Logo image
Logo image

Ca să fii fericit trebuie să ignori nimicurile

4 minute
Uneori ne vine foarte greu să ignorăm supărarea pe care un apropiat ne-a provocat-o. Însă, pentru a ne menține bunăstarea, este esențial să renunțăm la resentimente.
Ca să fii fericit trebuie să ignori nimicurile
Ultima actualizare: 02 februarie, 2019

Winston Churchill a afirmat că nimeni nu-și poate împlini destinul dacă își irosește timpul aruncând cu pietre în toții câinii care latră la el. În anumite momente, propria inteligență îți dictează să ignori nimicurile, acele lucruri pe care nu le poți schimba și care de fapt nu contează.

Dar cum poți să-ți dai seama dacă ceva „contează” cu adevărat sau nu? Răspunsul la această întrebare variază de la o persoană la alta, iar fiecare situație este unică.

De pildă, pentru unii criticile și negativitatea celorlalți reprezintă „nimicuri” care trebuie trecute cu vederea. Alții însă întâmpină dificultăți în a renunța la fricile și ideile care îi împiedică să avanseze.

În articolul de azi te invităm să reflectezi asupra acestui aspect foarte important legat de dezvoltarea personală. Inteligența înseamnă să știi ce este într-adevări important și ignori nimicurile.

Inteligența, un element indispensabil ca să ignori nimicurile

A-ți folosi inteligența ca să ignori nimicurile este o veritabilă artă, dar și o dovadă subtilă a înțelepciunii și maturității. Dar nu trebuie niciodată să trecem cu vederea peste lucrurile cu adevărat importante:

  • Cei care ne iubesc și ne susțin dezvoltarea personală.
  • Anumite aspecte ale personalității noastre, cum ar fi calitățile ce ne ajută să ne împlinim visurile și obiectivele.
  • Nevoile celor care se află în grija noastră.

Te-ar putea interesa și: 

Meriți mai mult! Nu te lăsa intimidat de timp

În cele ce urmează îți vom prezenta câteva strategii care te vor ajuta să devii un maestru a-l artei de a ignora nimicurile.

Some figure

Cea mai mare greșeală pe care o putem face este să ne „amânăm” fericirea

Un articolul foarte interesant publicat în Psihologia azi (Psychology Today) a relevat faptul că mulți dintre noi ratăm oportunități tocmai pentru că avem impresia că „nu este încă momentul potrivit”.

Care sunt motivele pentru care adoptăm această credință nocivă?

  • Comentariile și criticile venite din partea celorlalți
  • Frica de a-i dezamăgi pe ceilalți, ce ne poate face să ne ignorăm dorințele și nevoile pentru a le face acestora pe plac.

Fericirea nu trebuie niciodată amânată. Dacă inima și mintea îți spun că ceva nu este în regulă, ignoră vorbele celorlalți și fă-ți curaj pentru a lua deciziile necesare ca să-ți fie bine.

Învață să ignori nimicurile, adică criticile și comentariile rău intenționate

La prima vedere, poate părea ușor să ignori nimicurile, să treci cu vederea acele critici și comentarii rău intenționate pe care le auzi în fiecare zi. În realitate însă, aceste vorbe îți afectează stima de sine, fie că îți dai seama sau nu.

  • Comentariile negative care ne afectează cel mai mult sunt cele care vin din partea oamenilor la care ținem.
  • „Cum pot să ignor ce-mi spune familia, partenerul de viață sau prietenul cel mai bun?” Răspunsul la această întrebare este simplu: cei care te iubesc cu adevărat îți susțin fericirea și te respectă.
  • O persoană care ține la tine nu va încerca niciodată să-ți frâneze dezvoltarea personală. Nu dorește să-ți distrugă stima de sine sau să te atace cu vorbe subtile.

Dacă ne regăsim într-o asemenea situație, inteligența proprie trebuie să ne dicteze să ignorăm comportamentele negative ale persoanelor din jurul nostru.

Te-ar putea interesa și: 

Singur și fericit: este posibil?

Some figure

Recunoașterea credințelor care ne limitează este un act de curaj

Câteodată cel mai mare dușman al nostru este modul în care gândim. Anumite atitudini și credințe pe care ni le însușim încă din copilărie sau pe care le copiem de la alte persoane creează limite. Replici precum „Nu știu cum” sau „Nu pot” devin veritabile motouri în viața noastră.

  • O stimă de sine scăzută te poate împiedica să îți faci curaj și să începi să ignori nimicurile, adică indivizii, situațiile și lucrurile care îți fac rău în loc să îți aducă fericire.
  • Nesiguranța personală este o altă cauză frecventă a lipsei de inițiativă. De pildă, mulți dintre noi nu refuzăm niciodată invitații la evenimente care de fapt nu ne interesează deoarece ne este frică că „vom lăsa o impresie proastă”.

Acestea sunt doar câteva exemple de situații în care nu avem curajul să schimbăm ceva și, dacă le lăsăm să se acumuleze, ele pot deveni o temă centrală a vieții noastre. Trebuie să-ți folosești inteligența și să începi să ignori nimicurile, lucrurile care nu merită atenția ta; în caz contrar, riști să devii sclavul dorințelor celorlalți.

Curajul presupune a deveni experți în arta de a trece cu vederea lucrurile mărunte care ne fac rău. Pentru a fi fericiți, nu trebuie niciodată să ezităm să spunem: „Nu!”


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fishbach, A., & Labroo, A. A. (2007). Be Better or Be Merry: How Mood Affects Self-Control. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/0022-3514.93.2.158
  • Oishi, S., Diener, E., & Lucas, R. E. (2007). The Optimum Level of Well-Being: Can People Be Too Happy? Perspectives on Psychological Science. https://doi.org/10.1111/j.1745-6916.2007.00048.x
  • Mauss, I. B., Savino, N. S., Anderson, C. L., Weisbuch, M., Tamir, M., & Laudenslager, M. L. (2012). The pursuit of happiness can be lonely. Emotion. https://doi.org/10.1037/a0025299

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.