Logo image
Logo image

Emoțiile negative afectează sănătatea

4 minute
Pot exista mii și mii de explicații pentru un anumit tip de durere sau afecțiune. Un lucru cert este că bolile fizice pot fi cauzate și de probleme la nivelul psihicului.
Emoțiile negative afectează sănătatea
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Te-ai gândit vreodată că gândurile și emoțiile negative afectează sănătatea și trupul nostru?  De multe ori, nici nu suntem conștiente de efectul pe care acestea îl pot avea asupra noastră. Uneori ne lăsăm cuprinse de stres, tensiune, anxietate, depresie și alte sentimente negative fără să ne gândim că acestea ne pot afecta emoțional și fizic și ne pot scădea calitatea vieții.

Legătura dintre minte și trup este mai puternică decât credem. Gândurile și emoțiile noastre stimulează eliberarea unor substanțe chimice în corp ce ne influențează sănătatea fizică și emoțională. Spre exemplu, atunci când ne simțim fericite sau euforice, creierul nostru secretă serotonină și dopamină. Un lucru asemănător se întâmplă și atunci când avem emoții negative. În acest caz însă, substanțele secretate ne produc durere și indispoziție.

Creierul are capacitatea de a stoca informații importante despre comportament și relația dintre acesta și corpul nostru. Mulți experți sunt de părere că avem capacitatea de a vedea partea bună sau rea a lucrurilor în orice situație. Noi suntem responsabile de atribuirea unor conotații pozitive sau negative momentelor din viața noastră de zi cu zi.

Emoțiile negative afectează sănătatea

Some figure

Stările noastre emoționale pot provoca până și suferință fizică. Acest lucru poate indica faptul că trecem printr-o perioadă dificilă, în care gândurile și emoțiile negative au preluat controlul.

De exemplu, durerile de gât cronice ar putea indica incapacitatea de a vedea existența unor perspective.

Durerile inexplicabile de șold ar putea fi un semn că suntem copleșiți de frică și incapabili să luăm decizii importante. Durerile în partea superioară a spatelui sunt asociate cu dezamăgirile în dragoste. Durerile în zona lombară se asociază cu incapacitatea de a ne desprinde de trecut, iar durerile localizate în partea inferioară a spatelui sunt legate de probleme financiare.

Durerile de genunchi pot indica frică, mândrie și lipsă de control asupra ego-ului. De fapt, pot exista mii și mii de explicații pentru un anumit tip de durere. Un lucru cert este că bolile fizice pot fi cauzate și de probleme la nivelul psihicului. Așadar, emoțiile negative afectează sănătatea în mod semnificativ.

Află mai multe! Citește și:

Reprimarea emoțiilor afectează ficatul

Atunci când ne confruntăm cu o situație ce ne înfurie, în organism are loc o reacție biochimică. În urma acesteia, nivelul de adrenalină crește și ne face să retrăim experiența de mai multe ori.

Sentimentul de tristețe poate influența foarte mult nivelul nostru de energie și motivație. Tristețea provoacă slăbiciune, oboseală excesivă și scăderea nivelului de energie.

Cum poți să lupți împotriva gândurilor și emoțiilor negative?

Some figure

Atât timp cât suntem fericite, este dificil să ne testăm puterea sau abilitatea de a ne controla emoțiile. Pentru a putea face față gândurilor și emoțiilor negative, ce pot surveni în orice moment în viața noastră, este important să gândim pozitiv, indiferent de cât de dificil poate părea acest lucru.

În fiecare zi, atunci când ne trezim, trebuie să ne pregătim trupul și mintea pentru o nouă zi și pentru provocările ce ne așteaptă. Mintea noastră este uimitor de puternică și poate efectua mai multe sarcini simultan fără probleme. Însă este important să-i oferim o doză de pozitivism și să vedem partea bună a lucrurilor. Acest lucru este important mai ales dacă trecem printr-o experiență relativ greu de depășit.

Îți recomandăm și:

Lasă în urmă suferința pentru a o lua de la capăt

Ce putem face?

Atunci când gândurile și emoțiile negative pun stăpânire pe viața noastră, este indicat să stăm să ne gândim câteva minute dacă într-adevăr merită să ne consumăm timpul și energia cu acestea. Sunt șanse ca după acest exercițiu, în loc să te plângi și să te lași controlată de emoții, să dorești să faci o schimbare în viața ta și să cauți soluții pentru ca starea de negativitate să nu îți afecteze calitatea vieții.

S-a dovedit științific că pozitivismul și emoțiile ca bucuria și fericirea eliberează hormoni responsabili pentru întărirea sistemului imunitar. În mod similar, s-a demonstrat că emoțiile negative au efectul contrar și slăbesc sistemul imunitar, ceea ce face ca trupul nostru să fie mai vulnerabil bolilor.

Dacă vrei să fii o persoană pozitivă trebuie doar să alegi să gândești și să simți pozitiv. Acum că știi mai multe despre faptul că emoțiile negative afectează sănătatea, ia decizia să fii mai pozitivă pentru a-ți îmbunătăți sănătatea fizică și psihică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Seligman, M. E. P. (2006). La auténtica felicidadByblos(Vol. 2446/1, p. 440). https://doi.org/10.1016/j.ijporl.2012.08.020
  • Velasco Bernal, J. J. (2014). LA INTELIGENCIA EMOCIONAL. Industrial Data4(1), 80. https://doi.org/10.15381/idata.v4i1.6677
  • Fredrickson, BL (2000). Cultivando emociones positivas para optimizar la salud y el bienestar. Prevención y Tratamiento3(1). https://doi.org/10.1037/1522-3736.3.1.31a

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.