Logo image
Logo image

Cum să speli fructele și legumele

3 minute
Deși obișnuim să curățăm de coajă fructele și legumele înainte de a le consuma, este bine să le spălăm și după ce facem acest lucru, pentru a nu permite bacteriilor din coajă să se infiltreze în pulpă. 
Cum să speli fructele și legumele
Ultima actualizare: 01 februarie, 2019

Fructele și legumele sunt alimente esențiale pentru menținerea sănătății. Acestea ne oferă numeroși nutrienți care ajută organismul să funcționeze în mod corespunzător și întăresc sistemul imunitar, făcându-ne mai rezistenți la boli. Află cum să speli fructele și legumele înainte de a le consuma!

Cel mai bine este să consumi fructele în starea lor naturală sau în sucuri care nu conțin aditivi sau conservanți. Unele legume trebuie, de asemenea, mâncate crude. Altele pot fi fierte în puțină apă, pentru a profita de toate proprietățile lor minunate.

Deși aceste alimente oferă numeroase beneficii, cultivarea lor implică, de cele mai multe ori, un fel sau altul de contaminare a mediului. În plus, fructele și legumele sunt tratate cu diverse pesticide și chimicale. Chiar și atunci când sunt expuse pe rafturile magazinelor sau pe tarabe, intră în contact cu diverse bacterii de pe mâinile comercianților sau ale potențialilor cumpărători. De aceea, este foarte important să știi cum să speli fructele și legumele.

Cum să speli fructele și legumele

  • Unul dintre cei mai buni dezinfectanți pentru fructe și legume este oțetul. Acesta are proprietăți antioxidante, eliminând bacteriile de pe suprafața lor și mărindu-le perioada de valabilitate.  Adaugă o cană de oțet într-un castron cu apă. Lasă legumele să stea în acest amestec timp de 20 de minute înainte de a le folosi.
  • Combinația de oțet și lămâie este, de asemenea, o soluție eficientă pentru conservarea fructelor. Adaugă într-o sticlă cu pulverizator părți egale de oțet, apă și zeamă de lămâie. Stropește fructele cu amestecul obținut. Lasă-l să acționeze timp de 10 minute, apoi clătește-le cu apă curată.
  • Săpunurile naturale sunt la rândul lor dezinfectante sănătoase. Trebuie să le folosești în cantități mici și să speli bine alimentele curățate în acest fel pentru a elimina toate reziduurile.
  • Poți, de asemenea, să adaugi în apă 5 picături de ulei esențial de arbore de ceai și să înmoi fructele și legumele în acest amestec timp de câteva minute pentru a le dezinfecta. La final, ai grijă să le usuci foarte bine.

Încearcă și:

10 legume și fructe pentru a trata retenția de apă

Recomandări utile

Some figure
  • Pentru a elimina toate bacteriile, trebuie să știi cum să speli fructele și legumele în mod corect. Este necesar să speli fiecare aliment în parte înainte de a-l consuma. Chiar și atunci când gătești, trebuie să te asiguri că toate vasele și ustensilele sunt curate. În plus, nu uita să te speli bine pe mâini înainte de a începe să prepari mâncarea.
  • Evită să folosești produse chimice sau apă fierbinte pentru a spăla fructele și legumele. În caz contrar, acestea pot pierde anumiți nutrienți.
  • Nu este întotdeauna o idee bună să decojești toate fructele și legumele consumate. Anumite substanțe nutritive benefice pentru sănătate se află în coajă. Trebuie însă să le speli bine și pe cele decojite. Bacteriile prezente pe suprafața exterioară pot pătrunde uneori și în pulpă.
  • Atunci când speli legume precum varza sau salata verde, este indicat să arunci frunzele aflate la exterior, apoi să le speli pe toate celelalte în parte, pentru a elimina orice reziduu de chimicale sau excremente de insecte.
  • Este foarte important să te asiguri că fructele, legumele și toate alimentele pe care le mănânci sunt lipsite de bacterii care ar putea cauza infecții sau boli. Consumul de alimente care nu fost spălate în mod corespunzător poate avea diverse efecte negative asupra sănătății, provocând dezechilibre la nivel digestiv și intestinal, manifestate prin diaree sau intoxicații alimentare.

Îți recomandăm:

Cele mai bune legume cu proprietăți anticancerigene

Fructele și legumele crude oferă organismului numeroși nutrienți, cum ar fi proteine, minerale, vitamine și alți compuși ce se pot pierde atunci când acestea sunt preparate termic. Contactul cu diverse chimicale sau bacterii poate distruge aceste substanțe benefice. În loc să eviți consumul de crudități, încearcă să respecți recomandările noastre pentru a îndepărta agenții dăunători și a te bucura de o stare mai bună de sănătate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Hjorth, K., Johansen, K., Holen, B., Andersson, A., Christensen, H. B., Siivinen, K., & Toome, M. (2011). Pesticide residues in fruits and vegetables from South America – A Nordic project. Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2010.05.017

Jin, F., Wang, J., Shao, H., & Jin, M. (2010). Pesticide use and residue control in China. Journal of Pesticide Science. https://doi.org/10.1584/jpestics.g10-15

Samad, A., Azlan, A., & Ismail, A. (2016). Therapeutic effects of vinegar: A review. Current Opinion in Food Science. https://doi.org/10.1016/j.cofs.2016.03.001


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.