Logo image
Logo image

Curățenie cu bicarbonat de sodiu în locuință

5 minute
Bicarbonatul de sodiu este un produs indispensabil în orice gospodărie. Folosește-l cu încredere la treburile casnice pentru a avea o locuință ce strălucește de curățenie.
Curățenie cu bicarbonat de sodiu în locuință
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Bicarbonatul de sodiu, folosit de obicei la gătit, are o mie și una de întrebuințări. Putem avea o mulțime de beneficii folosindu-l în viața de zi cu zi. Astăzi îți vom arăta cum să faci curățenie cu bicarbonat de sodiu în locuință.

Bicarbonatul de sodiu nu trebuie să lipsească din casă, mai ales dacă ești în căutare de alternative naturale la produsele de curăţare ce conțin substanţe chimice. În acest articol vei găsi câteva dintre modurile în care poți face curățenie cu bicarbonat de sodiu în toată casa ta.

De ce să faci curățenie cu bicarbonat de sodiu?

Cui nu-i place să aibă o casă mereu curată și frumoasă, iar fiecare colţ al încăperilor să strălucească? Din păcate, pentru a avea o curăţenie impecabilă, folosim aproape întotdeauna produse chimice. S-a dovedit însă că acestea nu sunt foarte bune pentru sănătate deoarece sunt toxice, provoacă iritaţii nazale și cutanate, dar și alte probleme.

Trebuie să curăţăm casa de viruși, bacterii, germeni și să ne protejăm de boli, dar folosind produse chimice de curăţare, ne putem face rău din cauza substanţelor din compoziţia acestor produse.

Nu este nevoie să-ţi expui propria sănătate sau pe cea a familiei la pericolul pe care îl pot cauza aceste produse nocive, deoarece există diferite soluţii naturale pentru a curăţa casa.

Some figure

Există mii de reţete naturale eficiente, dar în acest caz ne referim la bicarbonatul de sodiu. Acesta poate fi folosit în diverse moduri pentru a păstra casa îngrijită, fără a te expune însă unor substanţe nocive.

Bicarbonatul de sodiu este un aliat excelent pentru neutralizarea și eliminarea mirosurilor neplăcute din aproape orice tip de material. De asemenea, acesta poate fi utilizat pentru a scăpa de mirosurile grele din încăperi sau pentru a absorbi petele de grăsime sau petele de ulei. Dizolvat în apă, bicarbonatul poate înlocui detergentul pentru a curăţa diverse suprafeţe.

Un litru de apă trebuie amestecat cu un sfert de ceașcă de bicarbonat de sodiu. În unele cazuri, poate fi necesar să folosești măsuri sau proporții specifice. Ai nevoie de un burete sau de o perie pentru a putea lucra eficient. Însă curăţarea cu acest produs natural nu necesită prea mult efort.

O altă veste bună este faptul că bicarbonatul de sodiu nu distruge ţevile de scurgere a apei. Vei proteja mediul înconjurător, alegând să faci curățenie cu bicarbonat de sodiu.

Îți recomandăm și:

6 trucuri pentru curățarea geamurilor

Some figure

Cum să faci curățenie cu bicarbonat de sodiu

Iată câteva metode de a folosi bicarbonatul de sodiu pentru întreţinerea casei ca o alternativă naturală la produsele chimice de curăţare sau dezinfectare care se găsesc de obicei în magazine:

  • Curăţarea ţevilor: Produsele speciale pentru desfundarea ţevilor care se găsesc pe piaţă sunt foarte periculoase. Ele trebuie folosite în anumite doze, evitându-se inhalarea sau ingestia lor. O opţiune excelentă pentru a curăţa ţevile este turnarea direct în scurgere a bicarbonatului de sodiu și adăugarea de oţet. Lasă compoziţia să stea timp de cel puţin 15 minute. Vei vedea cum se formează bule ca urmare a reacţiei dintre cele două elemente. Clătește la final cu apă curată caldă.

Află și:

Cum elimini mirosul de pe țevile de scurgere

Some figure
  • Curăţarea jucăriilor: Obiectele pentru copii se murdăresc repede și pot conţine nenumărate bacterii și virusuri. Pentru a proteja copiii de bolile cauzate de contactul cu jucăriile lor, o soluţie excelentă este scufundarea acestora într-un castron cu un amestec de 4 linguri de bicarbonat de sodiu și 4 litri de apă (se lasă în această soluţie toată noaptea și se spală dimineaţa). Dacă obiectele sunt foarte murdare, folosește un burete sau o perie pentru a le curăța.
  • Balsam de rufe sănătos:  Balsamul de rufe care se găsește de vânzare în magazine oferă hainelor un miros parfumat. Însă acesta creează un strat de grăsime pe fibrele materialelor pentru a compensa acţiunea săpunului sau a detergentului. Utilizează o ceașcă de bicarbonat de sodiu pentru a spăla hainele în mod ecologic. Sau îl poți adăuga ca balsam direct în mașina de spălat. Reţine că bicarbonatul de sodiu nu este un detergent!
  • Eliminarea mirosurilor neplăcute: Una dintre calitățile bicarbonatului de sodiu este faptul că ajută la neutralizarea mirosurilor organice (cum ar fi mirosul emanat de animale, mirosul produselor alimentare sau al transpirației). Poate fi folosit pentru a elimina mirosul picioarelor sau al pantofilor, mirosurile din coșul de rufe, din perna câinelui, din litiera pisicii, din frigider, etc. Însă bicarbonatul de sodiu nu are efect asupra mirosurilor sintetice, cum ar fi parfumurile, tutunul sau odorizantele.
Some figure

Alte trucuri

  • Curăţarea covoarelor: Împrăștie o cantitate generoasă de bicarbonat de sodiu pe covor. Lasă-l așa toată noaptea. Dimineaţa curăţă-l cu aspiratorul sau cu mătura. Aceasta este o posibilitate excelentă de a elimina mirosul de câine sau de pisică și petele de alimente sau băuturi. La fel se pot curăţa și covorașele mașinii.
  • Curăţarea cuptorului: Trebuie doar să stropești cu apă în interior, iar apoi să acoperi suprafaţa cu câteva linguri de bicarbonat de sodiu. Închide ușa cuptorului și lasă să stea așa toată noaptea. În cazul în care cuptorul nu este foarte murdar, în ziua următoare acesta va străluci. Dacă petele sunt mai vechi, este necesar să freci suprafața cu o cârpă umedă, cu apă și săpun.
  • Soluţie împotriva gândacilor: Dacă aceste insecte au invadat casa, poţi folosi un amestec de bicarbonat de sodiu și zahăr (o lingură din fiecare). Presară-l în încăperea în care s-au adunat gândacii.
  • Păstrarea alimentelor: Pune puţin bicarbonat de sodiu pe un capac de borcan sau pe un obiect din sticlă pe care îl lași în frigider. Mâncarea se va păstra mai proaspătă un timp mai îndelungat.

Sursa fotografiilor: Liesi, athriftymrs.com, solylunafamilia, Scott Rubin, Kate Ter Haar, Rex Roof.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Adhikari S. Additives and Preservatives Used in Food Processing and Preservation, and Their Health Implication. In Food Chemistry, M. Sen (Ed.). 2021; https://doi.org/10.1002/9781119792130.ch2.
  • Barna P. Sodium Bicarbonate. Burst Stomachs and High Sodium. Journal of Clinical Gastroenterology. 1986; 8(6): 697.
  • Lizarbe Iracheta M. Bacterias y virus ¿cómo nos defendemos? Rev. R. Acad. Cienc. Exact. Fís. Nat. (Esp). 2009; 103(1): 115-172.
  • Ubillus Lombeida C. Propuesta para la fabricación y comercialización de un desinfectante que no posea químicos, a base de vinagre de manzana, bicarbonato y limón en la ciudad de Guayaquil. Guayaquil: Universidad Católica de Santiago, 2019.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.