Logo image
Logo image

Cauzele, simptomele și tratamentul cancerului ampular

4 minute
Simptomele cancerului ampular pot fi nespecifice, așa că doar anumite teste pot detecta prezența acestuia. Aflați totul despre diagnosticul și tratamentul acestei boli!
Cauzele, simptomele și tratamentul cancerului ampular
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 04 noiembrie, 2022

Cancerul ampular este un tip de carcinom care apare în sistemul digestiv, într-o zonă cunoscută sub numele de ampula Vater. Ampula este situată acolo unde se întâlnesc canalul biliar și canalul pancreatic. Descoperiți cauzele, simptomele și tratamentul cancerului ampular!

Această boală este rară, iar etiologia sa exactă este necunoscută. În ceea ce privește tratamentul, de cele mai multe ori acesta constă în îndepărtarea țesutului afectat. De asemenea, tratamentul poate fi combinat cu radioterapie sau chimioterapie.

Ce este ampula Vater?

Ampula Vater este denumită și papila duodenală sau ampula hepatopancreatică. Numele său provine de la specialistul în anatomie Abraham Vater, primul care descris anatomia și funcțiile acestei structuri.

Este o umflătură care face parte din duoden și este situată acolo unde canalul biliar comun se unește cu pancreasul. Acolo se formează sfincterul Oddi care, la rândul său, este format din mai multe sfinctere unite.

Funcția sa constă în reglarea fluxului de bilă și suc pancreatic ce ajunge în duoden. De asemenea, nu permite circulația inversă a conținutului menționat.

Ce este cancerul ampular?

În ampula Vater pot apărea diferite tipuri de leziuni. Unele sunt benigne (calcul biliar, lipom, papilită), altele premaligne (adenoame). Există și leziuni maligne sau canceroase.

Cancerul ampular este un tip de carcinom care se formează în țesutul epitelial al ampulei Vater. Este diferit de cancerele care afectează duodenul sau ductul biliar. Deoarece această structură este aproape de alte părți ale sistemului digestiv, cancerul poate afecta și organele învecinate:

  • Ficat
  • Pancreas
  • Intestinul subțire

Conform cercetărilor, cancerul ampular reprezintă doar 0,2% din cancerele gastrointestinale.

Some figure
Duodenul este prima secțiune a intestinului subțire. Acolo se află ampula Vater.

Simptomele cancerului ampular

Unele dintre simptomele cancerului ampular pot fi nespecifice. Printre acestea se numără următoarele:

  • Febră
  • Pierdere în greutate
  • Greață și vărsături
  • Sânge în rect
  • Scaune portocalii
  • Icter sau îngălbenirea pielii și a mucoaselor

Testele și examinările efectuate pot dezvălui și alte semne, cum ar fi afectarea funcției hepatice, pancreatită, sângerare gastrointestinală și obstrucție biliară.

Cauze și factori de risc

Etiologia cancerului ampular nu este complet clară. Ca și în cazul altor tipuri de neoplasme, în ADN -ul celulelor apar mutații, care încep să se înmulțească, formând tumori care pot distruge țesutul normal.

Există factori care sunt asociați cu un risc crescut de a dezvolta cancer ampular. Potrivit cercetărilor, boala este mai frecventă la bărbați decât la femei, precum și la persoanele de peste 70 de ani.

Au fost identificați factori ereditari care cresc riscul de cancer ampular. Aceștia includ antecedentele familiale de polipoză adenomatoasă și cancer colorectal ereditar non-polipoz (sindrom Lynch).

Descoperiți: Rata de supraviețuire a cancerului

Cum se stabilește diagnosticul?

În zona periampulară, pot apărea patologii pancreatice sau patologii ale ductului pancreatic, ale ductului biliar și ale mucoasei duodenale din apropiere, ceea ce îngreunează examinarea. Pentru diagnosticarea cancerului ampular, sunt efectuate diverse teste și proceduri.

Endoscopie

Endoscopia este una dintre cele mai utilizate metode pentru studiul acestei patologii. Poate fi de două tipuri: ecografie endoscopică sau colangiopancreatografie retrogradă endoscopică (ERCP).

Această tehnică ajută la definirea leziunii, permițând captarea imaginilor. Instrumentele chirurgicale pot fi introduse pentru a extrage mostre de țesut și chiar pentru a injecta pigmenți pentru a observa blocajele din ductul biliar sau cel pancreatic.

Majoritatea leziunilor sunt diagnosticate prin endoscopie. Cu toate acestea, este considerată o metodă invazivă, care poate crește riscul de infecție, provocând unele probleme, cum ar fi pancreatita.

Teste imagistice

Pe lângă endoscopie, se folosesc tehnici imagistice pentru a vedea dacă boala  s-a răspândit dincolo de ampula Vater:

  • Tomografie computerizată a abdomenului cu sau fără contrast: permite observarea metastazelor în țesutul hepatic.
  • RMN: ajută la detectarea leziunilor mici în țesutul înconjurător.

Biopsie

Proba de țesut care este prelevată din endoscopie, sau atunci când a fost efectuată o intervenție chirurgicală, este studiată într-un laborator pentru a confirma dacă este vorba de celule canceroase și pentru a analiza caracteristicile acestora.

Tratamentul cancerului ampular

Tratamentul cancerului ampular include diverse opțiuni.

Pancreaticoduodenectomie

Pancreaticoduodenectomia (procedura Whipple) este o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea capului pancreasului, a unei porțiuni a intestinului subțire (duodenul) și a vezicii biliare și a canalului biliar.

Laparoscopie

Atunci când tumorile canceroase ampulare sau precanceroase sunt foarte mici, se folosește o intervenție chirurgicală minim invazivă: laparoscopia.

Some figure
Tehnicile laparoscopice minimizează trauma în timpul intervenției chirurgicale.

Chimioterapie

În unele cazuri, chimioterapia poate fi utilizată după intervenția chirurgicală pentru a ucide celulele canceroase rămase. Se folosește și la persoanele cu cancer avansat, pentru a încetini progresia.

Chimioterapie și radioterapie combinate

Pot fi aplicate înainte de operație pentru a ajuta la micșorarea tumorii și pentru a crește șansele de a o îndepărta complet. Se folosesc și ulterior pentru a elimina orice celulă anormală rămasă.

Tratament simptomatic

Anumiți pacienți sunt diagnosticați târziu. Aceasta înseamnă că nu există nicio posibilitate de vindecare. Se aplică doar măsuri paliative. Drenurile în căile biliare pot fi recomandate pentru a reduce icterul.

Descoperiți: 10 simptome ale cancerului pe care mulți le ignoră

Prognostic și posibile complicații

Uneori, pot apărea complicații legate de tratament. Acestea includ hemoragia, perforarea țesuturilor, pancreatita și stenoza papilară.

În ceea ce privește prognosticul, potrivit cercetărilor, chirurgia curativă are succes la mai mult de jumătate dintre pacienții cu cancer ampular. Cazurile asociate cu o șansă mai mare de supraviețuire sunt cele în care nu există sepsis și sângerări postoperatorii și în care nivelul de antigen carcinoembrionar este scăzut.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ahn D, Bekaii-Saab T. Ampullary cancer: an overview. Am Soc Clin Oncol Educ Book. 2014: 112-115.
  • Andueza Urdangarin A, Jalón Navas A, García Villar C. Patología más frecuente de la región ampular y periampular. 36 Congreso Nacional SERAM. 2022; 1(2): https://www.piper.espacio-seram.com/index.php/seram/article/view/8936
  • Castrillón G, Gómez D. Obstrucción maligna de la vía biliar: hallazgos imagenológicos usuales y recientes. Rev. Colomb. Radiol. 2015; 26(4): 4317-4327.
  • Jordán Alonso A, Cruz Méndez D, Bello Delgado R, et al. Adenocarcinoma de la ampolla de Vater. A propósito de un caso. Rev. Med. Electrón. 2010;  32(5).
  • Muñoz J. Disfunción del esfínter de Oddi. Rev Med Cos Cen. 2015; 72(614): 183-188.
  • Peraza A. Pancreatoduodenectomía o procedimiento de whipple. Rev Med Cos Cen. 2014; 71(611): 559-562.
  • Saif M, Syrigos K, Kougioumtzopoulou A, Preethi J. Updates in Management of Ampullary Carcinomas. Journal of the Pancreas. 2014; 15 (2): 140-143
  • Valencia-Vargas A, Hoyos-Duque S, Vásquez-Trespalacios E. Factores asociados con la supervivencia al año de pacientes operados con cáncer ampular o de páncreas. Rev. salud pública. 2016; 18(6): 913-925.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.