Logo image
Logo image

Ce este disecția aortică și care sunt cauzele sale

4 minute
Disecția aortică este o ruptură care necesită o intervenție imediată. Iată care sunt simptomele și câteva strategii posibile de prevenire a apariției acestei afecțiuni.
Ce este disecția aortică și care sunt cauzele sale
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ce este disecția aortică? Această afecțiune este considerată o urgență medicală care necesită intervenție chirurgicală imediată. Motivul pentru care este atât de important să o tratăm cât mai curând posibil este rata ridicată de mortalitate. Dacă vrei să afli mai multe despre simptomele, cauzele și prevenirea disecției aortice, citește în continuare.

Ce este disecția aortică

Probabil că nu ai mai auzit acest termen înainte. Cu toate acestea, disecțiile aortice devin din ce în ce mai frecvente. Prin urmare, este extrem de important să știm ce este mai exact o disecție aortică, care sunt cauzele și simptomele acesteia, precum și unele metode de prevenire ale afecțiunii.

Disecția aortică este o ruptură care apare în aortă. Aceasta expune stratul mijlociu al arterei la fluxul de sânge care curge prin ea. Rezultatul este scăderea fluxului de sânge sau ruperea arterei.

Ambele variante pun viața pacientului în pericol. Mai presus de toate, dacă aorta este ruptă, șansele ca pacientul să moară sunt destul de mari. Prin urmare, este important să poți identifica simptomele acestei afecțiuni și să mergi la medic cât mai curând posibil.

Some figure

Durerea intensă în zona pieptului poate indica faptul că te confrunți cu o disecție aortică.

Simptomele disecției aortice

Este esențial să poți să identifici simptomele disecției aortice. Astfel, vei putea consulta un medic și primi un diagnostic corect cât mai curând posibil. Mai jos sunt câteva simptome cărora ar trebui să le acorzi o atenție specială:

  • Durere în piept sau în capul pieptului severă, ascuțită, ca și cum cineva te-ar înjunghia;
  • Piele palidă și puls scăzut;
  • Respirație scurtă;
  • Amețeală acompaniată de greață și transpirație.

Aceste simptome te pot face să crezi că suferi un atac de cord. Cu toate acestea, atunci când te confrunți cu asemenea simptome, este foarte important să mergi imediat la secția de urgență a spitalului. Durerea puternică în zona pieptului sau a sternului poate indica faptul că aorta s-a rupt, așa că trebuie să acționezi cât mai rapid posibil.

Îți recomandăm:

6 remedii naturale pentru curățarea arterelor

Cauzele disecției aortice

Cauzele care pot face ca o persoană să experimenteze disecția aortică pot varia destul de mult. Mai jos sunt câteva cauze posibile:

  • Degenerarea stratului aortic mijlociu: În acest caz, peretele vascular se subțiază. Acest lucru poate apărea ca urmare a aterosclerozei, de exemplu. Apoi, peretele aortic se dilată, crescând șansele unei disecții.
  • Arterita: Aceasta este inflamația care determină îngustarea arterelor, împiedicând sângele să curgă corect.
  • Valvulopatiile: În acest caz, valvele sunt deteriorate din cauza îmbătrânirii, traumelor sau infecțiilor, ceea ce le face să se slăbească și să prezinte riscul de rupere.
Some figure

Acestea sunt câteva motive posibile pentru care această afecțiune se dezvoltă.

Există oare vreo cale de a împiedica apariția disecției aortice? Răspunsul este da și de aceea este important să știi cum îți poți reduce șansele de a suferi de această afecțiune.

Citește mai mult:

Detectarea anevrismelor și prevenirea lor

Prevenirea apariției disecției aortice

Există un singur tratament posibil pentru disecția aortică și acesta este intervenția chirurgicală. Prin urmare, cel mai bun mod de a evita apariția afecțiunii este să adoptarea de măsuri preventive.

Pentru a preveni boala, cel mai bun lucru pe care îl poți face dacă suferi de valvulopatie, arterită sau unele probleme conexe este să mergi la controale medicale frecvent. De asemenea, este foarte important să-ți menții tensiunea arterială în limite normale.

Dacă dezvolți o afecțiune care slăbește arterele sau crește riscul dezvoltării de disecție aortică, trebuie să întrebi medicul ce poți face pentru a preveni aceste consecințe neplăcute și posibil fatale. Medicul specialist îți va oferi câteva opțiuni personalizate care îți vor fi de mare ajutor.

După cum ai putut observa, este important ca toată lumea să știe ce este disecția aortică, o afecțiune ce evoluează rapid și care poate fi fatală. De asemenea, este esențial să fim conștienți de importanța controalelor medicale frecvente. Dacă tu crezi sau medicul tău consideră că ai putea fi în pericol, trebuie să iei măsuri preventive mult mai stricte.

Știai ce este disecția aortică și cum se manifestă?

Dacă ai suferit sau suferi în prezent de oricare dintre afecțiunile menționate mai sus, te doare pieptul și ai dificultăți în respirație, trebuie să mergi la camera de urgență a celui mai apropiat spital cât mai curând posibil. Intervenția chirurgicală rapidă în aceste situații este esențială pentru supraviețuire. Nu mai aștepta!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Contreras Zúñiga, E., Zuluaga Martínez, S. X., Gómez Mesa, J. E., Ocampo Duque, V., & Urrea Zapata, C. A. (2009). Diseccion aórtica: estado actual. Revista costarricense de cardiología11(1), 19-27.
  • Pachar, J.V., Hidalgo, J.A., Aguirre, V.A., Alvarado, O.L., & Santos, M.. (2010). Aneurisma de arco aórtico secundario a degeneración de la media: A propósito de un caso de muerte súbita juvenil. Cuadernos de Medicina Forense16(3), 161-165. Recuperado en 26 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-76062010000200004&lng=es&tlng=es.
  • Romero Requena, J.M., Bueno Jiménez, C., Bureo Dacal, P., & Pérez Miranda, M.. (2003). Disección de aorta: a propósito de dos casos. Anales de Medicina Interna20(3), 59-60. Recuperado en 26 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-71992003000300014&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.