Logo image
Logo image

Ce este epigastralgia, durerea din capul pieptului?

3 minute
Epigastralgia poate semnala alte complicații. Tocmai de aceea nu trebuie să lași această durere continuă din zona dintre coaste și buric să se agraveze. 
Ce este epigastralgia, durerea din capul pieptului?
Ultima actualizare: 02 aprilie, 2018

Dacă te întrebi ce este epigastralgia, află că este vorba de o durere care afectează mai multe zone ale abdomenului, fiind localizată în epigastru. Persoana afectată resimte o senzație de arsură în tot abdomenul, care îi provoacă greață și disconfort.

Durerea poate fi atât de intensă, încât mulți pacienți se sperie și merg la Urgențe, deoarece nu înțeleg ce li se întâmplă.

În realitate, epigastralgia poate fi un simptom al unei boli. Deși în majoritatea cazurilor cauza durerii este indigestiala baza sa pot sta mai multe afecțiuni care necesită un diagnostic exact.

Citește în continuare pentru a afla ce este epigastralgia, care sunt cauzele sale și cum poate fi prevenită.

Ce este epigastralgia?

Some figure

Epigastralgia este durerea localizată în epigastru, o zonă cuprinsă între partea superioară a abdomenului și buric. După cum știm deja, în acest segment sunt localizate mai multe organe și structuri. Prin urmare, este greu să îți dai seama imediat care este sursa durerii.

În plus, pacientul poate resimți o durere continuă zi de zi sau aceasta poate apărea brusc. Simptomele sunt:

  • Durere intensă în epigastru
  • Greață
  • Vomă
  • Arsuri la stomac
  • Senzație de preaplin după ce ai mâncat puțin
  • Crampe abdominale
  • Transpirații reci
  • Gaze intestinale
  • Episoade de diaree sau constipație

Care sunt cauzele epigastralgiei?

Some figure

Epigastralgia cauzată de problemele la esofag

  • Esofagita și hernia hiatală sunt cele mai frecvente cauze ale epigastralgiei, după indigestie.

Esofagita este provocată de refluxul gastroesofagian, o afecțiune care trebuie tratată cât mai repede. Hernia hiatală este mai întâlnită în rândul persoanelor trecute de 50 de ani. Aceasta provoacă arsuri la stomac, probleme la înghițire, digestie proastă, respirație urât mirositoare, etc.

Problemele gastrice

Epigastralgia își poate avea originea numai în stomac. Una dintre posibilele cauze este ulcerul peptic. Durerea apare toamna și iarna, se intensifică pe timp de noapte și se ameliorează atunci când mănânci.

În multe cazuri, epigastralgia este un simptom al gastritei acute, care poate fi cauzată de o infecție, substanțe toxice sau alimentație. În această situație, durerea este foarte intensă și este însoțită, de obicei, de vomă și disconfort major.

Epigastralgia cauzată de probleme intestinale

Este foarte important de reținut că, în anumite cazuri, epigastralgia este un simptom al apendicitei. Prin urmare, dacă simți o durere puternică în partea superioară a abdomenului, nu ezita să mergi la medic sau chiar la spital. 

O altă cauză a epigastralgiei poate fi boala Crohn aflată în stadiile inițiale. Totodată, dacă durerea este localizată în partea stângă a abdomenului, aceasta poate fi cauzată de o afecțiune la colon (diverticuloză, volvulus, neoplasm, etc.).

Pe lista de probleme intestinale care stau la baza epigastralgiei se află și iritațiile colonului. În acest caz, durerea este resimțită sub formă de colici sau gaze intestinale.

Problemele pancreatice

Pancreatita acută debutează, de obicei, cu durerea epigastrică. Este important să fii atent la acest simptom dacă este localizat în capul pieptului, mai ales dacă este însoțit de vomă sau distensie abdominală.

Atenție, epigastralgia poate semnala o problemă cardiacă

Some figure

Infarctul miocardic acut poate provoca epigastralgie, adică durere în capul pieptului. Acest simptom este întâlnit și la pacienții cu diabet înainte de a suferi un infarct.

Durerea poate fi bruscă, opresivă și însoțită de vărsături. Indiferent de situație, pentru a fi sigur că nu există nicio problemă gravă, mergi la Urgențe pentru a primi un diagnostic corect cât mai curând posibil.

Cum poți preveni problemele asociate epigastralgiei?

Acum ai aflat ce este epigastralgia și ce probleme de sănătate poate semnala. Deși cauzele sunt diverse (indigestie, ulcer, colon iritat, afecțiuni cardiace, etc.), acestea au un factor comun care poate reduce riscul de îmbolnăvire.

Elementul comun la care ne referim este alimentația. Printr-o dietă sănătoasă, poți preveni dezvoltarea sau agravarea acestor boli.

Ține cont de următoarele recomandări:

  • Redu consumul de grăsimi.
  • Alege alimente alcaline.
  • Servește mai multe porții mici de-a lungul zilei. În acest fel, nu îți suprasoliciți sistemul digestiv.
  • Mănâncă fructe și legume proaspete și evită alimentele pline de conservanți sau chimicale.
  • Redu consumul de sare și zahăr.
  • Atenție la consumul de ibuprofen sau alte antiinflamatoare nesteroidiene.
Some figure

În concluzie, nu ezita să te adresezi medicului pentru orice problemă, durere sau schimbare care ține de sistemul digestiv. Prevenția și îngrijirea organismului sunt sinonime cu sănătatea și bunăstarea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Latarjet, Michel (2013). «Músculos, fascias y aponeurosis del abdomen». Anatomía humana. Buenos Aires: Médica Panamericana. p. 1328. ISBN 978-950-06-1369-9.
  • Rodríguez-Lago, I., & Cabriada, J. L. (2016). Protocolo diagnóstico de la epigastralgia aguda. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.01.014
  • Boscá, A. (2014). Epigastralgia. Medicina Interna.

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.