Cele mai bune trucuri pentru a elimina mucegaiul
Știi care sunt cele mai bune moduri de a elimina mucegaiul? Această problemă casnică este influențată de materialele din care suprafețele din locuință sunt fabricate, de impactul climei și de lipsa unei ventilații corespunzătoare.
Pe lângă faptul că este inestetic, mucegaiul îți poate prejudicia sănătatea. Prezența sa facilitează proliferarea acarienilor, acumularea prafului și apariția mirosurilor neplăcute.
Drept rezultat, pereții și colțurile din locuința ta vor fi acoperite de pete inestetice. În timp, poți dezvolta reacții alergice și probleme respiratorii. De asemenea, această ciupercă provoacă decolorarea și deteriorarea vopselei.
Vestea bună este că avem la dispoziție numeroase metode 100% naturale pentru a elimina mucegaiul și a curăța suprafețele afectate.
În articolul de azi te invităm să descoperi șapte trucuri care te vor ajuta să elimini mucegaiul fără a apela la produse chimice. Citește în continuare și nu ezita să le încerci!
7 trucuri eficiente pentru a elimina mucegaiul din locuință
1. Remediu cu oțet alb
Oțetul alb este unul dintre cele mai bune produse naturale pentru a elimina mucegaiul din locuință. Acest lichid poate fi aplicat pe pereții din baie, pe haine și chiar pe diverse suprafețe din bucătărie.
De fapt, în ciuda mirosului său înțepător, oțetul alb este cel mai bun remediu împotriva mucegaiului și a mirosurilor neplăcute care pot apărea în șifonier.
Ingrediente
- 1/2 cană de oțet alb
- 1/4 cană de apă
- O sticlă cu pulverizator
Instrucțiuni
- Diluează oțetul alb în apă și toarnă amestecul într-o sticlă cu pulverizator.
- Agită sticla și pulverizează soluția pe petele de mucegai din locuință.
- Lasă să se usuce.
- Aplică remediul în fiecare zi, timp de o săptămână.
- Dacă mucegaiul nu dispare, aplică direct oțet alb nediluat.
2. Deschide ferestrele
O modalitate foarte simplă de a preveni dezvoltarea mucegaiului, a acarienilor și a altor impurități asemănătoare este să aerisești frecvent locuința.
Citește și:
Circulația aerului usucă în mod natural suprafețele și alterează mediul necesar ciupercilor și bacteriilor pentru a supraviețui. Acesta este motivul pentru care suntem sfătuiți să aerisim locuința atunci când vrem să eliminăm mirosurile neplăcute.
3. Nu ascunde petele
Multe persoane obișnuiesc să ascundă petele de pe pereți cu mobilier sau cu diverse alte obiecte. Dezavantajul acestei strategii este faptul că acoperirea petelor previne circulația aerului și contribuie la dezvoltarea mucegaiului.
Din acest motiv, este indicat să ții obiectele de mobilier la distanță de perete, astfel încât aerul să aibă suficient spațiu pentru a putea circula liber.
4. Nu întinde rufele ude în interiorul locuinței
Una dintre cele mai frecvente greșeli care determină dezvoltarea mucegaiului și apariția mirosurilor neplăcute este întinderea rufelor ude în interiorul locuinței.
Acest obicei atrage mucegaiul, previne uscarea corectă a rufelor și provoacă apariția unui miros neplăcut și dificil de îndepărtat.
5. Remediu cu bicarbonat de sodiu
Un alt remediu util și ieftin pentru a îndepărta mucegaiul este celebrul bicarbonat de sodiu. Acest produs este un ingredient blând cu proprietăți antibacteriene și antifungice, având abilitatea de a absorbi mirosurile neplăcute.
Instrucțiuni
- Freacă puțin bicarbonat de sodiu pe regiunile afectate și lasă-l să acționeze timp de două ore.
- Îndepărtează-l cu o perie.
- Poți să umpli mai multe recipiente cu puțin bicarbonat de sodiu, apoi să le introduci în șifonierele și dulapurile în care mucegaiul tinde să se dezvolte.
6. Remediu cu sare de mare
Sarea de mare este un ingredient natural care facilitează eliminarea mucegaiului din spațiile închise. Acest produs dezinfectează suprafețele și neutralizează mirosurile neplăcute, prevenind formarea petelor negre de mucegai.
Instrucțiuni
- Pune sare de mare în recipiente sau pungi mici. Depozitează recipientele sau punguțele în șifonier și dulapuri.
- Schimbă sarea de mare din recipiente și pungi o dată pe lună.
7. Remediu cu borax
Boraxul are proprietăți fungicide care, spre deosebire de înălbitoarele chimice, sunt blânde și nu prejudiciază mediul înconjurător. Acest produs prezintă numeroase aplicații casnice, fiind inclusiv util pentru a ucide mucegaiul.
Instrucțiuni
- Poartă mănuși atunci când vrei să aplici borax și diluează o lingură din acest produs în doi litri de apă.
- Aplică remediul pe regiunile afectate cu o pensulă, lasă-l să acționeze pentru o jumătate de oră, apoi șterge cu o cârpă curată.
Nu uita să citești:
După cum bine vezi, avem la dispoziție numeroase moduri de a combate mucegaiul care se formează în locuințele noastre. Dacă urmezi sfaturile prezentate în acest articol, această ciupercă nu te va mai deranja pentru mult timp.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Agencia de Protección Ambiental de Estados Unidos. (2023). What are the main ways to control moisture in your home? EPA. Consultado el 19 de marzo de 2024 https://www.epa.gov/mold/what-are-main-ways-control-moisture-your-home
- Agencia de Protección Ambiental de Estados Unidos. (2023). Una breve guía para el moho, la humedad y su hogar. Consultado el 19 de marzo de 2023. EPA. https://espanol.epa.gov/cai/una-breve-guia-para-el-moho-la-humedad-y-su-hogar
- Ayuntamiento de San Rafael. (s.f.). How to Fight Mold. Consultado el 13 de marzo de 2024. https://www.cityofsanrafael.org/how-to-fight-mold/
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. (2020). Los mohos (hongos) en el medio ambiente. CDC. Consultado el 19 de marzo de 2023. https://www.cdc.gov/mold/es/faqs.htm
- European Lung Fundation, & European Respiratory Society. (2017). Mould, damp and the lungs. Breathe, 13(4), 343-346. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5709805/
- Higashijima, K., Hori, C., Igarashi, K., Enomae, T., & Isogai, A. (2012). First aid for flood-damaged paper using saltwater: The inhibiting effect of saltwater on mold growth. Studies in Conservation, 57(3), 164-171. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1179/2047058412Y.0000000006
- Niamat, H., Imtiaz, A., & Khan, M. A. (2020). Efficacy of Different Vinegars as Antifungal Agents Against Aspergillusniger. Lahore Garrison University Journal of Life Sciences, 3(3). https://lgujls.lgu.edu.pk/index.php/lgujls/article/view/70
- Rogawansamy, S., Gaskin, S., Taylor, M., & Pisaniello, D. (2015). An Evaluation of Antifungal Agents for the Treatment of Fungal Contamination in Indoor Air Environments. International Journal of Environmental Research and Public Health, 12(6), 6319-6332. https://www.mdpi.com/1660-4601/12/6/6319
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.