Logo image
Logo image

Durerea cauzată de monturi – 7 remedii naturiste

4 minute
Deși durerea cauzată de monturi este greu de ameliorat odată ce se declanșează, avem la dispoziție mai multe remedii naturiste care ne pot ajuta în acest scop. Nu ezita să le încerci!
Durerea cauzată de monturi – 7 remedii naturiste
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Durerea cauzată de monturi reprezintă deformări ale degetelor mari de la picioare, care sunt atât dureroase, cât și inestetice. Denumirea științifică pentru monturi este Hallux valgus. Monturile presupun formarea unui țesut osos excesiv la nivelul degetului mare, având la bază un sac plin de fluide.

S-a demonstrat că, în general, monturile sunt influențate de factori ereditari. Pacientul nu moștenește deformarea propriu-zisă, ci modul de a merge. Dacă ai monturi, încearcă cu încredere următoarele 7 remedii naturiste!

7 remedii naturiste pentru a ameliora durerea cauzată de monturi

1. O dietă adecvată

Oricât de incredibil pare, durerea cauzată de monturi poate fi ameliorată dacă mâncăm alimente antiinflamatoare ca:

  • Măslinele
  • Ghimbirul
  • Afinele
  • Usturoiul
  • Căpșunile
  • Ceapa

Nu este nevoie să consumi toate aceste 7 alimente simultan, dar este bine să depui un efort pentru a le include în dieta ta zilnică.

Te-ar putea interesa și:

Elimină monturile cu 5 remedii naturiste

2. Mușețelul

Some figure

Dacă ești un iubitor al ceaiului, află că mușețelul este ideal pentru a ameliora inflamațiile cauzate de monturi. Nu trebuie decât să prepari o cană de ceai de mușețel și să o bei înainte de culcare. În cazul în care durerea te-a chinuit în timpul zilei, acest remediu te va ajuta să te odihnești.

3. Aspirina

Ține cont de faptul că aspirina poate cauza reacții alergice la persoanele cu pielea sensibilă. Dacă și tu te numeri printre ele, evită acest remediu. Dar dacă pielea ta o poate suporta, pisează 3 tablete de aspirină, amestecă pudra obținută cu ulei de măsline cald și masează-ți monturile.

4. Exercițiile localizate

Exercițiile care vizează degetele mari de la picioare (adică mișcarea degetelor în sus și în jos) sunt ideale pentru a ameliora durerea cauzată de monturi.

  • Stând jos, folosește-ți mâinile pentru a-ți mișca degetele înainte și înapoi timp de 5 minute.
  • Apoi, rotește o minge cu piciorul vizat pentru încă 10 minute.

5. O baie pentru picioare cu săruri Epsom

Sărurile Epsom pot fi achiziționate din farmacii și plafare.

  • Dizolvă 1-2 linguri de săruri Epsom într-un lighean cu apă fierbinte sau caldă. Pentru a ameliora durerea cauzată de monturi, înmoaie-ți picioarele în acest amestec timp de cel puțin 20 de minute.
  • Cu ajutorul acestui remediu, te vei simți mai bine în doar câteva zile.
  • De îndată ce durerea se ameliorează, poți începe să folosești remediul doar o dată la trei zile. Este însă indicat să continui să îl aplici regulat.

6. Uleiurile esențiale

Some figure

Monturile sunt deseori însoțite de bătături care pot cauza durere sau disconfort când se freacă de interiorul încălțărilor.

  • Pentru a preveni rigidizarea pielii, freac-o cu un ulei esențial. Acest produs va reduce și roșeața.
  • Cele mai recomandate uleiuri esențiale sunt cel de nucă de cocos, de mușețel, de levănțică și de măsline.

7. Curcuma

Curcuma (turmericul) are proprietăți speciale care, datorită efectului antiinflamator, ameliorează durerea cauzată de monturi. Poți consuma acest ingredient sub formă de ceai. Ca să îi amplifici efectele benefice, o altă variantă este să îl aplici direct pe monturi.

Ingrediente

  • 1 linguriță (5 g) de curcuma sub formă de pulbere
  • 1 linguriță (5 g) din unul dintre uleiurile esențiale menționate la subpunctul anterior

Instrucțiuni

  • Amestecă cele 2 ingrediente și aplică remediul obținut pe monturi cu mișcări blânde de masaj.
  • La final, îndepărtează remediul cu un șervețel și apă caldă.

Cum se previn monturile?

Some figure

Dacă bănuiești că durerea experimentată sau umflătura de la nivelul piciorului are la bază un mont, prima măsură pe care trebuie să o iei este să stopezi evoluția problemei. Evită încălțările strâmte și consultă un medic pentru a afla ce alte măsuri trebuie să iei.

Te-ar putea interesa și:

Recomandări pentru picioare frumoase și sănătoase

Cea mai importantă măsură pe care poți să o iei este, desigur, prevenția. Dacă monturile sunt frecvente în familia ta, și tu probabil vei fi afectat la un moment dat. Nu trece cu vederea peste micile anormalități care survin la nivelul picioarelor tale, inclusiv durerile, amorțeala și roșeața. Consultă un podolog în mod regulat.

Chiar este posibil să ameliorezi durerea cauzată de monturi, dar ai nevoie de răbdare și consecvență. Din păcate, de îndată ce apar, monturile pot deveni un chin în viața de zi cu zi. Alege unul dintre remediile de mai sus și protejează-ți sănătatea!

Sfaturi pentru prevenirea monturilor

Podologii sunt medici specializați în tratarea problemelor ca monturile și îți pot oferi sfaturi adecvate în funcție de gravitatea cazului tău. Totodată, poți încerca cu încredere și următoarele sfaturi:

  • Optează pentru încălțări confortabile. Femeile care au monturi vor fi nevoite să renunțe la celebri pantofi cu toc, dar sănătatea lor trebuie să fie pe primul loc. Atât bărbații, cât și femeile ar trebui să opteze pentru încălțări cu vârfurile pătrățoase, care le vin bine.
  • Consultă un ortoped. Acest specialist te va ajuta să găsești încălțăminte adecvată pentru a ameliora durerea cauzată de monturi și a preveni agravarea problemei.
  • Folosește inserții ortopedice, umpluturi din silicon sau din alte materiale moi, tălpi interioare personalizate și dispozitive de corecție pentru uz diurn și nocturn. Toate aceste accesorii ameliorează durerea și previn agravarea monturilor.
  • Aplică comprese calde și reci. Terapia cu temperaturi calde și reci este ideală pentru a combate monturile. Pe lângă faptul că ameliorează durerea experimentată, acest remediu stimulează circulația sanguină în regiunea respectivă.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Berger, M. R. (1984). Bunions. Orthopaedic Nursing3(5), 17–24. https://doi.org/10.1097/00006416-198409000-00003
  • Bunion: Strengthening Foot Muscles to Reduce Pain and Improve Mobility. (2016). Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy46(7), 606–606. https://doi.org/10.2519/jospt.2016.0504
  • Hart, E. S., Deasla, R. J., & Grottkau, B. E. (2008). Current concepts in the treatment of hallux valgus. Orthopaedic Nursing27(5), 274–280. https://doi.org/10.1097/01.NOR.0000337276.17552.1f
  • Maroto, M. R., Park, D. K., & Lee, S. (2012). Hallux Valgus (Bunion). In Essential Orthopaedics(pp. 776–780). Elsevier. https://doi.org/10.1016/b978-1-4160-5473-3.00185-4
  • Sell, C. (2015). Chemistry of essential oils. In Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications, Second Edition (pp. 165–194). CRC Press. https://doi.org/10.1201/b19393
  • Chainani-Wu, N. (2003). Safety and Anti-Inflammatory Activity of Curcumin: A Component of Tumeric ( Curcuma longa ) . The Journal of Alternative and Complementary Medicine9(1), 161–168. https://doi.org/10.1089/107555303321223035

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.