Logo image
Logo image

Fii tu însuți ca să fii fericit!

5 minute
Este o greșeală să încerci mereu să le faci pe plac celorlalți. Ca să fii fericit, este esențial să fii tu însuți, să-ți cultivi stima de sine și să faci o prioritate din oamenii care îți îmbogățesc cu adevărat viața.
Fii tu însuți ca să fii fericit!
Ultima actualizare: 17 decembrie, 2018

Ca să fii tu însuți, cel mai important lucru este să-ți menții stima de sine și să nu acționezi contrar valorilor tale, indiferent de ce vor alte persoane.

„Nu m-am schimbat. Pur și simplu a venit un moment în viața mea în care a trebuit să le spun celorlalți exact ceea ce meritau să audă”. Uneori poate uiți să fii tu însuți. În încercarea de a face pe plac tuturor, deseori nu avem puterea sau curajul de a încheia anumite legături care în loc să ne îmbogățească viața ne aduc numai suferință.

Conform unui studiu realizat de Universitatea din Claremont, atunci când acționăm în conformitate cu valorile noastre și avem încredere în noi înșine, nivelul de oxitocină din creier crește—adică trebuie să fii tu însuți ca să fii mai fericit.

În esență, este important să acționăm în conformitate cu sentimentele și valorile noastre. „Nu m-am schimbat. Dacă îți spun că nu vreau să fac lucrul acela pentru tine, fac asta pentru că îmi ceri ceva contrar principiilor mele.” În acest articol îți vom arăta de ce este esențial să fii tu însuți pentru a deveni o persoană mai fericită.

Nu m-am schimbat, pur și simplu acționez în conformitate cu valorile mele

Some figure

Cheia fericirii în viață nu este să acumulezi bogății sau să ai mulți prieteni. Nu vei fi mai fericit dacă vei avea o „colecție mare de oameni”. La fel sunt cei care vânează aprecieri pentru fotografiile și postările lor de pe rețelele de socializare.

Ca să fii fericit, trebuie să menții relații strânse cu oamenii care merită cu adevărat să fie în viața ta. Vorbim aici despre acele persoane care îți permit să fii tu însuț. Acestea nu îți cere să faci sau să spui lucruri contrare opiniilor și valorilor tale. Din păcate, în viața de zi cu zi nu este ușor să ne limităm interacțiunile numai la acești indivizi speciali.

Citește și: 

Oamenii buni ne fac fericiți

Trăim într-o societate a aparențelor și a nevoii de „a face pe plac” tuturor

Nu uita acest adevăr esențial: cei care doresc să fie plăcuți de toată lumea în mod obsesiv ajung să fie nefericiți.

  • Cu toții avem momente în care vrem să obținem și obținem atenție și acceptare. În adolescență ne dorim să obținem aceste lucruri de la cei de aceeași vârstă cu noi pentru a simți că facem parte dintr-un grup. Mai târziu, atunci când devenim adulți, mulți dintre noi încă tânjim după acceptare sub forma nevoii de a fi într-o relație de cuplu.
  • Cei care simt nevoia să fie iubiți de ceilalți uită să se iubească pe sine.
  • Trebuie să menținem un echilibru de pe o zi pe alta: nu este nevoie să stabilim limite la fiecare pas. Esențialul este să învățăm cum să trăim respectându-i pe ceilalți, dar și pe noi înșine. Nu trebuie să uiți niciodată să fii tu însuți.
  • Dacă simți că trebuie să te prefaci că ești altcineva sau simți ceva contrar realității, poate a venit momentul să-ți schimbi mediul. Dacă acest tip de situație rămâne neschimbat o perioadă lungă de timp, te poate face să treci printr-o criză de identitate sau să-ți pierzi stima de sine.
Some figure

Nu trebuie să permiți nimănui să te schimbe, trebuie să fii tu însuți și să te iubești așa cum ești

Cel mai probabil ai fost nevoit să muncești foarte mult, să te resemnezi uneori și să descoperi numeroase lucruri noi pentru a ajunge acolo unde ești acum. Într-adevăr, personalitățile noastre au o componentă genetică minoră. Totuși, suntem modelați în mare parte de experiențele noastre și de modul în care le privim pe acestea.

Te sfătuim să citești și:

Autenticitatea – bucuria de a fi tu însuți

Viața este un drum de-a lungul căruia dobândești valori, credințe și atitudini. Totuși la acestea nu ai renunța pentru nimeni și nimic. Să faci asta ar înseamna să nu mai fii tu însuți.

  • Poate ai început o relație și ți-ai dat seama că aceasta nu funcționează și te face nefericit. Sunt șanse mari ca partenerul tău să spună că „te-ai schimbat” și că nu-ți plac aceleași lucruri ca înainte.
  • Nu te lăsa influențat de acest gen de comentarii. Nimeni nu se schimbă peste noapte. În realitate, ceea ce se întâmplă este faptul că aceste persoane nu au încercat niciodată să te cunoască cu adevărat.

Menține-ți stima de sine

Pentru a fi tu însuți, cel mai important lucru este să-ți menții stima de sine și să nu acționezi contrar valorilor tale. A fi într-o relație de cuplu, precum și a conviețui cu alți oameni implică nevoia de a face anumite compromisuri. Însă un compromis este o tranzacție în urma căreia toate părțile implicate trebuie să aibă de câștigat.

  • Pentru a fi un partener de viață, un tată sau o mamă, un fiu sau o fiică, un frate sau o soră, trebuie să înveți cum să-i asculți pe ceilalți și să stabilești o reciprocitate.
  • Nu trebuie să fii de acord cu tot ceea ce cred persoanele importante din viața ta. Nici nu este nevoie să ai aceleași hobbyuri sau simpatii și antipatii ca acestea. Poți să fii tu însuți, esențialul este să aveți valori comune.
  • Nu încerca niciodată să modifici aspecte ale personalității tale. Nu îți schimba interesele pentru a face pe plac altora sau a nu-i dezamăgi pe aceștia. A încerca să te ridici la nivelul așteptărilor celorlalți va crea o disonanță în viața ta. Aceasta îți poate aduce nefericire.
Some figure

Nu uita, pentru a fi tu însuți și a nu te lăsa controlat de altcineva, trebuie să te cunoști cu adevărat. Cunoaște-ți limitele și învață cât de departe ești dispus să mergi fără a-ți compromite stima de sine. Meriți să fii fericit!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hyatt, C. S., Sleep, C. E., Lamkin, J., Maples-Keller, J. L., Sedikides, C., Campbell, W. K., & Miller, J. D. (2018). Narcissism and self-esteem: A nomological network analysis. PloS One, 13(8), e0201088. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0201088
  • Kiviruusu, O., Berg, N., Huurre, T., Aro, H., Marttunen, M., & Haukkala, A. (2016). Interpersonal Conflicts and Development of Self-Esteem from Adolescence to Mid-Adulthood. A 26-Year Follow-Up. PloS One, 11(10), e0164942. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0164942
  • Peshkin, A. (1988). In Search of Subjectivity—One’s Own. Educational Researcher, 17(7), 17–21. https://doi.org/10.3102/0013189×017007017
  • Showers, C. J., Ditzfeld, C. P., & Zeigler-Hill, V. (2015). Self-Concept Structure and the Quality of Self-Knowledge. Journal of Personality, 83(5), 535–551. https://doi.org/10.1111/jopy.12130

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.