Cele mai bune metode naturale de combatere a hipertensiunii
Hipertensiunea afectează multe persoane, majoritatea în vârstă, însă și unele tinere. Din fericire, există metode naturale de combatere a hipertensiunii, cum ar fi o alimentație adecvată și obiceiurile sănătoase.
Ce este hipertensiunea?
Cu fiecare bătaie a sa, inima pompează sânge în artere. Dacă presiunea cu care este pompat sângele este mai mare decât ar trebui, vorbim despre hipertensiune. Există două valori ale tensiunii arteriale care se iau în considerare în acest sens:
- Tensiunea sistolică: presiunea în momentele în care inima pompează sânge.
- Tensiunea diastolică: presiunea sângelui când inima se odihnește după fiecare bătaie.
Tensiunea arterială normală are valorile de 120/80 mmHg. Primul număr se referă la tensiunea sistolică, iar cel de-al doilea la cea diastolică.
În general, hipertensiunea arterială nu prezintă simptome, drept pentru care ai nevoie de un tensiometru pentru a-i măsura valoarea.
Consecințele hipertensiunii
Tensiunea arterială trebuie să se înscrie în limitele obișnuite. Dacă aceasta crește, urmările se resimt în corp. Pot fi afectate inima, rinichii și creierul. Dacă hipertensiunea este cronică, consecințele sale îți pot pune viața în pericol.
Cauzele hipertensiunii
Anumiți factori pot duce la creșterea tensiunii arteriale. Unii dintre ei țin de obiceiurile de zi cu zi pe care, din fericire, le poți schimba și îmbunătăți.
- Obezitatea
- Consumul excesiv de alcool
- O alimentație bogată în sodiu
- Anumite medicamente, cum ar fi pilulele anticoncepționale și medicamentele împotriva gripei
- Sedentarismul
Totodată, genele joacă un rol important. Unele studii arată faptul că hipertensiunea este moștenită genetic. Indiferent de cauză, există anumite metode naturale de combatere a hipertensiunii la îndemâna oricui.
Metode naturale de combatere a hipertensiunii
Usturoi
Usturoiul combate hipertensiunea. Poți consuma un cățel de usturoi crud pe zi sau poți adăuga acest ingredient în mâncare. Dacă nu îți place gustul, poți cumpăra capsule cu usturoi granulat de la magazin.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline are multe beneficii. Printre altele, acest aliment ajută la buna funcționare a sistemului circulator.
Totodată, uleiul de măsline scade nivelul colesterolului și este o sursă naturală de acizi grași mononesaturați, care sunt benefici pentru sănătate.
Ciocolată neagră
Cu cât are un conținut mai ridicat de cacao, cu atât ciocolata este mai sănătoasă. Dacă vrei să valorifici beneficiile acestei metode naturale de combatere a hipertensiunii, îți recomandăm să consumi ciocolată amăruie cu cel puțin 70% cacao și fără zahăr.
Cacaua conține flavonoide, niște antioxidanți naturali care scad tensiunea arterială.
Ovăz
Ovăzul scade nivelul colesterolului din sânge, iar colesterolul mărit este asociat cu hipertensiunea arterială. Această cereală este ideală pentru micul dejun. Pentru scăderea tensiunii și a colesterolului, poți folosi următoarea rețetă simplă:
- Lasă fulgii de ovăz la înmuiat peste noapte.
- Dimineață, adaugă lapte sau apă și bea amestecul.
Mere
Coaja de măr conține flavonoide, la fel ca ciocolata. Prin urmare, dacă suferi de hipertensiune, este indicat să consumi fructul întreg, fără să îl decojești. În coajă se află cea mai mare concentrație de vitamine din compoziția merelor.
Smoothie cu pătrunjel și lămâie
Pătrunjelul este un diuretic puternic, drept pentru care ajută la combaterea retenției de apă, o afecțiune care crește tensiunea arterială. Prin urmare, consumul unui smoothie cu pătrunjel și lămâie este printre cele mai eficiente metode naturale de combatere a hipertensiunii. În plus, această băutură ajută la eliminarea sodiului din corp prin urină.
Ingrediente
- 1 lămâie ecologică
- 1 cană de apă
- 2 linguri de pătrunjel (30 g)
Mod de preparare
- Taie lămâia și, fără să o cureți de coajă, adaug-o în blender împreună cu apa și pătrunjelul.
- Procesează ingredientele timp de câteva minute.
- Strecoară lichidul și bea-l pe stomacul gol.
Ananas
Ananasul are proprietăți diuretice care îl transformă într-una dintre cele mai bune metode naturale de combatere a hipertensiunii.
- Poți consuma fructul ca atare sau ca suc.
- Dacă alegi a doua variantă, îți recomandăm să nu adaugi zahăr, deoarece acest ingredient duce la îngrășare, iar greutatea în exces este tocmai unul dintre factorii de risc ai hipertensiunii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Tabassum, N., & Ahmad, F. (2011). Role of natural herbs in the treatment of hypertension. Pharmacognosy Reviews. https://doi.org/10.4103/0973-7847.79097
- Pedersen, B. K., & Saltin, B. (2015). Exercise as medicine – Evidence for prescribing exercise as therapy in 26 different chronic diseases. Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. https://doi.org/10.1111/sms.12581
- Bunag, R. (2011). Essential hypertension. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.60057-1
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.