Logo image
Logo image

Cum să înveți copiii să-și ceară scuze

4 minute
A-ți cere scuze nu este o sarcină ușoară, nici măcar pentru adulți. În acest articol, vei descoperi câteva sfaturi practice pentru a învăța copiii să-și ceară scuze.
Cum să înveți copiii să-și ceară scuze
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Dacă ești părinte, este foarte dificil să-ți înveți copiii să-și ceară scuze. Și nu pentru că celor mici le lipsește empatia, ci pentru că își cer scuze în moduri neașteptate și, uneori, de neînțeles pentru adulți.

Copiii sunt empatici prin natura lor. De câte ori ți-ai văzut copiii cu lacrimi în ochi când urmăreau o situație tristă într-un desen animat? Sunt ființe foarte compătimitoare, dar nu se comportă ca adulții și nici nu respectă regulile stabilite la nivel social.

În calitate de părinte, una dintre sarcinile tale este aceea de a-ți învăța copiii să se comporte conform normelor sociale. Din acest motiv, în acest articol, vom vorbi despre cum să ajutăm copiii să-și ceară scuze.

Cum să înveți copiii să-și ceară scuze

Some figure
Pentru a-și cere scuze, copilul trebuie să își asume responsabilitatea pentru acțiunile sale și să înțeleagă emoțiile altor persoane.

„Cere-i scuze pentru că l-ai lovit”. „Cere-ți scuze acum și nu-mi mai vorbi niciodată așa.” „Aștept să-ți ceri scuze.” Te-ai auzit vreodată spunând aceste fraze sau altele similare? Cu siguranță!

Uneori, cuvintele îți ies din gură fără să te gândești dacă ar trebui să le spui sau nu. Crezi că înveți copiii să-și ceară scuze forțându-i să facă asta? Răspunsul este nu. O „scuză” spusă din obligație nu-l învață pe copil decât să-și asculte părinții.

Scopul final nu este acela de a-l determina pe copilul tău să rostească cuvintele așteptate, ci să-și asume responsabilitatea pentru greșelile sale. Și, pentru a face acest lucru, trebuie să înțeleagă de ce a greșit.

Descoperă mai mult:

Copiii care își rod unghiile: ce poți face?

1. Ajută-ți copilul să se calmeze

De cele mai multe ori, situațiile în care copiii trebuie să-și ceară scuze pot scăpa de sub control pentru că cei mici se enervează. Solicitarea ca cel mic să-și ceară scuze în acest moment poate fi contraproductivă din mai multe motive:

  • Copilul nu va înțelege de ce ar trebui să-și ceară scuze.
  • Este posibil să se înfurie și mai mult.
  • Nu va învăța nimic din cele întâmplate.

În schimb, respiră adânc și ia copilul din locul în care a avut loc conflictul. Permite-i copilului să se distanțeze de situație și să se calmeze. Îl poți ajuta vorbind cu el, întotdeauna cu răbdare și fără să-l obligi să-și ceară scuze.

2. Analizează situația împreună cu cel mic

Some figure
Vorbește cu copilul tău despre situație și lasă-l să se exprime liber.

Atunci când copilul se calmează, este timpul să analizezi situația. Ce s-a întâmplat mai exact? Lasă-l pe copil să-ți spună povestea și să exprime ceea ce simte. În timpul conflictelor, emoțiile sunt foarte importante și, de fapt, sunt declanșatorul acțiunilor copilului.

3. Încurajează empatia ca să înveți copiii să-și ceară scuze

Acum că știi ce s-a întâmplat și de ce a reacționat copilul tău în felul acesta, întreabă-l cum s-ar fi simțit în locul celuilalt copil. Poți chiar să-i amintești de o situație similară pe care a trăit-o. Ideea este ca cel mic să se pună în locul prietenului său, astfel încât să-și înțeleagă greșeala.

4. Analizați împreună ce ar fi putut face diferit

„Dacă ai putea să te întorci în timp, ce ai schimba în legătură cu ceea ce s-a întâmplat?” Acest exercițiu îi permite copilului să se gândească la alte modalități de a rezolva conflictul. Deși este adevărat că brainstorming-ul nu va rezolva situația actuală, este o modalitate bună de a învăța să-și gestioneze emoțiile în viitor.

Citește mai mult:

Copiii cu ADHD: cum să abordezi problema

5. Întreabă-l ce îl poate face pe celălalt copil să se simtă mai bine

Some figure
Un aspect important pe care părinții tind să-l uite este acela că trebuie să dea un exemplu.

Lasă copilul să aleagă cum să-și ceară scuze. A spune „îmi cer scuze” nu este mereu ceea ce au nevoie sau își doresc copiii. Poate că micuțul tău preferă să-și îmbrățișeze colegul, să-l invite să se joace cu el sau să-i ofere un desen. Important este ca cel mic să învețe să își asume responsabilitatea pentru acțiunile sale.

O scuză bună ar trebui să exprime regretul, nu numai pentru ceea ce a făcut, ci și pentru rănirea sentimentelor și să sugereze o modalitate de a remedia problema. De exemplu: „Îmi pare rău că te-am lovit, știu că te doare și nu o voi mai face. Data viitoare când mă voi enerva, voi încerca să vorbesc cu tine în loc să te lovesc.”

În cele din urmă, pentru a-ți învăța copilul să-și ceară scuze, trebuie să dai un exemplu! De fiecare dată când greșești sau reacționezi prost, trebuie să îți ceri scuze. A-ți cere scuze nu este o slăbiciune, ci un atu. Ca părinți, trebuie să fim un exemplu, deoarece copiii asmiliează ceea ce noi facem.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kennedy-Moore, Eileen. Smart Parenting for Smart Kids: Nurturing Your Child’s True Potential. Jossey-Bass,2011.
  • McCready, Amy. The Me, Me, Me Epidemic: A Step-by-Step Guide to Raising Capable, Grateful Kids in an Over-Entitled World. TarcherPerigee, 2015.
    Dr Sears.
  • Teach Children to Apologize With These 5 Tips. https://www.askdrsears.com/topics/parenting/discipline-behavior/morals-manners/5-ways-teach-your-child-apologize

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.