Descoperă cum se evită atacurile de panică
Oare cum se evită atacurile de panică? Pacienții care suferă un atac de panică experimentează anxietate necontrolabilă. Aceștia se simt lipsiți de speranță și au impresia că ar putea muri în orice moment. Senzația menționată provoacă o frică cumplită, care sporește anxietatea și prelungește durata atacului de panică.
Atacurile de panică reprezintă o tulburare psihică. La baza problemei poate sta stresul îndelungat. Ca să-și țină sub control nivelul de anxietate, pacientul ar trebui să analizeze excesele din viața sa. Astfel, nu-i va fi greu să găsească cauza.
Susținerea psihologică este importantă pentru a ne putea dezvolta conștiința și controlul de sine. Acestea sunt esențiale pentru a ne menține calmi și a preveni atacurile de panică.
Uneori moderarea ritmului vieții și evitarea situațiilor care provoacă anxietate ne pot ajuta să reducem frecvența atacurilor de panică, până când acestea dispar complet.
Simptomele atacurilor de panică
Atacurile de panică survin fără avertizare, mai ales atunci când pacientul le experimentează pentru prima dată. În general, acestea durează între 10 și 20 de minute, însă unele simptome pot persista mai mult timp.
Care sunt simptomele unui atac de panică?
- Dureri în piept, amețeală sau o senzație de leșin
- Frica de a pierde controlul asupra situației sau de moarte
- Dificultăți de respirație
- Dureri de burtă sau greață
- Creștere a pulsului sau palpitații
- Frisoane sau tremurături
Dacă pacientul suferă atacuri de panică frecvent, este posibil să le poată identifica înainte ca ele să se declanșeze. În această situație, este indicat să reținem cum se evită atacurile de panică și să punem în aplicare anumite strategii.
Așadar, cum se evită atacurile de panică?
Meditează
Analizează-ți stilul de viață și gândește-te la ce poți să faci pentru a-l îmbunătăți. Fii atent la dieta ta, la cât de mult te odihnești, la activitățile recreative și la cât de multă mișcare faci. Adoptă obiceiuri sănătoase. Aceasta este prima măsură pe care trebuie s-o adopți.
Nu uita, atacurile de panică sunt normale. O persoană care suferă un atac de panică nu ar trebui să aibă impresia că este „bolnavă”. Oricine poate suferi de această problemă. Cauzele sunt interne, drept pentru care mediul și acțiunile celorlalți sunt irelevante.
Nu te gândi prea mult la panică
Evitarea gândurilor referitoare la anxietate constituie un pas esențial. Pe lângă faptul că sunt nocive în general, ele pot declanșa un atac de panică. Frica este cauza de bază a acestei probleme.
Rostește afirmații pozitive
Pregătește o listă de asemenea afirmații pentru acele momente în care simți că ești pe cale să faci un atac de panică. Tema principală ar trebui să fie: „Nu o să mor, ceea ce simt este pur și simplu frică”. Asemenea afirmații îți vor reduce nivelul de anxietate.
Respiră
Concentrarea atenției asupra respirației este o strategie excelentă pentru a elimina gândurile negative și frica. Devin-o conștient de modul în care respiri. Inspiră, ține-ți respirația timp de trei secunde, apoi expiră încet. Monitorizarea atentă a respirației relaxează mușchii și articulațiile.
Folosește-ți ochii și urechile
Privește sau observă ceva specific: nasturele unui obiect vestimentar, o placă de înmatriculare auto, etc. Concentrează-te asupra unor sunete anume: claxoanele mașinilor, cântecele păsărilor, vorbitul oamenilor din jur. Dacă îți îndrepți gândurile către stimuli externi, frica din interior va fi redusă.
Nu te enerva și nu te speria
Evită să te învinuiești pentru anxietatea care te copleșește. Nu ai nimic de câștigat dacă rostești afirmații ca „Sunt atât de slab!” sau „Acest lucru este cumplit”. Ele nu te vor ajuta să-ți rezolvi problema. De fapt, cel mai probabil o vor agrava. Te sfătuim să reacționezi cu umor.
Acceptă ajutorul pe care îl primești
Uneori suntem nevoiți să apelăm la un specialist. Un psiholog ne poate ajuta să depășim problemele.
Tratament pentru anxietate
Scopul tratamentelor profesionale pentru anxietate este să-i ajute pe pacienți să aibă o viață normală. Aceștia pot fi nevoiți să recurgă la o combinație de medicamente și psihoterapie. În general, medicamentele prescrise pentru anxietate sunt antidepresivele și sedativele, care au un efect calmant.
Și grupurile de sprijin pot fi foarte eficiente. Împărtășirea experiențelor cu alte persoane care sunt în aceeași situație ne va ajuta să combatem senzația de izolare.
Pacienții care suferă atacuri de panică sunt vulnerabili consumului de alcool sau droguri. Familia și prietenii trebuie să-i ajute să evite aceste vicii.
Acum că știi cum se evită atacurile de panică, nu ezita să pui în aplicare sfaturile prezentate în acest articol!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gupta, N., Khera, S., Vempati, R. P., Sharma, R., & Bijlani, R. L. (2006). Efect of yoga based lifestyle intervention on state and trate ansiety. Indian J Physiol Pharmacol. https://doi.org/10.1029/WR018i005p01519
- Lazarus, R. (1986). Estrés y Proceso Cognitivos. Roca. https://doi.org/10.1002/ptr.5352
- Medina Mora. (2015). Ansiedad Y Depresion. Salud Mental. https://doi.org/10.17711/SM.0185-3325.2015.028
- Sandín, B. (2003). El estrés: un análisis basado en el papel de los factores sociales. Revista Internacional de Psicología Clínica y de La Salud. https://doi.org/10.1021/pr049887e
- Spielberger, C. (1979). Understanding Stress and Ansiety. Nova York, Haper e Row Publishers
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.