Cauzele apariției cariilor dentare
Cauzele apariției cariilor dentare sunt multiple. Mulți factori diferiți pot contribui la dezvoltarea acestora. Însă cei mai importanți factori declanșatori ai cariilor sunt legați de dietă, bacterii și componente ale salivei.
Cariile dentare afectează mai întâi smalțul, stratul superficial al dintelui. Apoi, avansează treptat până ajung la pulpă, partea interioară a dintelui.
Declanșatorii cariilor dentare includ cel mai adesea bacterii, în principal Streptococcus mutans. Această bacterie îndepărtează mineralele din smalțul dinților, ceea ce poate duce la apariția cariilor.
Produsele zaharoase alimentează bacteriile care distrug smalțul dinților.
Cauzele apariției cariilor dentare
Prezența bacteriilor nu este singurul lucru care duce la apariția cariilor. Există și alți factori de risc:
- PH-ul oral scăzut din cauza consumului de băuturi carbogazoase, alimente acide, etc.
- O dietă bogată în zahăr și alimente lipicioase.
- Igiena orală deficitară.
- Producția scăzută de salivă.
- Aglomerația dentară care îngreunează curățarea.
- Anomalii ale smaltului, cum ar fi hipoplazia (smalt subțire și deteriorat).
- Boala parodontală.
Zahărul din dietele noastre este în mare parte responsabil pentru apariția cariilor dentare.
Cariile apar inițial ca niște pete albe, cu o textură de cretă și se dezvoltă pe dinți din cauza subțierii și slăbirii smalțului. Dacă mineralele continuă să se piardă, starea se va agrava și va apărea o carie galbenă închisă la culoare.
Pe măsură ce caria continuă să se înrăutățească, aceasta poate pătrunde în interiorul dintelui. Odată ce caria ajunge la dentină, dintele va deveni foarte sensibil la frig, căldură și alimente dulci. Când se întâmplă acest lucru, este timpul să mergi la dentist pentru o plombă.
Citește mai mult:
Dacă nu sunt tratate la timp, cariile dentare continuă să progreseze. Odată ce ajung la pulpa dintelui, durerea va fi intensă. Din păcate, este posibil ca o infecție sau un abces dentar să se formeze la rădăcina dintelui. Când cariile dentare ajung în această etapă, singura opțiune de tratament este obturația de canal.
Cum să previi cariile dentare
Acum că ai aflat care sunt cauzele apariției cariilor dentare, a venit momentul să vedem ce putem face pentru a le preveni.
Cele mai simple strategii pentru prevenirea cariilor dentare sunt:
1. Igiena orală optimă pentru eliminarea plăcii bacteriene
A adopta obiceiul de a te spăla pe dinți cel puțin de două ori pe zi este cel mai eficient mod de a preveni cariile dentare. Periajul mecanic îndepărtează placa bacteriană și resturile alimentare care se acumulează pe dinți și servesc ca loc de reproducție pentru bacteriile nocive.
Spălarea dinților în fiecare zi va ajuta la prevenirea formării plăcii bacteriene care cauzează tartru și alte probleme orale.
Un medic stomatolog te poate învăța cum să-ți perii în mod corespunzător dinții, precum și să-ți recomande o periuță și o pastă de dinți adecvată nevoilor tale individuale.
Citește mai mult:
2. Folosirea pastei de dinți și a apei de gură cu fluor
Este foarte important să folosești apă de gură și pastă de dinți cu adaos de fluor. Acest lucru va ajuta dinții să-și recupereze mineralele pierdute și va consolida smalțul.
De asemenea, apa de gură și pasta de curățare ajută dinții să devină mai rezistenți la bacteriile care erodează mineralele din smalțul lor.
În plus față de periajul și utilizarea aței dentare mai des, poți, de asemenea, să iei următoarele măsuri suplimentare pentru a ajuta la prevenirea cariilor dentare:
- Schimbă-ți dieta: consumă mai puțin zahăr și alimente zaharoase.
- Mergi la un consult stomatologic cel puțin de două ori pe an.
- În cazul copiilor, apelați cu încredere la sigilarea dentară.
Dacă crezi că ai putea avea o carie, este foarte important să mergi la medicul stomatolog pentru a remedia problema și a preveni agravarea acesteia.
Reține că măsurile preventive menționate în acest articol nu ar trebui să înlocuiască niciodată periajul tradițional. Periajul, folosirea aței dentare și utilizarea apei de gură cu fluor sunt obiceiuri esențiale pentru prevenirea cariilor dentare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lamont, R. J., & Egland, P. G. (2014). Dental Caries. In Molecular Medical Microbiology: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397169-2.00052-4
- Lee, Y. (2013). Diagnosis and Prevention Strategies for Dental Caries. Journal of Lifestyle Medicine.
- Moynihan, P., & Petersen, P. E. (2004). Diet, nutrition and the prevention of dental diseases. Public Health Nutrition. https://doi.org/10.1079/phn2003589
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.