Depistarea cancerului de stomac în doar două ore
Lumea medicală ne oferă o veste extraordinară: depistarea cancerului de stomac este posibilă în doar două ore printr-o analiză a sângelui.
Cancerul de stomac (gastric) este pe locul cinci în rândul celor mai răspândite tumori maligne din întreaga lume. Chiar dacă specialiștii nu cunosc cauza exactă a bolii, aceștia susțin că, pentru a o combate în mod eficient, este esențial să fie depistată în stadiile incipiente.
Vorbim despre o afecțiune complexă, care inițial provoacă simptome confundate cu manifestări obișnuite din viața de zi cu zi: senzație de prea plin, greutate la stomac și digestie proastă.
În stadiile avansate, cancerul gastric poate fi recunoscut după simptome precum pierderea inexplicabilă în greutate și apariția sângelui în scaun. În acest stadiu, sunt necesare tehnici mai agresive pentru combaterea celulelor canceroase.
În luna mai a acestui an, un grup de medici din Mexic, Grecia și Chile a creat un marker biologic care ajută la depistarea cancerului de stomac în stadiile incipiente. Această tehnică necesită doar o analiză a sângelui, iar rezultatele sale sunt disponibile după numai două ore.
Faptul că depistarea cancerului de stomac este posibilă într-un timp atât de scurt crește speranța de viață a pacienților. Este o veste extraordinară pe care vrem să o împărtășim tuturor.
De ce este necesară depistarea cancerului de stomac în primele stadii ale bolii
Cancerul de stomac nu este la fel de răspândit sau de agresiv precum cancerul pulmonar. Chiar și așa, în fiecare an, aproximativ un milion de oameni sunt diagnosticați cu cancer de stomac. Dacă boala este detectată într-un stadiu avansat, este mult mai greu de tratat.
Tumorile stomacale sunt mai frecvente în țările din Pacific. În plus, acestea sunt asociate consumului de tutun. Însă o altă cauză posibilă a cancerului de stomac este și bacteria Helicobacter pylori.
- Chiar dacă se află în mucoasa gastrică a multor persoane, această bacterie poate interacționa cu alți factori, ducând la crearea celulelor canceroase.
- Helicobacter pylori este întotdeauna un precursor al acestui tip de cancer atunci când persoana în cauză are o genă specifică: cagA, care este asociată cu citotoxina.
Prin urmare, putem spune că probabilitatea de a suferi de cancer de stomac ține de o combinație subtilă între stilul nostru de viață, alimentele pe care le consumăm, structura genetică și prezența anumitor toxine în mediul înconjurător.
Cancerul gastric este foarte greu de prevenit. Cu toate acestea, specialiștii susțin că, dacă boala este detectată în stadiile incipiente, rata supraviețuirii este de 90%. Tocmai de aceea este o veste minunată faptul că depistarea cancerului de stomac este posibilă în fazele inițiale de dezvoltare.
Creatorii markerului biologic
Creatorii markerului biologic sunt inginerul chilian Alejandro Tocigl, omul de știință grec Foteini Christodoulou și inginerul electronic mexican Jorge Soto.
- Acești tineri cercetători au proiectat markerul biologic pentru a diagnostica sau a exclude posibilitatea prezenței cancerului gastric în organismul unui pacient.
- Rezultatele muncii lor au fost prezentate în programul Universității Singularity, finanțat de Google și NASA. Scopul acestei inițiative este de a veni în sprijinul diverselor nevoi sociale și medicale.
- Studiul și dezvoltarea acestui marker biologic este rezultatul unui proiect de trei ani realizat în cadrul Universității din California, San Francisco (UCSF).
Câteva picături de sânge ar putea salva vieți
Era necesară de mult timp o nouă tehnică pentru depistarea cancerului de stomac. În prezent, persoanele cu suspiciune de cancer gastric sunt consultate de medici și sunt nevoite să aștepte mult timp rezultatele. În cadrul acestor consultații, pacienții sunt supuși unor analize și proceduri medicale complexe, invazive și costisitoare, cum ar fi endoscopia.
- Adăugarea acestui marker biologic la o analiză a sângelui de rutină poate ajuta la depistarea precoce a cancerului de stomac. Diagnosticul ar putea fi pus chiar înainte ca pacientul să prezinte simptome negative.
- Un aparat numit Miroculus analizează mostra de sânge a bolnavului. Această mașinărie poate detecta moleculele asociate cancerului prezente în sângele pacientului.
- În plus, Miroculus poate oferi un diagnostic în doar două ore. Acest aparat este simplu, sigur și eficient. Să sperăm că dispozitivul va fi disponibil și în alte țări până în 2018.
- Având în vedere rezultatele extraordinare obținute cu Miroculus, specialiștii speră să îl poată îmbunătăți în viitor. Astfel, aparatul ar putea ajunge să depisteze și alte tipuri de cancer sau alte boli.
- În concluzie, markerul biologic folosit împreună cu Miroculus reprezintă o modalitate ieftină de depistare a cancerului de stomac. Acest procedeu ar putea scădea și costurile altor analize medicale. În plus, această tehnică oferă un diagnostic sigur și timpuriu. Însă, așa cum am menționat deja, metoda nu va fi disponibilă până în 2018.
Este extrem de important să mergi la medic imediat ce sesizezi anumite schimbări negative în organism. Numai așa poți detecta la timp cancerul și alte afecțiuni grave.
Nu uita, prevenirea unei boli îți poate salva viața.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.