3 pași pentru a-ți menține colonul sănătos
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Sănătatea intestinelor este esențială pentru bunăstarea întregului organism, întrucât acestea sunt asociate cu eliminarea toxinelor, absorbția nutrienților și buna funcționare a sistemului imunitar. Prin urmare, nu ezita să urmezi câțiva pași pentru a-ți menține colonul sănătos.
În rândurile care urmează, îți prezentăm în detaliu trei „reguli” importante pentru sănătatea colonului: o dietă bazată pe alimente integrale, detoxifierea regulată și suplimentele cu probiotice.
De ce este important să ai un colon sănătos
Intestinele îndeplinesc mai multe roluri în organism:
- Încheie procesul digestiv.
- Absorb nutrienții prin pereții lor (aceștia pătrund apoi în sânge).
- Un colon sănătos depozitează și elimină excrementele.
- În plus, intestinele reglează nivelul de apă din organism.
- Acestea sunt conectate și cu sistemul imunitar.
Prin urmare, îți poți da seama de ce este important să ai colonul sănătos. Dacă acesta întâmpină dificultăți, organismul nu poate funcționa în mod corespunzător, drept pentru care te poți confrunta cu diverse probleme pe termen scurt și lung.
Pași pentru a-ți menține colonul sănătos
Ține cont de următorii pași pentru a-ți menține colonul sănătos.
1. Mănâncă alimente integrale
O dietă care menține sănătatea colonului trebuie să se bazeze pe alimente integrale. Acestea nu trebuie să treacă prin procese de rafinare care să elimine conținutul lor de fibre.
Cu alte cuvinte, renunță la cereale rafinate, făină albă și zahăr. În schimb, adaugă în dietă proteine de origine animală (carne roșie, pește, produse lactate). Însă următoarele grupe alimentare trebuie să domine în meniul zilnic:
- Fructe și legume
- Leguminoase
- Cereale integrale
- Nuci și semințe
- Ciuperci
- Alge marine
Avertismente în privința consumului de fibre:
Când mănânci alimente bogate în fibre, trebuie să mărești și consumul de apă. În caz contrar, îți poți bloca intestinele.
Dacă obișnuiești să mănânci multe alimente rafinate, este posibil să te constipi în primele zile după ce începi să consumi fibre, deoarece organismul se adaptează treptat schimbării.
Alimentele cu adaos de fibre nu sunt cea mai bună opțiune pentru sănătatea colonului, întrucât un exces de fibre este chiar dăunător. Mănâncă suficiente fructe și legume pe parcursul zilei și vei obține doza recomandată de fibre în mod natural.
2. Detoxifică-ți colonul
Colonul se află la capătul tubului digestiv și are rolul de a elimina deșeurile. Prin urmare, detoxifierea periodică a acestui organ este esențială pentru prevenirea acumulării toxinelor.
Poți folosi ocazional acest remediu pentru curățarea în profunzime a intestinelor.
Ingrediente
- 1 lingură de semințe de chia (10 g)
- 3 caise
- 1 cană de apă (200 ml)
- Zeama unei jumătăți de lămâie
- 1 lingură de ulei de cocos sau de măsline (15 g)
Mod de preparare
- Cu o seară înainte, înmoaie semințele de chia și caisele într-o cană de apă.
- A doua zi când te trezești, bate apa, semințele și caisele (fără sâmburi) împreună cu zeama de lămâie și uleiul.
Mod de consum
- Consumă amestecul dimineața, cel puțin cu o jumătate de oră înainte de micul dejun.
- Poți consuma remediul o dată pe săptămână sau la două săptămâni.
3. Consumă probiotice
Pe lista de pași pentru a-ți menține colonul sănătos se află și protejarea florei intestinale. Aceste bacterii sănătoase pot fi afectate de diverși factori:
- Antibiotice și alte medicamente
- O dietă dezechilibrată, bogată în alimente procesate și aditivi
- Probleme intestinale
- Stres și tulburări emoționale
- Sedentarism
Probiotice
Pentru a proteja și a reface flora intestinală, poți lua probiotice sub formă de suplimente, întotdeauna pe stomacul gol, cu două ore înainte și după masă. Aceasta este o condiție esențială pentru ca pastilele să acționeze. Dacă le amesteci cu mâncare, suplimentele cu probiotice nu fac decât să îți îmbunătățească digestia.
Există mai multe tipuri de probiotice, fiecare având o calitate diferită. Cu cât conțin mai multe bacterii sănătoase, cu atât suplimentele de acest gen sunt mai complete și mai eficiente. Le poți lua temporar sau oricând simți că ai nevoie de un mic ajutor în acest sens.
În plus, poți adăuga în dietă alimente fermentate, întrucât și acestea sunt bogate în probiotice. Cele mai recomandate sunt:
- Chefirul
- Iaurtul natural
- Varza murată
- Kombucha
- Miso
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Pearse Lyons, T., & Chapman, J. D. (2017). Probiotics. In Non-Traditional Feeds for Use in Swine Production (1992). https://doi.org/10.1201/9780203711248
- De Vrese, M., & Schrezenmeir, J. (2008). Probiotics, prebiotics, and synbiotics. Advances in Biochemical Engineering/Biotechnology. https://doi.org/10.1007/10_2008_097
- Slavin, J. (2013). Fiber and prebiotics: Mechanisms and health benefits. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu5041417
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.