Cauzele unor dureri ascuțite în piept
Poate că ai resimțit la un moment dat niște dureri ascuțite în piept în timp ce respirai normal. Parcă ar fi mii de ace care te înțeapă în piept și care te împiedică să respiri. Care este cauza acestui simptom? Poate fi semnul unei afecțiuni grave? În primul rând, încearcă să te liniștești și să observi evoluția durerii și modul cum se schimbă aceasta. De cele mai multe ori, aceste dureri alarmante sunt cauzate de stres sau anxietate. Află mai multe informații despre cauzele acestor dureri în cele ce urmează.
Dureri ascuțite în piept, asemenea unui pumnal înfipt în inimă
Multe persoane descriu aceste dureri ca fiind mici înțepături, ca o injecție neașteptată, direct în inimă, care nu ne lasă să respirăm. Acesta, de fapt, este un fenomen foarte frecvent prin care trec multe persoane la un moment dat. Chiar dacă se întâmplă adesea, nu înseamnă că trebuie ignorat. Dacă treci prin astfel de situații, în general, medicii specialiști îți pot recomanda următoarele:
- Stai confortabil pentru câteva minute și încearcă să te calmezi.
- Să ții cont de faptul că durerea va trece în câteva momente.
- Relaxează-te și încearcă să respiri calm și ușor, inspiră pe nas și expiră pe gură.
- Măsoară-ți pulsul, dacă poți. Dacă observi că are o valoare ridicată și este însoțit de respirație rapidă și durere care se extinde pe braț sau spre gât, consultă imediat medicul. Cu toate acestea, aproape 70% din astfel de cazuri sunt provocate de neliniște sau stres.
Prima cauză: anxietatea sau stresul
Stresul și anxietatea sunt principalele cauze și nu trebuie ignorate. Dacă ai dureri ascuțite în piept, poate fi semnul unei afecțiuni grave. De fapt, simptomele de stres și anxietate nu se manifestă întotdeauna în timpul unei situații stresante. Se poate întâmpla să lucrezi într-un mediu cu mult stres și anxietate și ca ziua să treacă fără probleme, dar simptomele acestea să se manifeste când ajungi acasă. În momentul în care ești acasă, începe să-ți doară capul, să te ia amețeala și mai rău, simptomele pot reapărea a doua zi dimineața, în timp ce te pregăteși să pleci la locul de muncă.
Experții sunt de părere că cele mai multe cazuri de infarct miocardic sau alte probleme cardiace au loc în timpul concediului sau la sfârșit de săptămână. Acestea sunt momentele când ne relaxăm, dar organismul nostru nu se poate încă adapta. Nivelul de cortizol din organism este foarte ridicat, iar aceste simptome de dureri ascuțite în piept, pot reapărea în acele perioade.
Se poate întâmpla chiar și în timp ce iei masa cu familia, te uiți la televizor sau vobești la telefon. Deodată simți că nu mai poți respira.
Citește și:
Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale acestor dureri ascuțite în piept:
- Tensiune musculară: Această tensiune este atât de ridicată încât devine o problemă și, deodată, nu mai putem respira normal.
- Hiperactivitate vegetativă: Se manifestă prin simptome de amețeală, ritm rapid al inimii , transpirație, tahipnee caracterizată de respirație intensă și rapidă care poate provoca dureri ascuțite în piept.
Ce putem face pentru a ameliora simptomele?
În primul rând, trebuie să încerci să te calmezi și să începi să respiri profund, cu o respirație abdominală. În acest fel, plămânii se vor umple cu aer și vei începe să te relaxezi. Iată etapele pe care trebuie să le urmezi:
- Așează-te confortabil.
- Pune o mână pe abdomen, chiar deasupra buricului.
- Inspiră încet, pe nas. Observă mișcarea mâinii în timp ce abdomenul se ridică.
- Tine-ți respirația timp de 2 secunde.
- Țuguiază-ți buzele ca atunci când vrei să sufli într-o lumânare.
- Expiră, lasă aerul să iasă ușor pe parcursul a patru secunde.
Te-ar putea interesa și:
A doua cauză: o problemă cardiacă
Există câțiva factori de risc de care trebuie să ții cont:
- De obicei, cele mai multe probleme cardiace se dezvoltă în jurul vârstei de 50-55 de ani.
- Simptome anterioare: tensiune arterială ridicată, nivel ridicat de colesterol, istoric de probleme cardiovasculare în familie.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când simți dureri ascuțite în piept este să te așezi și să urmezi aceste sfaturi:
- Încearcă să te calmexi și să respiri așa cum s-a descris mai sus.
- Cum este pulsul? Este accelerat? Ai bătăi neregulate, pentru scurt timp bate mai rapid, apoi mai încet?
- Dacă după 5 minute, durerea nu se amelioreză, sau dacă acestea devin mai intense, consultă imediat un medic.
- De asemenea, cheamă imediat ambulanța dacă simți dureri care se extind spre gât, maxilar sau brațe.
- Procedează la fel și în cazul în care simți dureri însoțite de o strânsoare în piept care nu te lasă să respiri.
Este foarte important să nu lași ca primele simptome să se agraveze și mai ales să nu aștepți până ți se înrăutățește starea. Anxietatea este cea mai probabilă cauză a acestor dureri, dar totuși, nu trebuie ignorate, deoarece pot semnala afecțiuni foarte grave. Acordă mai multă atenție sănătății tale, deoarece meriți acest lucru!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cayley, William E. “Diagnosing the Cause of Chest Pain.” American Family Physician 15 Nov. 2005: 2012–2021. Print.
- Butler, Kenneth H., and Sharon A. Swencki. “Chest Pain: A Clinical Assessment.” Radiologic Clinics of North America Mar. 2006: 165–179. Radiologic Clinics of North America. Web.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.