului sexual
  • Miros neplăcut

Te-ar putea interesa și:

Secrețiile vaginale anormale: remedii naturale

Candidoza vaginală este o problemă frecventă. Acestea fiind spuse, nu trebuie să te îngrijorezi dacă observi că ai și tu această afecțiune. Aproximativ 75% dintre femeile cu vârste de peste 15 ani au avut sau vor avea această infecție la un moment dat în viață.

Totuși, simptomele pot deveni foarte supărătoare sau dureroase. În acest caz, va trebui să le acorzi mai multă importanță dacă apar în repetate rânduri.

Există momente sau situații în care riscul de a te îmbolnăvi de candidoză este mai ridicat. Iată care sunt acești factori:

  • Sarcină
  • Diabet
  • Tratamente cu antibiotice sau corticosteroizi
  • Probleme ale sistemului imunitar
  • Dereglări hormonale

Cum poți preveni candidoza vaginală?

Pentru a trata această boală genitală, ai nevoie de medicamente, iar procesul de vindecare durează mult timp. După cum se spune, este mai bine să previi decât să tratezi. Iată câteva obiceiuri sănătoase care împiedică dezvoltarea ciupercii Candida:

1. Ai grijă la medicamentele pe care le iei

Anumite boli necesită un tratament cu antibiotice. Dacă ești nevoită să iei acest tip de medicamente, vorbește cu doctorul tău pentru a afla care sunt efectele secundare ale pastilelor prescrise. Multe antibiotice distrug bacteriile sănătoase, printre care și pe cele care țin sub control Candida și alte ciuperci.

Întreabă medicul dacă poți lua alte medicamente pentru tratarea problemei tale. Dacă se poate, încearcă să găsești unul care nu afectează bacteriile benefice din corp. În caz contrar, poți lua probiotice care reglează flora bacteriană.

2. Menține o igienă intimă corespunzătoare

Acesta este un pas foarte important pentru a preveni candidoza vaginală.Cel mai bine este să folosești un săpun alb sau cu pH neutru. Nu este indicat să optezi pentru săpunuri parfumate sau acide. În plus, nu sunt recomandate nici băile cu spumă.

Totodată, nici dușurile vaginale nu sunt indicate, însă este bine să cureți zona respectivă după ce ai întreținut relații sexuale.

Este recomandat să menții o igienă corespunzătoare și când mergi la baie. Pentru a evita răspândirea microbilor din rect către vagin, șterge-te întotdeauna din față în spate. 

Te-ar putea interesa și:

Cum să-ți menții vaginul sănătos

3. Schimbă la timp absorbantul sau tamponul

Some figure

Igiena intimă este foarte importantă în perioada menstruației. Evită să ții același tampon sau absorbant mai multe ore la rând. Schimbă-l de fiecare dată când se murdărește sau când mergi la baie.

4. Folosește prosoape curate

Prosoapele de baie pot facilita dezvoltarea candidozei. Dacă nu le schimbi în mod regulat, se murdăresc și se umezesc.

Îți recomandăm să îți schimbi prosopul în fiecare zi sau o dată la două zile.

5. Folosește lenjerie intimă de bumbac

Anumite materiale sintetice, cum ar fi elastanul sau spandexul stimulează transpirația în zona genitală. Umiditatea creată facilitează înmulțirea bacteriilor și a ciupercilor.

Cel mai bine este să porți lenjerie intimă din bumbac, însă aceasta nu trebuie să fie prea strânsă pentru a permite aerisirea și uscarea posibilei umidități.

Același lucru este valabil și pentru pantaloni. Pantalonii strâmți nu permit uscarea transpirației. În plus, ei măresc temperatura din zona respectivă, creând mediul propice înmulțirii Candidei.

6. Reglează-ți glicemia

Some figure

Există o legătură celebră între diabet și candidoză. Când glicemia are un nivel ridicat, Candida se înmulțește mai ușor. Totodată, ești predispusă unui risc mai mare de dezvoltare a unei infecții.

Remedii naturale pentru candidoza vaginală

Dacă suferi deja de candidoză vaginală, îți recomandăm să ții cont de sfaturile de mai sus pentru a preveni reapariția sa.

Între timp, poți încerca următoarele remedii pentru tratarea acestei infecții:

Iaurt

Consumul de iaurt este foarte benefic. Acest produs lactat conține probiotice care ajută la combaterea mai multor tipuri de ciuperci.

Iaurtul poate fi folosit și pentru prevenirea infecțiilor. Anumite femei aplică iaurt direct pe zona afectată pentru a trata problema.

Apă oxigenată

Apa oxigenată vindecă rănile. Astfel, aceasta este un remediu foarte bun pentru ulcerațiile produse de scărpinat. Poate fi folosită și pentru tratarea altor leziuni sau țesuturi afectate de candidoză.

Poți să aplici apa oxigenată cu o bucată de vată sau să o folosești pentru un duș vaginal. Dacă ți se pare prea dură, poți să o amesteci cu o parte egală de apă.

Plante medicinale

Some figure

Pentru a combate candidoza vaginală, cele mai recomandate ceaiuri sunt cel de echinacea și cel de tătăneasă. Prima plantă întărește sistemul imunitar, iar cea de-a doua ameliorează usturimile și mâncărimile.

Poți să bei cele două ceaiuri în fiecare zi până dispare infecția.

Uleiuri esențiale

Și de această dată îți recomandăm două opțiuni: uleiul de arbore de ceai și uleiul de cocos. Nu uita să le diluezi în apă sau într-un ulei mai subțire, cum ar fi cel de migdale sau cel de măsline înainte de a le folosi.

Aceste uleiuri sunt excelente pentru a combate candidoza vaginală. După ce faci baie, aplică uleiul cu o bucată de vată. Nu uita să clătești apoi zona respectivă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Spampinato, Claudia and Darío Leonardi. “Candida infections, causes, targets, and resistance mechanisms: traditional and alternative antifungal agents” BioMed research international vol. 2013 (2013): 204237.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.