Cum se detectează cancerul ovarian?
Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza
Tu știi cum se detectează cancerul ovarian? Asemenea boli grave tind să provoace semnale de alarmă pe care adesea nu le asociem cu acestea. Nu trebuie sub nicio formă să ingnorăm simptomele alarmante pe care le experimentăm. Acestea ne ajută să surprindem problemele la timp și să obținem un tratament adecvat.
Reținând informațiile pe care urmează să ți le prezentăm, vei înțelege cum se detectează cancerul ovarian, astfel încât să mergi la medic cât mai curând posibil. Detectarea timpurie a acestei boli este esențială pentru a o putea trata și a evita complicațiile.
Doar 20% din cazurile de cancer ovarian sunt detectate în fazele incipiente. Dintre aceste paciente norocoase, cel puțin 94% au șanse mari să se recupereze.
Stadiile cancerului ovarian
Cancerul ovarian poate prezenta până la patru stadii, în funcție de cât de mult s-a răspândit în corp:
- Primul stadiu: Unul sau ambele ovare sunt afectate.
- Cel de-al doilea stadiu: Pelvisul este afectat.
- Cel de-al treilea stadiu: Se formează o tumoare în afara pelvisului. Însă boala nu se răspândește în afara abdomenului, nu afectează ganglionii limfatici și nu pătrunde în interiorul ficatului.
- Cel de-al patrulea stadiu: Tumoarea se răspândește spre ficat sau în exteriorul cavității abdominale.
Așadar, cum se detectează cancerul ovarian?
1. Controalele de rutină
Trebuie să te supui periodic unui control medical pentru a te asigura că totul este în regulă. Pe lângă a detecta problemele medicale la timp, este important și să adoptăm măsuri preventive.
În timpul examinării pelvine, medicul va palpa ovarele și uterul pentru a le verifica mărima, forma și consistența. Astfel, orice tip de cancer asociat sistemului reproducător poate fi surprins în fazele sale incipiente.
- Totodată, pacientele se put supune unui test numit Papanicolau. Acesta constituie o metodă eficientă de a surprinde cancerul cu ajutorul inelului uterin.
- Din păcate, testul Papanicolau nu poate detecta cancerul ovarian decât atunci când boala a evoluat foarte mult.
2. Moștenirea genetică
Moștenirea genetică stă la baza a aproximativ 10% din cazurile de cancer ovarian. Cu alte cuvinte, unele paciente au avut o rudă de sex feminin care a suferit, de asemenea, de această boală.
Citește și:
- Aceste femei ar trebui să se supună unor analize pentru a verifica mutațiile de la nivelul genelor BRCA1 și BRCA2.
- Testul constă într-o simplă analiză de sânge și poate determina riscul pacientei de a suferi de cancer ovarian. În plus, acesta este capabil să surprindă boala în fazele incipiente.
3. Metode de detectare în fazele avansate
Dacă pacienta a fost deja diagnosticată, medicul are la dispoziție mai multe moduri de a testa cât de mult a avansat boala și în ce fază se află. Printre acestea se numără:
- Histerectomia
- Extirparea ovarelor și a trompelor uterine
- Biosia sau disecția nodulilor limfatici aortici și pelvini.
- Biopsia epiploonului
În cazul în care medicul descoperă că pacienta suferă de cancer ovarian în stadiul al patrulea (adică tumoarea s-a răspândit în afara abdomenului și a pătruns în ficat), el va recomanda chimioterapie înainte de intervenția chirurgicală.
Posibile tratamente pentru cancerul ovarian
Produsele farmaceutice folosite pentru a trata cancerul ovarian tind să provoace mai puține efecte secundare decât alte medicamente pentru chimioterapie.
Tratamentele de chimioterapie pot fi administrate în două moduri: intravenos sau aplicate direct pe abdomen.
Conform studiilor recente, administrarea intraperitoneală a tratamentului crește semnificativ șansele de supraviețuire a pacientelor. Aceasta este metoda cel mai frecvent aplicată după citoreducție (un tip de intervenție chirurgicală).
Acum că știi cum se detectează cancerul ovarian, există oare vreun mod eficient de a-l preveni?
În afară de testarea periodică, nu există încă nicio modalitate de a preveni cancerul ovarian.
Extirparea trompelor uterine și a ovarelor poate împiedica declanșarea bolii. Însă aceasta este o intervenție chirurgicală foarte invazivă, care poate provoca complicații grave.
Dacă o femeie ia pilule contraceptive pentru mai mult de 10 ani, riscul său de a suferi de cancer ovarian scade semnificativ. În plus, și legarea trompelor uterine reduce riscul de dezvoltare a unei tumori pe ovare.
Nu uita să citești:
Așa cum am menționat anterior, indiferent de circumstanțe, nu uita să te supui unui control medical anual. O biopsie a celulelor din regiunea intimă îți va permite să te asiguri că totul este în regulă. Astfel, vei putea dormi liniștită și, dacă există vreo problemă, o vei surprinde la timp.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos. Ecografía trasvaginal. (n.d.). Medlineplus.gov. Retrieved November 17, 2022, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003779.htm
- Eoh, K. J., Lee, J.-Y., Nam, E. J., Kim, S., Kim, Y. T., & Kim, S. W. (2017). Long-term survival analysis of intraperitoneal versus intravenous chemotherapy for primary ovarian cancer and comparison between carboplatin- and cisplatin-based intraperitoneal chemotherapy. Journal of Korean Medical Science, 32(12), 2021. https://doi.org/10.3346/jkms.2017.32.12.2021
- González-Hernando, C., Almeida, M. Souza-de, Martin-Villamor, P., Cao-Torija, M. J., & Castro-Alija, M. J.. (2013). La píldora anticonceptiva a debate. Enfermería universitaria, 10(3), 98-104. Recuperado en 17 de noviembre de 2022, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-70632013000300005&lng=es&tlng=es.
- Malkasian GD Jr, Knapp RC, Lavin PT, et al. (1988). Preoperative evaluation of serum CA 125 levels in premenopausal and postmenopausal patients with pelvic masses: discrimination of benign from malignant disease. Am J Obstet Gynecol. 159(2):341-6. https://doi.org/10.1016/s0002-9378(88)80081-4
- San Román, J. (2010). Rol del CA 125 y del PET/TC en el cáncer de ovario. Revista Argentina de Radiología / Argentinian Journal of Radiology, 74(3), 261–263. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S1852-99922010000300009&script=sci_arttext&tlng=pt
- American Society Cancer. ¿Se puede detectar el cáncer de ovario en sus comienzos? (n.d.). Cancer.org. Retrieved November 17, 2022, from https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-ovario/deteccion-diagnostico-clasificacion-por-etapas/deteccion.html
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.