17 cauze ce provoacă inflamația la mâini și picioare: cum să o tratăm?
Inflamația la mâini și picioare apare din diferite motive. Uneori, are legătură cu circulația, alteori cu retenția de lichide sau cu factori corelați cu mișcarea și postura.
Adesea, dispare după o perioadă rezonabilă de timp. Dacă acest lucru nu se întâmplă și simptomul persistă, este posibil să existe o problemă de sănătate mai complexă. De fapt, această afecțiune poate fi semnul unor patologii grave, cum ar fi insuficiența cardiaca, renala sau hepatică. Prin urmare, inflamația la mâini și picioare nu trebuie trecută cu vederea dacă devine cronică.
17 cauze ce provoacă inflamația la mâini și picioare
Este important să fiți atenți la evoluția simptomului și să consultați un medic dacă este foarte pronunțat sau durează mult timp. Să vedem care sunt principalele cauze ale acestei afecțiuni.
1. Lipsa activității fizice
Prea puțină activitate fizică duce la o circulație mai lentă. Acest lucru, la rândul său, face mai dificilă circulația sângelui de la brațe sau picioare la inimă. Consecința acestui lucru este o umflare a extremităților.
2. Călătorii lungi
Aceasta este o altă cauză a inflamației la mâini și picioare, care este legată de punctul anterior. În timpul călătoriilor lungi, stăm așezați. Această postură face ca sângele să se acumuleze în picioare. De asemenea, crește riscul de tromboză.
3. Sarcină
Este foarte frecvent ca în timpul sarcinii să apară inflamații la mâini și picioare. Problema este mai vizibilă la membrele inferioare și este ușoară.
Organismul reține mai multe lichide și produce mai mult sânge. Acest lucru se observă după luna a cincea și mai ales noaptea.
4. Consum de alcool
Consumul de alcool face ca organismul să rețină mai multe lichide și provoacă inflamații la nivelul picioarelor sau al mâinilor. Cel mai adesea, acest lucru dispare în câteva ore. Dacă se întâmplă foarte des, este un semn de consum excesiv sau o problemă hepatică, renală sau cardiacă derivată din alcoolism.
Recomandăm: 6 remedii naturale pentru mâini umflate
5. Temperaturi ridicate
Temperaturile ridicate provoacă dilatarea vaselor de sânge și concentrarea unei cantități mai mari în extremități. Efectul este inflamația la nivelul mâinilor și al picioarelor. Dacă venele nu pot transporta sângele înapoi la inimă, apare o inflamație considerabilă la nivelul gleznelor.
6. Leziuni
Leziunile membrelor provoacă inflamație în zona afectată. Entorsele sau fracturile fac ca sângele să curgă în zona în care a avut loc traumatismul. Apar inflamația și durerea.
7. Medicamente
Printre efectele secundare ale anumitor medicamente se numără inflamația la mâini și picioare. Medicamentele care o cauzează de obicei sunt cele care conțin hormoni, steroizi, antidepresive, AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene), antidiabetice și inhibitori ai ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei).
8. Edem
Vorbim de edem atunci când excesul de lichid este prins într-o anumită zonă a corpului. Efectul imediat este inflamarea zonei.
Există de obicei o cauză care o explică. Dar există și cazuri de edem punctual idiopatic.
9. Limfedem
Limfedemul este umflarea cauzată de obstrucția sistemului limfatic. Ganglionii limfatici au anumite leziuni sau au fost îndepărtați dintr-un motiv oarecare, ceea ce duce la întreruperea fluxului limfatic.
10. Infecții
Infecțiile sunt, de asemenea, o posibilă cauză a umflăturilor mâinilor și picioarelor. Se poate întâmpla să existe o rană, o înțepătură sau o arsură infectată.
11. Circulație deficitară din cauza aterosclerozei
Circulația deficitară din cauza aterosclerozei apare atunci când arterele devin mai rigide și, prin urmare, mai puțin flexibile. Inima trebuie să împingă mai mult pentru a transporta sânge în tot corpul.
12. Diabetul și efectul său inflamator asupra mâinilor și picioarelor
Diabetul provoacă adesea umflături, în special la nivelul picioarelor. Și mâinile se pot inflama. Acest lucru se întâmplă atunci când nivelul de glucoză nu este ținut sub control și duce la o circulație proastă. Inflamația este adesea însoțită de roșeață pe degete.
13. Insuficiență venoasă
Insuficiența venoasă apare atunci când valvele venelor nu funcționează corespunzător. Sângele pe care venele îl primesc nu ajunge corect înapoi la inimă. Boala este mai frecventă la persoanele supraponderale și la vârstnici.
14. Cheag de sânge
Cheagul de sânge se formează atunci când sângele trece de la starea lichidă la starea solidă. Poate bloca parțial sau complet fluxul sanguin și pune viața pacientului în pericol.
Blocajul provoacă inflamație, care apare de obicei la nivelul picioarelor. Totuși, se poate forma în orice zonă a sistemului circulator, inclusiv la nivelul inimii.
15. Insuficiență renală
Insuficiența renală este o boală care apare atunci când rinichii nu funcționează corespunzător. Acest lucru face ca fluidele corporale să nu fie eliminate corect prin urină. Acest lucru generează inflamații la mâini și picioare. Și fața se poate umfla.
16. Insuficiență hepatică
Insuficiența hepatică este o funcție deficitară a ficatului. Duce la o reducere a albuminei, o proteină din sânge. Acest lucru ajută la echilibrarea plasmei. Când scade, provoacă inflamație la mâini și picioare.
17. Insuficiență cardiacă
Dacă inima nu este suficient de puternică pentru a pompa sânge, apare o afecțiune cunoscută sub numele de insuficiență cardiacă. În aceste condiții, sângele se poate acumula în brațe și picioare, provocând umflarea acestora. Există, de asemenea, o senzație de presiune în piept, dificultăți de respirație și oboseală excesivă.
Citiți mai mult: Care sunt cauzele mâinilor amorțite?
Cum se tratează inflamația la mâini și picioare?
Tratamentul va depinde de cauze. Când factorul care generează acest simptom este lipsa de mișcare sau acumularea de lichide, este indicat să ridicați brațele și picioarele timp de o jumătate de oră o dată sau de două ori pe zi.
În ceea ce privește celelalte cauze, acțiunile care trebuie efectuate sunt următoarele:
- Sarcină: nu stați mult timp pe picioare, purtați pantofi confortabili și aplicați o compresă rece pe zona afectată.
- Consum de alcool: măriți consumul de apă, ridicați picioarele sau puneți-le în apă rece.
- Temperaturi ridicate: scufundați-vă picioarele în apă rece, beți mai multă apă și ridicați picioarele pentru câteva minute.
- Leziuni: de obicei, se utilizează protocolul format din odihnă, gheață, compresie și ridicarea membrelor.
- Utilizarea medicamentelor: discutați cu medicul pentru a găsi înlocuitori de medicamente.
- Edem: reduceți consumul de sare, ridicați picioarele și purtați ciorapi compresivi.
- Limfedem: apelați la exerciții blânde, compresie, masaj de drenaj limfatic, terapie complexă de decongestionare.
- Infecții: tratați infecțiile minore cu antiseptice. Consultați medicul când există infecții mai grave.
- Circulație slabă: faceți activitate fizică, reduceți aportul de sare și urmați instrucțiunile profesionale specifice.
- Diabet: luați medicamentele antidiabetice prescrise de medic sau folosiți insulină conform ghidului stabilit.
- Insuficiență venoasă: faceți o activitate fizică ușoară, ridicați picioarele.
- Cheag de sânge: este o urgență care trebuie să fie tratată de medic.
- Insuficiență renală, hepatică sau cardiacă: medicul va indica tratamentul adecvat în fiecare caz.
Nu este întotdeauna ceva grav, dar trebuie să fiți atenți
Umflarea mâinilor și picioarelor nu este un simptom grav. Totuși, nu este o afecțiune care ar trebui trecută cu vederea, mai ales dacă este foarte frecventă sau durează mai mult de 3 zile. Dacă da, cel mai bine este să puneți situația în mâinile unui medic.
Aceeași recomandare se aplică și atunci când inflamația la nivelul mâinilor și picioarelor este însoțită de alte simptome, precum dificultăți de respirație, înroșirea pielii, tuse, febră sau furnicături. La fel și dacă inflamația apare brusc.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Imhof, A., Froehlich, M., Brenner, H., Boeing, H., Pepys, M. B., & Koenig, W. (2001). Effect of alcohol consumption on systemic markers of inflammation. The Lancet, 357(9258), 763-767.
- Miguel-Soca, P. E., Díaz, G. E. F., Benítez, S. N. G., & Montero, M. D. L. Á. L. (2020). Obesidad, inflamación y embarazo, una tríada peligrosa. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología, 46(4), 1-26.
- González-Costa, M., & González, A. A. P. (2019). La inflamación desde una perspectiva inmunológica: desafío a la Medicina en el siglo XXl. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 18(1), 30-44.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.