Logo image
Logo image

Cine te iubește cu adevărat îți oferă liniște și siguranță

5 minute
Persoana care te iubește cu adevărat înțelege că așa ești tu și nu încearcă să te schimbe. Aceasta te acceptă cu toate calitățile și defectele tale și te sprijină în orice demers. 
Cine te iubește cu adevărat îți oferă liniște și siguranță
Ultima actualizare: 12 decembrie, 2017

Cine te iubește cu adevărat te face să râzi, își împarte bucuriile cu tine și îți oferă sprijin și siguranță, alungându-ți fricile, grijile și tristețea. Acestea sunt bazele unei relații sănătoase.

Știm că nu este întotdeauna ușor să întâlnești o persoană matură din punct de vedere emoțional. Este greu să găsești pe cineva care să îți oferă acel sentiment de siguranță care nu lasă loc de minciuni sau adevăruri spuse pe jumătate.

Însă este necesar să clarificăm un aspect important: trebuie să încercăm întotdeauna să le oferim celorlalți lucrurile de care avem și noi nevoie. În plus, trebuie să fim sinceri atât cu noi înșine, cât și cu cei din jur în privința a ceea ce merităm.

Desigur, legăturile emoționale pot fi foarte complexe. O relație implică dedicare și voința de a evolua. Totodată, este important să îi oferi respect și fericire celui iubit fără a te neglija pe tine însuți. Nu este deloc o rețetă simplă!

Relațiile de succes sunt cele în care ambii parteneri se simt suficient de calmi și relaxați pentru a fi ei înșiși. Poate fi o experiență magică și extraordinară care ne oferă satisfacție și bunăstare.

Întrucât este vorba despre un subiect complex, merită să reflectăm puțin asupra lui. 

Cine te iubește cu adevărat știe să te asculte

Știm cu toții că a auzi nu este sinonim cu a asculta. În dragoste, toți vrem să simțim că suntem ascultați și înțeleși. 

Într-o relație amoroasă, avem nevoie să știm că tot ce gândim și încercăm să îi comunicăm partenerului este luat în considerare.

  • Asta nu înseamnă că trebuie să fii de acord cu tot ce spune persoana iubită. Acest lucru ar fi chiar imposibil! Important este să știți să vă ascultați unul pe celălalt și să ajungeți la un acord, chiar dacă nu aveți aceleași păreri.
  • Prin urmare, comunicarea este esențială. Trebuie să reușim să exprimăm în cuvinte multitudinea de emoții care ne învăluie.

Se întâmplă adesea să ținem în noi lucrurile mărunte care ne deranjează. Așteptăm ca partenerul să le ghicească sau să le intuiască, aproape ca prin magie. Acest comportament nu are sens. Trebuie să învățăm să spunem ce ne supără sau ne îngrijorează chiar în momentul în care simțim aceste lucruri. Nu are rost să așteptăm până este prea târziu.

Cine te iubește cu adevărat îți întărește stima de sine

Some figure

Fiecare dintre noi merită o dragoste completă, nu una pe jumătate. Nu merităm un comportament de genul: „Azi te iubesc, dar mâine mă mai gândesc. Dacă vrei să îți ofer afecțiune, trebuie să te comporți într-un anumit fel”.

Nimeni nu merită o relație bazată pe nesiguranță sau șantaj. Nimeni nu merită o relație învăluită de teama că persoana de lângă el îl/o va părăsi în orice moment. O relație matură și solidă nu se poate clădi pe nisipuri mișcătoare.

O dragoste matură se naște într-un spațiu al liniștii și al siguranței, în care nu îți este frică de nimic. În plus, nu te îndoiești că vei „merita” și mâine dragostea și respectul partenerului tău.

Cine te iubește cu adevărat te sprijină

Orice ar fi, nu uita că ai nevoie să îți croiești propriul destin, să te iubești pe tine însuți mai presus de orice și să îți protejezi siguranța personală care îți permite să trăiești așa cum vrei și să iei propriile decizii, fără a te lăsa influențat peste măsură de părerile celorlalți.

O relație sănătoasă implică un angajament ferm și o dedicare continuă, precum și prețuirea și încrederea în persoana iubită.

Desigur, la fel de important este să te simți sprijinit. Este normal să îți pese foarte mult de părerea partenerului tău despre tine. Tocmai de aceea, criticile și comentariile disprețuitoare vizavi de obiectivele, dorințele tale sau modul în care îți petreci timpul pot fi foarte dureroase.

Nu uita că a iubi o persoană înseamnă a o respecta și a-i încuraja proiectele personale. Sprijinul reciproc consolidează o relație și contribuie la dezvoltarea personală a fiecăruia dintre cei doi parteneri.

Cine te iubește cu adevărat nu te minte

Some figure

Nu poți considera că o persoană care te înșeală, te trădează sau te minte în fiecare zi te iubește cu adevărat. Nu meriți, nu ai nevoie și nu te ajută la nimic să ai un astfel de om în viața ta.

În plus, mai trebuie să conștientizezi un lucru important. O persoană capabilă să mintă un om pe care susține că îl iubește nu se iubește nici pe ea însăși.

Când iubești, prețuiești persoana dragă ca pe un bun valoros, ca pe o comoară fragilă care trebuie păstrată cu grijă și atenție.

Dacă ai iertat o minciună sau un mincinos, trebuie măcar să fii precaut. Fii atent ca nu cumva comportamentul să se repete.

Iertarea este un lucru bun, dar asta nu înseamnă că trebuie să ierți orice. Dacă procedezi așa, vei da vina pe tine în viitor pentru suferința pe care ți-a provocat-o acea persoană. De ce? Pentru că nu ai stabilit niște limite clare și curajoase.

Cine te iubește cu adevărat te acceptă așa cum ești, nu încearcă să te schimbe

Some figure

Cine te iubește cu adevărat adoră fiecare nuanță a ta, fiecare trăsătură specifică, toate calitățile și defectele tale. 

  • Nu trebuie să uiți niciodată acest lucru esențial. Nimeni nu are dreptul să îți ceară să îți negi identitatea sau valorile. Tot așa, nici tu nu ai dreptul să îi ceri partenerului să fie altfel decât este el de fapt. 
  • Cere să fii iubit sincer, așa cum ești, pentru caracteristicile care te definesc și pentru adevărata ta esență.

Nu te preface că ești altfel doar pentru a fi pe placul cuiva. Nu ai nimic de câștigat. Din contră, nu vei face decât să îți pierzi stima de sine.

Ține cont de principiile de mai sus dacă vrei să construiești o relație bazată pe siguranță, care să ofere mulțumire și împlinire ambilor parteneri. Pe scurt, ia-le în calcul dacă îți dorești o relație fericită. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Callejón-Chinchilla, M. D., & Gila-Ordóñez, J. M. (2018). Necesidad de trabajar las relaciones de pareja saludable desde contextos socio-educativos. Sophia14(1), 31-38.
  • Rivera, Diana, Cumsille, Patricio, Domínguez, Carmen, & Hidalgo, Carmen Gloria. (2015). Los Programas Educativos para Parejas y Matrimonios: una nueva propuesta clínica para Chile. Terapia psicológica33(1), 13-21. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-48082015000100002
  • Rodríguez Calzadilla, Amado, Valiente Zaldívar, Carolina, & Tan Castañeda, Nuvia. (2001). Las familias saludables y los factores determinantes del estado de salud. Revista Cubana de Estomatología38(3), 165-169. Recuperado en 21 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75072001000300003&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.