Logo image
Logo image

Diferența dintre un infarct și un atac de panică

3 minute
Inițial, simptomele unui infarct și cele ale unui atac de panică par a fi identice, dar un factor important pentru a le deosebi este durata lor. În articolul de azi îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect.
Diferența dintre un infarct și un atac de panică
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Tu știi care este diferența dintre un infarct și un atac de panică? Aceste probleme de sănătate sunt deseori confundate una cu cealaltă deoarece, la prima vedere, au simptome foarte asemănătoare.

Dacă mintea ta obișnuiește să-ți joace feste, citește în continuare pentru a descoperi cum poți deosebi un infarct de un atac de panică.

Ce este un infarct?

Infarctul are loc atunci când un cheag de sânge de la nivelul arterei coronariene inhibă fluxul sanguin și transportul oxigenului spre inimă.

Drept consecință, inima începe să bată într-un mod neregulat (aritmie), iar abilitatea sa de a pompa sânge este redusă semnificativ. Dacă obstrucția nu este tratată în timp util, țesuturile mușchiului cardiac afectat vor începe să moară.

Simptomele infarctului

Some figure
  • Dacă suferi un infarct, simți o durere apăsătoare în centrul pieptului, care poate radia spre brațul stâng și spate.
  • De asemenea, durerea ar putea radia și spre gât, maxilar și molari.
  • Intensitatea durerii variază, dar aceasta durează mai mult de 5 minute și nu-ți afectează respirația.
  • Vei simți și o senzație de mâncărime, deseori doar la nivelul brațului stâng.
  • Alte simptome frecvente ale infarctului sunt transpirațiile reci, greața și chiar voma.

Persoanele care fac infarct nu respiră eratic. Așadar, această problemă rareori declanșează un atac de panică. Dacă cineva din jurul tău manifestă aceste simptome pentru mai mult de 5 minute, sună la salvare sau du-l imediat la camera de gardă.

Ce sunt atacurile de panică?

Some figure

Atacurile de panică, numite și atacuri de anxietate, reprezintă reacții intense însoțite de senzația că nu ne putem controla mintea și corpul.

Ca să putem face diferența dintre un infarct și un atac de panică, trebuie să luăm în considerare gândurile care provoacă cea de-a doua problemă. De obicei, acestea tind să fie alarmante și declanșează reacție o fiziologică rapidă și generală.

La nivel fizic, anxietatea survine atunci când amigdala este hiperactivă. Această componentă a creierului începe să acționeze de îndată ce percepem un pericol.

Pentru a învinge un atac de panică, va trebui să descoperim factorii care stau la baza anxietății. În fond, această reacție a apărut deși nu exista niciun pericol real în preajmă.

Indiferent de circumstanțe, dacă experimentezi următoarele simptome în mod regulat, consultă un medic pentru a obține un diagnostic corect. Tratamentul psihologic te va ajuta să descoperi cauza reală a problemei.

Cunoscând simptomele anxietății, poți înțelege diferența dintre un infarct și un atac de panică

Some figure

Când vine vorba de atacurile de panică, este bine de reținut faptul că ele se pot declanșa în cele mai obișnuite și aparent calme momente din viața de zi cu zi.

  • În general, simptomele atacurilor de panică durează cel mult 10 minute. Acestea constau în dureri intermitente în regiunea pieptului.
  • Totodată, vei observa o senzație de amorțeală și junghiuri. Însă aceste simptome nu vor afecta doar brațul stâng, ele putând radia spre brațul drept, ambele picioare, precum și spre degetele mâinilor și ale picioarelor.
  • Atunci când cineva face un atac de panică, respectivul sau respectiva va avea gânduri iraționale, de parcă ar înnebuni.

În cazul în care experimentezi simptome îngrijorătoare și nu ești sigur dacă este vorba despre un infarct sau un atac de panică, consultă imediat un medic. Infarctul poate cauza moartea dacă nu este tratat la timp. A face diferența dintre un infarct și un atac de panică este un lucru vital.

Dacă ai făcut un atac de panică, specialistul te poate ajuta să identifici cauza anxietății, astfel încât să eviți această problemă în viitor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Ornato, J. P., & Hand, M. M. (2001). Warning signs of a heart attack. Circulation. https://doi.org/10.1161/hc2501.093258

Potokar, J. P., & Nutt, D. J. (2000). Chest pain: Panic attack or heart attack? INTERNATIONAL JOURNAL OF CLINICAL PRACTICE.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.