Logo image
Logo image

Simptomele fibromialgiei: 5 semnale timpurii

4 minute
Simptomele fibromialgiei se aseamănă cu cele ale altor boli, drept pentru care, dacă te confrunți cu mai mult de unul dintre ele, este bine să mergi la medic pentru a primi un diagnostic corect. 
Simptomele fibromialgiei: 5 semnale timpurii
Ultima actualizare: 15 noiembrie, 2018

În prezent, fibromialgia reprezintă o provocare atât pentru știință, cât și pentru medicină. Profilul clinic și simptomele fibromialgiei ocupă un spectru larg. Acestea variază de la dureri cronice de mușchi la sindromul colonului iritabil, vezică urinară hiperactivă, bruxism, etc.

Fibromialgia este o boală recunoscută de toate organizațiile medicale (inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății încă din 1992). Această afecțiune predomină, cu siguranță, în rândul femeilor.

Hipersensibilitatea la durere și schimbările de dispoziție sunt unele dintre cele mai comune realități cu care se confruntă pacienții și care le reduc calitatea vieții.

Suferința îi poate paraliza, drept pentru care este greu să găsească și să implementeze un regim terapeutic complet.

Este important să deții cât mai multe informații și să faci parte dintr-un grup de sprijin. Acesta te poate ajuta să încerci diverse tratamente până obții cele mai bune rezultate.

Te invităm să afli care sunt simptomele timpurii ale fibromialgiei, pentru a le avea în vedere dacă bănuiești că te confrunți cu această boală.

Simptomele fibromialgiei

În general, durează foarte mult până o persoană care are fibromialgie primește acest diagnostic. Întârzierea se datorează varietății de simptome specifice acestei afecțiuni.

Se poate întâmpla să fii consultat de mai mulți medici și specialiști până ți se pune diagnosticul corect. De multe ori, pacienților li se spune că au boli reumatice sau artrită.

Însă fibromialgia este mult mai complexă.

Neurologii au descoperit că fibromialgia nu este o boală reumatică. Aceasta este o problemă care își are originea în sistemul nervos central. 

Tocmai de aceea este bine să fii atentă la simptomele fibromialgiei prezentate mai jos. Dacă acestea se manifestă în mod frecvent este recomandat să mergi la un specialist.

Some figure

Osificare

Osificarea sau senzația de pierdere a mobilității la nivelul articulațiilor este foarte dureroasă.

  • Această stare de paralizie apare de obicei dimineața și este unul dintre primele simptome ale fibromialgiei.
  • Atunci când stai pe scaun sau întins în pat pentru perioade mai lungi de timp, corpul și articulațiile tale nu mai reacționează la fel.
  • Poți să te confrunți cu acest simptom și atunci când ai de-a face cu schimbări de temperatură sau umiditate relativă.

Un exemplu poate fi atunci când te afli într-o cameră cu aer condiționat. Atunci când ieși afară și resimți diferența de temperatură, apare o durere de cap și îți simți mușchii gâtului înțepeniți.

 Tulburări ale somnului

În ciuda faptului că dorm suficient, bolnavii de fibromialgie se trezesc adesea obosiți, de parcă ar fi dormit doar câteva ore.

Te-ar putea interesa și:

Cele mai bune 8 remedii naturiste care induc somnul

Mai multe studii au arătat că în timpul somnului profund, în undele cerebrale ale pacientului au loc anumite perturbări.

Prin urmare, chiar dacă dorm, bolnavii nu se odihnesc.

Mici probleme cognitive

Some figure

Persoanele care suferă de fibromialgie susțin că primele simptome cu care s-au confruntat au fost dificultățile de concentrare. Așadar, un simptom este abilitatea scăzută de a-și focaliza atenția asupra sarcinilor.

  • Aceste manifestări sunt cunoscute sub numele de „ceața fibro”. Sunt caracterizate de mici probleme cu memoria sau de dificultatea de a te ocupa de mai multe lucruri în același timp.
  • Este important să reții că aceste simptome pot fi cauzate și de stres. Așadar, dacă încerci să îți dai seama dacă suferi de fibromialgie, ia în considerare și alte simptome (durerile articulare, oboseala).

Disconfort abdominal

Fibromialgia poate provoca diverse probleme digestive care se manifestă timpuriu, fiind însoțite și de:

  • Dureri abdominale, constipație sau diaree
  • Sindromul colonului iritabil
  • Dificultăți în a digera sau înghiți alimentele. Specialiștii susțin că uneori fibromialgia poate cauza probleme la nivelul mușchilor esofagieni.

Sindromul dureros miofascial

Sindromul dureros miofascial este o afecțiune neuromusculară care se caracterizează prin formarea unor puncte dureroase. Acestea sunt dispuse de-a lungul mușchilor și a țesuturilor conjunctive.

Te-ar putea interesa și:

Durerea sciatică tratată cu 6 exerciții simple

  • Dacă te confrunți cu mișcări repetitive dureroase în locuri neașteptate, este posibil să ai de-a face cu acest sindrom.
  • Uneori, simplul fapt că ai cărat pe umăr o geantă poate cauza o durere acută la nivelul gâtului, umărului sau al cotului. Este un lucru care merită reținut.
Some figure

Ține minte că fibromialgia poate afecta fiecare persoană în mod diferit, prezentând o gamă largă de simptome.

Cele prezentate mai sus sunt cele mai comune, iar dacă te confrunți cu ele frecvent, îți recomandăm să mergi la medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Clauw, D. J. (2014). Fibromyalgia: A clinical review. JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2014.3266
  • Borchers, A. T., & Gershwin, M. E. (2015). Fibromyalgia: A Critical and Comprehensive Review. Clinical Reviews in Allergy and Immunology. https://doi.org/10.1007/s12016-015-8509-4
  • Mease, P. J., Arnold, L. M., Bennett, R., Boonen, A., Buskila, D., Carville, S., … Crofford, L. (2007). Fibromyalgia syndrome. In Journal of Rheumatology. https://doi.org/10.1046/j.1563-258X.2003.03037.x
  • Bradley, L. A. (2009). Pathophysiology of Fibromyalgia. American Journal of Medicine. https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2009.09.008

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.