8 beneficii ale căpșunelor asupra sănătății
Verificat și aprobat de medicul Mario Benedetti Arzuza
Căpșunele sunt fructe mici și roșii folosite în lumea întreagă de sute de ani într-o multitudine de rețete. Fructul, care poartă denumirea științifică de Fragaria ananassa, aparține familiei Rosaceae. Această plantă a fost introdusă în Europa în secolul al XVIII-lea, fiind originară din America. În cele ce urmează, te invităm să descoperi câteva beneficii ale căpșunelor pentru sănătatea ta.
Din punct de vedere nutrițional, căpșunele se remarcă printr-un conținut ridicat de antioxidanți. Având în vedere și doza de vitamine și minerale pe care o oferă, putem spune că aceste fructe sunt foarte benefice organismului. De fapt, căpșunele au puține calorii, potolesc foamea și accelerează metabolismul, drept pentru care ajută la slăbit.
În plus, căpșunele reglează glicemia și luptă împotriva radicalilor liberi. Aceste fructe trebuie neapărat incluse în nutriție, mai ales dacă vrei să adopți un stil de viață sănătos.
Mai jos, poți descoperi 8 beneficii ale căpșunelor asupra sănătății. După ce vei termina de citit, sigur vei începe să mănânci aceste fructe mult mai des!
Iată despre ce este vorba…
8 beneficii ale căpșunelor pentru sănătatea ta
1. Căpșunele previn bolile cardiovasculare
Căpșunele conțin un antioxidant numit antocianină, care se absoarbe în organism și ajută la îmbunătățirea sănătății aparatului cardiovascular. Această substanță reduce inflamațiile și scade nivelul de colesterol și de trigliceride.
În plus, tot antocianina reduce riscul de hipertensiune, deoarece mărește elasticitatea arterelor și previne înfundarea acestora. Dacă mănânci căpșune de două sau de trei ori pe săptămână, scazi și riscul de infarct miocardic și accident vascular.
Îți recomandăm și:
2. Sunt hidratante
Datorită conținutului bogat de apă, aproximativ 92%, căpșunele sunt printre cele mai hidratante alimente. Aceste fructe sunt ideale în zilele călduroase, deoarece sunt răcoritoare și ajută la înlocuirea lichidelor pierdute.
În plus, căpșunele sunt o alegere excelentă pentru sportivi, întrucât conțin minerale esențiale care restabilesc echilibrul electrolitic din corp.
3. Ajută la îmbunătățirea dispoziției
Căpșunele conțin vitamina B1, cunoscut și ca „substanța nutritivă a dispoziției”, deoarece combate irascibilitatea și tristețea. Această vitamină este asimilată de sistemul nervos, stimulând producția de hormoni ai bunăstării.
Te-ar putea interesa și:
4. Îmbunătățesc aspectul pielii
Datorită conținutului nutrițional și a cantității ridicate de apă din compoziția lor, căpșunele ajută la menținerea sănătății și a frumuseții pielii. Consumul regulat al acestor fructe micuțe stimulează eliminarea toxinelor care accelerează procesul de îmbătrânire și reglează nivelul pH-ului.
Poți folosi delicioasele căpșune și pentru aplicare locală, sub formă de creme și măști care exfoliază, albesc și înmoaie pielea.
5. Combat constipația
Căpșunele conțin o cantitate ridicată de fibre care, în combinație cu apa, stimulează tranzitul intestinal, ajutând la eliminarea fecalelor. Acești compuși facilitează mișcarea deșeurilor în tractul digestiv.
Totodată, căpșunele combat balonarea și alte simptome ale digestiei lente.
6. Sunt un antiinflamator natural
Datorită conținutului bogat de vitamina C, minerale esențiale și antioxidanți, printe multiplele beneficii ale căpșunelor întâlnim și faptul că ajută la reducerea inflamațiilor.
Toate substanțele nutritive benefice ale căpșunelor le oferă proprietăți antiinflamatoare, detoxifiante și diuretice, care ajută la eliminarea toxinelor și la buna funcționare a celulelor. Prin urmare, acest fruct ameliorează durerile musculare și articulare, fiind util chiar și persoanelor care suferă de artrită.
7. Protejează vederea
Aceste fructe conțin un nivel ridicat de pigmenți, cum ar fi luteina și zeaxantina, două carotine care protejează vederea. Acești antioxidanți, împreună cu vitamina C, creează un filtru care protejează ochii de razele UV și de toxinele din mediu. Astfel, căpșunele scad riscul de cataractă și degenerare maculară.
Vitamina C sprijină sănătatea corneei și a retinei, întârziind efectele îmbătrânirii.
8. Mențin creierul tânăr
Flavonoidele din căpșune optimizează funcțiile cerebrale întrucât combat stresul oxidativ. Aceste substanțe scad riscul de declin cognitiv la vârstnici și ajută chiar și la prevenirea afecțiunilor neurodegenerative.
Căpșunele sunt, fără îndoială, niște fructe foarte hrănitoare cu un impact pozitiv asupra sănătății tale. Cel mai bine este să le consumi în stare crudă, proaspete și coapte pentru a te bucura de toate beneficiile oferite.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Fernández Solís, T. N., & Fariño Rosero, M. V. (2011). Elaboración de una barra alimenticia rica en macronutrientes para reemplazar la comida chatarra (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Ingeniería Química). http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/2062/1/1063.pdf
- Gao Q, Qin LQ, Arafa A, Eshak ES, Dong JY. Effects of strawberry intervention on cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2020 Aug 14;124(3):241-246.
- Gasparrini M, Forbes-Hernandez TY, Afrin S, Reboredo-Rodriguez P, Cianciosi D, Mezzetti B, Quiles JL, Bompadre S, Battino M, Giampieri F. Strawberry-Based Cosmetic Formulations Protect Human Dermal Fibroblasts against UVA-Induced Damage. Nutrients. 2017 Jun 14;9(6):605.
- Interián-Gómez, L., Aguila-Gutiérrez, S. E., Esquivias-López, K. M., Pulido-De la Cruz, V. A., Silva-Arzola, N. J., & Gonzalez-Becerra, K. (2021). Componentes alimenticios, estado de ánimo y su relación con el sistema inmune en COVID-19. RESPYN Revista Salud Pública y Nutrición, 20(4), 73-86. https://respyn.uanl.mx/index.php/respyn/article/view/620/412
- DePhillipo NN, Aman ZS, Kennedy MI, Begley JP, Moatshe G, LaPrade RF. Efficacy of Vitamin C Supplementation on Collagen Synthesis and Oxidative Stress After Musculoskeletal Injuries: A Systematic Review. Orthop J Sports Med. 2018.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.