Logo image
Logo image

Contraindicații ale uleiului de cocos

3 minute
Deși uleiul de cocos a fost promovat ca produs cu mari beneficii, adevărul este ca trebuie avută grijă în ceea ce privește consumul. Să vedem de ce!
Contraindicații ale uleiului de cocos
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Uleiul de cocos este unul dintre cele mai versatile produse. Este util atât din punct de vedere nutrițional, cât și din punct de vedere estetic. Dar, în același timp, știința a început să ne avertizeze asupra principalelor contraindicații ale uleiului de cocos.

În ceea ce privește proprietățile și beneficiile uleiului de cocos, există o controversă care nu a fost încă soluționată. Substanța este compusă din acid lauric, caprilic și capric. Acest lucru implică un conținut ridicat de grăsimi saturate.

Uleiul de cocos și proprietățile sale

Pentru mulți, uleiul de cocos se încadrează în gama superalimentelor celebre, datorită proprietăților sale. Este folosit ca produs hidratant pentru piele și păr. Amestecat cu zahăr, este un bun exfoliant și poate înlocui și balsamul și spuma de ras. În unele cazuri, este folosit și ca demachiant.

Ideea este că uleiul de cocos este 100% grăsime: 80 și 90% sunt grăsimi saturate. De aceea, la temperatura camerei sau la rece devine compact.

Există ulei de cocos preparat 100% din trigliceride cu lanț mediu. Acestea sunt absorbite foarte repede de organism, promovează o senzație de sațietate și împiedică depozitarea grăsimilor.

Cu toate acestea, uleiurile de cocos care sunt vândute pe piață nu au formula de mai sus, ci conțin trigliceride cu lanț lung. În acest caz, efectul este opus: absorbție mai lentă și depozitare crescută a grăsimilor.

Recomandăm: 5 remedii cu ulei de cocos împotriva vergeturilor

Some figure

Contraindicații ale uleiului de cocos

Nu există date concludente despre beneficiile și dezavantajele uleiului de cocos. Un studiu realizat de dr. Michael Mosley în 2018, a arătat că acest produs crește colesterolul rău, dar și cel bun. Oamenii de știință sunt de acord că sunt necesare mai multe cercetări pentru a ajunge la o concluzie definitivă. Între timp, medicii și nutriționiștii interzic utilizarea produsului în următoarele cazuri.

Persoanele cu colesterol ridicat

Persoanele cu colesterol LDL ridicat nu trebuie să consume ulei de cocos. Dovezile disponibile sunt ambigue în acest sens. Până când apar mai multe informații, cel mai bine este să preveniți posibilele daune.

Indigestie

Acest tip de ulei nu este ușor de digerat. Dacă cineva are o sensibilitate alimentară, cel mai bine este să nu consume acest produs, deoarece poate irita mucoasa intestinală.

Boli de inimă și hipertensiune arterială

Grăsimile saturate se depun pe pereții arterelor. Acest lucru face ca fluxul sanguin să fie blocat. În aceste condiții ,poate apărea hipertensiunea arterială, crescând riscul de insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.

Diabet

Persoanele care au diabet ar trebui să stea departe de uleiul de cocos. Utilizarea sa continuă duce la o creștere semnificativă a nivelului de glucoză din sânge. Sensibilitatea la insulină poate fi, de asemenea, afectată.

Citiți și: 5 utilizări cosmetice ale uleiului de cocos

Alergii cutanate

Uleiul de cocos poate provoca o reacție alergică a pielii. Efectele sunt inflamația, mâncărimea și urticaria. Dacă reacția este mai severă, pot apărea vărsături și chiar probleme de respirație.

Some figure

Alegeți uleiul de cocos extravirgin

Optați pentru uleiul de cocos extravirgin. În general, aceste tipuri de uleiuri ar trebui evitate atunci când sunt rafinate și hidrogenate.

Uleiul de cocos extravirgin este obținut prin extracția laptelui de cocos. Acesta este apoi lăsat în starea sa naturală, nerafinat. Prin urmare, aspectul său nu este la fel de plăcut ca în reclamele tradiționale, dar este mult mai sănătos.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mosley, M. (2018). Michael Mosley and Coconut Oil. Wisen Nutrition Coaching. Recuperado 25 de diciembre de 2021, de https://wisenutritioncoaching.com.au/2018/04/michael-mosley-and-coconut-oil/?pdf=3085.
  • Barbarroja-Escudero, J., de Mon Soto, M. Á., Antolín-Amérigo, D., & Sánchez-González, M. J. (2013). Reacciones alérgicas. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 11(29), 1769-1777.
  • Torres-González, M., Angulo-Guerrero, O., Oliart-Ros, R. M., & Medina-Juárez, L. A. (2009). Efecto de la refinación física sobre la calidad química y sensorial del aceite de coco. Grasas Aceites, 60, 96-101.
  • Khaw KT, Sharp SJ, Finikarides L, Afzal I, Lentjes M, Luben R, Forouhi NG. Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women. BMJ Open. 2018 Mar 6;8(3):e020167. doi: 10.1136/bmjopen-2017-020167. PMID: 29511019; PMCID: PMC5855206.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.