Logo image
Logo image

Cum să îndepărtezi părul pubian în mod corect

4 minute
Pentru o epilare corectă în zona intimă, trebuie să iei în considerare tipul firului tău de păr. Există metode adecvate pentru fiecare tip în parte. 
Cum să îndepărtezi părul pubian în mod corect
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Epilarea zonei intime are o latură estetică, dar este legată și de normele sociale. Totodată, acest obicei ține de igienă și sănătate. Cu toate acestea, epilarea inghinală poate provoca disconfort, această zona fiind extrem de sensibilă. Tu știi cum să îndepărtezi părul pubian în mod corect?

În căutarea celei mai bune metode de epilare a zonei intime

Cu toții vrem să avem un corp frumos, dar să ne simțim și confortabil. Aceste cerințe se aplică și părului de pe corp. Nu putem nega faptul că îndepărtarea acestuia este un obicei legat de normele sociale. Dacă nu ne crezi, poți analiza felul în care preferințele vizavi de părul de pe corp sunt legate de moda și obiceiurile fiecărei epoci în parte.

În zilele noastre, există unii adepți ai ideii de a lăsa părul să crească natural, fără a-l îndepărta de pe corp. Însă majoritatea oamenilor preferă epilarea, fie cu lama de ras sau cu ceară. Acest obicei este adoptat și de bărbați, ceea ce dovedește că îndepărtarea părului de pe corp nu mai are nicio legătură cu sexul unei persoane.

Epilarea inghinală nu este o curiozitate. Multe persoane o consideră o necesitate pentru a purta anumite costume de baie sau chiar pentru a se simți mai confortabil în timpul actului sexual.

Întrebarea este: cum să îndepărtezi părul pubian în mod corect? Care este cea mai sigură metodă?

Rolul părului pubian

De fiecare dată când ne epilăm, ne punem această întrebare: „Oare de ce avem păr pe corp?” Poate că răspunsul ne va ajuta să înțelegem mai bine anumite aspecte și să luăm cea mai bună decizie.

Câteva dintre rolurile părului pubian sunt următoarele:

  • Părul pubian reprezintă o barieră protectoare împotriva virusurilor și a bacteriilor. 
  • Acesta menține o temperatură caldă, care asigură buna funcționare a zonei genitale.
  • Părul previne iritațiile în timpul actului sexual, deoarece protejează pielea.

Acestea fiind spuse, epilarea totală a zonei intime ține de comoditate și chiar de igienă.

Cum să îndepărtezi părul pubian: metoda ideală

Epilarea cu lama de ras

Some figure

Epilarea cu lama de ras este o metodă rapidă și confortabilă.

  • Avantaje: este rapidă și nu necesită timp de pregătire.
  • Dezavantaje: părul crește câte puțin în fiecare zi, iar lama poate irita pielea sau poate provoca mici tăieturi dacă nu o folosești cu atenție.

Îți recomandăm să te epilezi la duș pe pielea umedă și cu apă caldă, pentru a înmuia foliculii. În acest fel, poți preveni apariția firelor de păr crescute sub piele și a chisturilor.

Epilarea cu ceară

Aceasta este cea mai eficientă metodă tradițională de îndepărtare a părului de pe corp. Cea mai indicată este ceara fierbinte, deoarece aderă mai bine la firul de păr. Desigur, epilarea cu ceară este dureroasă la început.

  • Avantaje: pielea este fină și moale, iar părul începe să crească abia după trei săptămâni.
  • Dezavantaje: epilarea cu ceară poate fi dureroasă și poate cauza înroșirea pielii, care dispare după câteva ore.

Epilarea cu ceară nu este recomandată persoanelor care au probleme venoase sau de coagulare a sângelui.

Cremele depilatoare

Some figure

Epilarea cu creme depilatoare este o metodă excelentă deoarece nu lasă urme, nu este dureroasă și nu prezintă contraindicații. Cu toate acestea, este important să aplici mai întâi crema pe o porțiune mică a pielii pentru a verifica manifestarea unor posibile reacții alergice.

  • Avantaje: metodă rapidă, nedureroasă care lasă pielea fină.
  • Dezavantaje: nu smulge părul, ci îl taie. Astfel, acesta începe să crească iar după câteva zile.

Întrucât crema depilatoare conține substanțe chimice, trebuie să fii atentă când o folosești în zona genitală. Cumpără un sortiment pentru piele sensibilă, dacă este cazul.

Epilarea cu laser

Această metodă este eficientă, dar costisitoare. Sunt necesare în jur de opt ședințe pentru eliminarea definitivă a părului, punând la socoteală și micile retușuri.

Totodată, este necesar să te informezi bine înainte de a opta pentru epilarea cu laser și să mergi la un specialist. Există mai multe tipuri de tratament cu laser. Prin urmare, este bine să te documentezi pentru a descoperi care este cel mai indicat în cazul tău.

  • Avantaje: Epilarea cu laser este, în mod evident, cea mai eficientă metodă.
  • Dezavantaje: Această opțiune impune o investiție pe termen lung, deoarece sunt necesare 8 ședințe în total, la care trebuie să te prezinți o dată pe lună sau o dată la două luni.

Metoda braziliană

Some figure

Această metodă este recomandată celor care vor să meargă puțin mai departe, dincolo de linia bikinilor.

  • Avantaje: dacă alegi metoda braziliană, nu trebuie să îți mai faci griji în privința părului din zona intimă, în special pe timp de vară. Este indicat, mai ales la început, să optezi pentru un salon care îți inspiră încredere.

Așadar, cum să îndepărtezi părul pubian? Trebuie să ții cont de firul tău de păr și de ceea ce îți dorești să obții. Alege metoda de epilare care ți se potrivește cel mai bine. 

Îndepărtarea părului pubian poate cauza iritații și inflamații la nivelul foliculilor, provocând mici leziuni, aproape microscopice. Într-un mediu cald și umed, aceste iritații pot deveni locul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor și a altor microorganisme. Prin urmare, la fel ca în orice altă parte a corpului, epilarea în zona intimă trebuie făcută cu grijă și atenție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Trager, J. D. K. (2006). Pubic Hair Removal-Pearls and Pitfalls. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology. https://doi.org/10.1016/j.jpag.2006.01.051


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.