Ești pregătit să fii părinte? Cum să-ți dai seama
I-ai spus partenerului tău că ești pregătit să fii părinte? Sau încă eziți? Dacă nu îți este frică să afli răspunsul la această întrebare, atunci caută-l în mintea și sufletul tău. Nimeni altcineva nu-ți poate răspunde mai bine.
În cele ce urmează, te vom ajuta să-ți dai seama dacă ești pregătit să fii părinte Citește mai departe pentru a afla care sunt aspectele pe care ar trebui să le iei în considerare. Răspunsurile tale pot indica faptul că ești pregătit să faci acest pas major care îți va schimba complet viața.
Ești pregătit să fii părinte?
După cum am spus mai sus, nu există nicio știință exactă care să îți spună cu siguranță dacă ești gata să fii părinte. A avea un copil este o decizie complet personală. Cu toate acestea, există câteva semne care te pot ajuta să evaluezi dacă ești pregătit sau nu să te înscrii în această aventură.
Te vom ajuta să descoperi răspunsul corect.
1. Vrei să fii părinte
Dorința ta arzătoare de a avea un copil este primul lucru pe care trebuie să-l iei în considerare.
Primul pas în a ști dacă ești pregătit să ai un copil este să te gândești dacă îl vrei cu adevărat și care este motivul pentru care îl vrei. Poate părea evident, dar nu este întotdeauna atât de simplu.
Chiar vrei să fii părinte? Ești dispus sa aloci timp semnificativ (un program 24/7) pentru copilul tău? A avea un copil este minunat, dar, în același timp, este și o responsabilitate imensă care nu trebuie sub nicio formă subestimată. Evaluează dacă vrei cu adevărat să fii părinte.
Ești cu adevărat tu cel care își dorește un copil? Sau este partenerul tău cel care insistă pe acest subiect? Poate este o presiune din partea părinților tăi? Sau doar simți că ceasul tău biologic ticăie și că vei regreta dacă nu acționezi rapid?
Îți poți imagina cu adevărat cum ar fi să ai un copil și să fii copleșit de sentimente calde și confuze? Când o prietenă îți spune că va fi mamă, ești fericit pentru ea? Simți repulsie sau invidie?
Folosește aceste lucruri pentru a-ți da seama dacă tu ești într-adevăr cel care vrea să fie părinte sau dacă gândurile tale sunt doar un rezultat al presiunii celor din jur, care așteaptă în mod greșit ca și tu să fii ca ei.
Citește mai mult:
2. Ești dispus să-ți dedici absolut toată viața și timpul copilului tău
În timpul sarcinii și al alăptării, este obligatoriu să urmezi un stil de viață sănătos.
Da, ai citit asta corect. De îndată ce o femeie rămâne însărcinată, viața ei se schimbă radical și ireversibil.
Femeile fumătoare ar trebui să renunțe la acest obicei de dragul copilului. De asemenea, alcoolul nu este compatibil cu o sarcină sănătoasă. În plus, va trebui să renunți la a pierde nopțile și la a călători ori de câte ori vrei și să accepți că viața ta va fi umplută cu scutece murdare, biberoane, vomă pe piept… și, de asemenea, cu zâmbete, râsete și o dorință aprigă de a oferi protecție.
Faptul că ești pregătit să fii părinte nu înseamnă să renunți la viața ta și la plăcerile acesteia. Înseamnă doar că va trebui să te adaptezi, să faci mai rar lucrurile care înainte te distrau și să faci loc în viața de zi cu zi unei ființe neajutorate care se bazează pe tine pentru îngrijire, dar care are propria identitate, voință și personalitate. Viața ta se va schimba și nu va mai fi niciodată precum cea pe care ai avut-o cândva.
Așadar, ești dispus să îți schimbi complet viața pentru a trăi literalmente în jurul nevoilor unui copil? Ești cu adevărat dispus să renunți la toate plăcerile de care te poți bucura astăzi? Ești gata să renunți la călătorii, alcool, tutun și petreceri pentru a-i oferi cu adevărat copilului tău tot ceea ce are nevoie? Trebuie să te gândești serios la toate aceste aspecte.
Da, există bone, bunici, creșe și multe alte modalități pentru ca cineva să aibă grijă de copilul tău. Însă ce rost are să ai un copil dacă nu poți petrece timp cu el, să-l crești și să îl privești cum se dezvoltă?
3. Ai atins stabilitatea din punct de vedere financiar
Un alt lucru de care trebuie să ții cont pentru a afla dacă ești pregătit să fii părinte este stabilitatea economică a ambilor parteneri. Locurile voastre de muncă sunt fixe sau temporare?
Este foarte important să știi că a avea un copil va crește foarte mult cheltuielile unei gospodării. Va trebui să cumperi o mulțime de lucruri, cum ar fi un pătuț, haine, scutece, un cărucior și multe altele.
Însă nu este vorba doar de cheltuielile zilnice pentru întreținere: vor exista cheltuieli medicale și educaționale în mod regulat. În plus, dacă ai un copil cu nevoi speciale, vor apărea cheltuieli pentru educație specială și tratamente.. o mulțime de facturi medicale.
Îți poți permite cu adevărat efortul financiar și emoțional pe care nașterea unui copil l-ar avea asupra ta și partenerului tău? Relația ta este suficient de puternică pentru a supraviețui apariției unui copil care dă totul peste cap?
4. Ești stabil din punct de vedere emoțional?
A fii părinte este un lucru foarte dificil. Este greu de explicat, deoarece sentimentele sunt un amalgam de iubire imensă, frustrare, oboseală fizică și teama constantă de a greși.
Ești o persoană stabilă din punct de vedere emoțional, care poate face față provocărilor cu calm? Știi cum să-ți gestionezi emoțiile și pornirile de moment? Dar partenerul tău?
5. Partenerul tău își dorește și el un copil
A fi părinte este o decizie pe care cele două persoane care furnizează ADN-ul ar trebui să o ia împreună.
Nu pune presiune asupra partenerului tău dacă acesta are ezitări în a avea un copil. Fiecare persoană are motive întemeiate să acționeze și să simtă așa cum o face.
Exprimă-ți dorința, dar fă acest lucru fără presiune. Împărtășește ce simți și ce se întâmplă cu tine. Dacă ești pregătit să fii părinte, atunci va trebui să fii pregătit pentru totdeauna. Nu poți trimite copilul înapoi de unde a venit.
Citește mai mult:
6. Ești familist convins
Conceptul de „familie” nu se referă neapărat la persoanele înrudite prin sânge, ci la un grup de oameni care își oferă reciproc sprijin emoțional și ajutor în sarcinile zilnice. Familia extinsă te ajută și te ridică de fiecare dată când ai nevoie de ea.
Părinții și socrii, frații și cumnații și acei prieteni apropiați care sunt tot timpul aproape au un rol important în viața ta. În era tehnologiei, există chiar și comunități online de părinți care își împărtășesc experiențele, sfaturile, îndoielile și temerile.
Toți oamenii care îți sunt alături te vor sprijini. Aceștia te vor asculta și vor înțelege atunci când vei avea nevoie de o pauză pentru a-ți elibera emoțiile.
Întrucât a fi părinte este dificil – poate fi cel mai greu lucru pe care-l vei face vreodată – vor fi momente în care vei dori să te eliberezi de copiii tăi. Însă nu vei putea și nu o vei face. De aceea există familiile, pentru a-ți da o mână de ajutor la greu.
Așadar, crezi că ești pregătit să fii părinte? Dacă da, fă lucrul ăsta. Dacă nu, bucură-te în continuare de viață așa cum îți place.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Psychology Today. (2014). How to Emotionally Prepare for Motherhood. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-birth-motherhood/201408/how-emotionally-prepare-motherhood
- Aird, Enola G. Farrell Erickson, Martha. The Motherhood Study: Fresh Insights on Mothers’ Attitudes and Concerns. Institute for American Values, 2005. http://americanvalues.org/catalog/pdfs/the_motherhood_study.pdf
- Alizade, A. M. (2018). Motherhood in the twenty-first century. Motherhood in the Twenty-First Century. https://doi.org/10.4324/9780429477355
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.