Logo image
Logo image

Alimentele recomandate pentru tratarea diverticulozei

4 minute
Dacă bănuiești că suferi de diverticuloză, consultă un specialist pentru a obține un tratament adecvat. Apoi, poți combina tratamentul prescris cu alimentele prezentate în acest articol, astfel încât să îți îmbunătățești starea de sănătate.
Alimentele recomandate pentru tratarea diverticulozei
Ultima actualizare: 12 ianuarie, 2019

Diverticuloza este o boală care afectează sistemul digestiv. Boala se manifestă la niveul intestinelor atunci când diverticulii (niște saci mici localizați la nivelul pereților intestinali) se inflamează. Află în cele ce urmează mai multe informații despre boală și descoperă care este alimentația recomandată pentru tratarea diverticulozei.

Specialiștii nu au aflat încă ce provoacă această afecțiune, însă aceștia bănuiesc că o cauză posibilă este atunci când se depune un efort excesiv depus la defecare. Aceasta exercită presiune asupra pereților intestinali și poate provoca inflamații și iritații. Cele mai frecvente simptome ale diverticulozei sunt:

  • Sânge în materiile fecale
  • Diaree
  • Constipație
  • Greață
  • Balonare
  • O senzație de durere la atingerea abdomenului

Dacă suferi de această boală, cu siguranță vrei să ameliorezi simptomele și să te simți mai bine. În primul rând, trebuie să consulți un medic specialist ca el să-ți poată stabili diagnosticul și tratamentul medicamentos adecvat. Apoi, pentru a suplimenta tratamentul, încearcă să consumi alimentele recomandate pentru tratarea diverticulozei.

Alimentele recomandate pentru tratarea diverticulozei

1. Cartofii

Some figure

Din punct de vedere al gustului, cartofii nu au o savoare intensă. Cu toate acestea, este indicat să mâncăm cartofi dacă suferim de diverticuloză. Acest aliment este bogat în agenți antiinflamatori și amidon, substanțe care facilitează digestia.

Trebuie să acorzi atenție însă formei sub care consumi cartofii, deoarece, de exemplu, cartofii prăjiți nu sunt sănătoși. Dacă îți place să servești acest preparat, ține seama de faptul că produsele necesare pentru a prăji cartofii (adică uleiurile sau untura) vor agrava simptomele diverticulozei.

De asemenea, aceste produse elimină proprietățile benefice ale cartofilor. Te sfătuim să servești cartofii la grătar, făcuți piure sau copți.

Citește și:

Cele mai bune fructe pentru digestie

2. Papaya și perele

Aceste două fructe sunt foarte utile pentru a facilita digestia. Combinația de papaya și pere este delicioasă. În plus, aceasta oferă o cantitate semnificativă de nutrienți. Datorită compușilor organici, papaya și perele sprijină colonul.

Un alt motiv pentru care este bine să combinăm papaya și pere este faptul că ambele fructe sunt bogate în fibre, vitamine și minerale. Aceste proprietăți sunt benefice organismului și ajută la tratarea diverticulozei.

3. Alimente bogate în vitamina C

Organismul uman utilizează o cantitate mare de vitamina C, având nevoie de această substanță pentru a realiza diverse funcții interne. Din acest motiv, trebuie să ne monitorizăm atent nivelul de vitamina C din organism.

Printre funcțiile la care vitamina C contribuie se numără producția de celule noi, stimularea sistemului nervos și realizarea majorității proceselor interne.

4. Orzul

Some figure

În cazul în care suferi de diverticuloză, acest tip de cereale nu ar trebui să lipsească din alimentația ta. Orzul are proprietăți antiinflamatoare și conține compuși utili pentru tratarea diverticulozei. Țină cont însă de faptul că alte tipuri de cereale pot agrava simptomele acestei boli. Poți să incluzi orzul în supe sau tocănițe, să îl combini cu alte alimente.

5. Usturoiul

Usturoiul se numără printre cele mai populare remedii naturiste din lume. Mulți oameni îl utilizează pentru a trata numeroase boli fiziologice, și este utilă și pentru tratarea diverticulozei. Componenții activi ai usturoiului sunt foarte puternici, având abilitatea de a preveni infecțiile în organism.

Diverticuloza se agravează atunci când abdomenul se balonează. Consumul de usturoi poate ține această problemă sub control. În plus, datorită proprietăților, vei putea să scazi numărul de antibiotice pe care ar trebui să le iei. Nu uita însă să le consumi sub formă crudă.

6. Sovârful (oregano)

Some figure

O variantă bună este să îți condimentezi preparatele cu sovârf. Persoanele care suferă de diverticuloză se pot simți mai bine în urma consumului acestui condiment. Sovârful are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene, care ajută organismul să elimine paraziții și infecțiile care afectează intestinele.

Mai mult, sovârful poate curăța organismul de toxine, astfel, diverticuloza poate fi învinsă mai ușor.

Te-ar putea interesa și:

5 supe delicioase pentru detoxifierea corpului

7. Uleiul de ricin

O modalitate bună de a trata infecțiile bacteriene care afectează colonul este detoxificarea acestuia. Un produs util în acest scop este uleiul de ricin. Acest produs are însă efecte intense, având abilitatea să ucidă chiar și bacteriile benefice din intestine.

Pentru a evita orice efecte negative, nu depăși doza zilnică recomandată și consumă acest produs sub supravegherea unui specialist. Uleiul de ricin poate fi periculos dacă este consumat în exces.

Evită alimentele picante

În cazul în care îți plac alimentele picante sau preparatele intens condimentate, va trebui să renunți la acestea dacă vrei să învingi diverticuloza.

  • Alimentele picante se numără printre principalii factori care îi împiedică pe oamenii care suferă de această boală să se vindece.
  • Practic, alimentele picante inflamează și mai mult regiunile afectate, îngreunând procesul de vindecare și agravând simptomele. Așadar, pentru tratarea diverticulozei, evită alimentele picante până când te vindeci.

Importanța obținerii unui diagnostic corect

Simptomele diverticulozei sunt asemănătoare celor produse de alte tulburări digestive, precum boala Crohn. Din acest motiv, este foarte ușor să confundăm diverticuloza cu o altă boală.

Dacă manifestezi simptomele prezentate anterior și bănuiești că suferi de diverticuloză, consultă un medic specialist cât mai repede. Infecțiile de la nivelul colonului pot ascunde probleme de sănătate foarte grave. Numai un specialist te poate lămuri în mod corespunzător. Tratarea diverticulozei începe prin consultarea medicului pentru a obține un tratament adecvat.

Pe lângă tratamentul prescris de medic, poți încerca și remediile și alimentele prezentate în acest articol.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • A., B., M.S., D., R.A., B., G.B., F., & S.A., J. (2013). The role of non-starchy polysaccharides (“soluble” dietary fibre), in particular (1,3;1,4)-beta-glucans and arabinoxylans, in promoting bowel health. Planta Medica.
  • Dahl, C., Crichton, M., Jenkins, J., Nucera, R., Mahoney, S., Marx, W., & Marshall, S. (2018). Evidence for dietary Fibre modification in the recovery and prevention of reoccurrence of acute, uncomplicated diverticulitis: A systematic literature review. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu10020137
  • Gutiérrez-Grijalva, E., Picos-Salas, M., Leyva-López, N., Criollo-Mendoza, M., Vazquez-Olivo, G., & Heredia, J. (2017). Flavonoids and Phenolic Acids from Oregano: Occurrence, Biological Activity and Health Benefits. Plants. https://doi.org/10.3390/plants7010002

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.