Cum poți să scapi de vergeturi?
Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez
Deși vergeturile nu sunt periculoase pentru sănătatea noastră și, prin urmare, nu necesită asistență medicală, este posibil ca acestea să ne facă să ne simțim prost în ceea ce privește aspectul fizic. Dacă acesta este cazul tău și dorești să afli cum poți să scapi de vergeturi, atunci citește în continuare și o să afli!
Atunci când pielea noastră este întinsă în mod excesiv, ne pot apărea vergeturi, adică niște pete, linii sau dungi de culoare roz sau mov. Cel mai adesea, vergeturile ne pot acoperi mușchii, fundul, brațele (în general în jurul subrațului), abdomenul și sânii.
Inițial, culoarea lor este intensă, dar, pe măsură ce trece timpul, aceasta devine mai ștearsă. Cu toate acestea, textura și caracteristicile vergeturilor nu vor dispărea pe cont propriu.
Cauzele vergeturilor
Înainte de a încerca să-ți îndepărtezi vergeturile, trebuie să descoperi motivul pentru care acestea au apărut. Iată câteva cauze posibile.
- Graviditatea
- Luarea sau pierderea în greutate subită
- Utilizarea prelungită a corticosteroizilor
- Perioade de creștere, în mod special cele din timpul adolescenței
- Creșterea masei musculare, în mod special în zona brațelor sau a picioarelor
- Boli genetice, cum ar fi sindromul Marfan sau sindromul Ehlers-Danlos
- Utilizarea prelungită a steroizilor
Cum poți să scapi de vergeturi?
Haide să descoperim care sunt modalitățile prin care putem să scăpăm de vergeturi! În primul și în primul rând, vergeturile apărute relativ recent pot fi îndepărtate cu creme ce conțin tretinoin, ce pot reconstrui colagenul și menține pielea sănătoasă.
Te-ar putea interesa și:
Însă, o astfel de cremă este utilă numai în primele șase săptămâni după ce îți apar vergeturile. Dacă ești gravidă, nu apela la acest tratament, deoarece efectele tretinoinului topic asupra fetușilor este încă necunoscut.
Un alt tratament pe care îl poți încerca dacă vergeturile tale au apărut relativ recent este terapia cu laser pulsat. Acest tratament bazat pe lumini intense nu provoacă nicio deteriorare a straturilor externe ale pielii, ci mai degrabă provoacă o deteriorare intenționată și controlată a cromoforilor situați în dermă.
Acestea fiind zise, dacă se întâmplă să ai vergeturi de foarte mult timp, trebuie să încerci alte tratamente. Microdermabraziunea, de exemplu, revitalizează pielea prin împușcarea acesteia cu cristale, afectând numai stratul superficial al pielii și promovând regenerarea.
Sfaturi despre cum să scapi de vergeturi
Laserele Excimer promovează dezvoltarea melaninei la nivelul vergeturilor și ajută la armonizarea culorii acestora cu restul pielii. O altă terapie foarte utilă, atât dacă vergeturile tale sunt vechi, cât și dacă acestea sunt recente, este exfolierea chimică cu acid glicolic.
Mai întâi, medicul va curăța zona ce trebuie tratată, iar apoi acesta va aplica o soluție chimică ce va deteriora în mod deliberat pielea, promovând regenerarea acesteia.
Te-ar putea interesa și:
Mai există și numeroase creme ce te-ar putea ajuta să scapi de vergeturi, cum ar fi cele pe bază de unt de cacao, unt de shea și vitamina E. Aceste creme îți vor menține pielea lubrifiată și vor accelera decolorarea vergeturilor.
Unele persoane obțin rezultate minunate prin acest tratament, dar altele nu observă aproape nicio schimbare. Alte tratamente topice pentru vergeturi includ uleiul de ricin, uleiul de măsline, acizii din fructe, algele marine, dar și alte plante medicinale.
Poți reduce vergeturile cu ajutorul diverselor creme disponibile pe piață. Le poți chiar îndepărta aproape complet dacă alegi să te supui unei intervenții chirurgicale. Însă, din păcate, nu există nicio modalitate să scapi de vergeturi în totalitate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- GONZALEZ-BLANCO, M.J.; BLANCO-RIVERA, C.; CAMPOS-GARCIA, S.. Tratamiento con terapia fotodinámica en las estrías angioides. Arch Soc Esp Oftalmol, , v. 82, n. 11, p. 719-722, nov. 2007 . Disponible en .
- Celia Posada, Carlos de La Torre. Estrías de distensión: actitud de los dermatólogos. Servicio de Dermatología. Complexo Hospitalario de Pontevedra.
- Elsaie ML, Baumann LS, Elsaaiee LT. “Striae distensae (stretch marks) and different modalities of therapy: an update”. Dermatol Surg 2009; 35: 563-573
- De la Torre, Carlos., Posada, Celia. (2011). Estrías de distensión: actitud de los dermatólogos.https://www.medigraphic.com/pdfs/cosmetica/dcm-2011/dcm114m.pdf
- VV.AA. (2006). Beneficios del Aloe Vera l. (sábila) en las afecciones de la piel. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192006000300004
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.