Logo image
Logo image

Firele de păr crescute sub piele: tratament

4 minute
Firele de păr crescute sub piele: tratament
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Firele de păr crescute sub piele sunt dureroase și au un aspect neplăcut. Acestea apar de obicei după epilarea cu aparatul de ras sau cu ceară. Ele sunt mici umflături care se infectează ca urmare a faptului că firul de păr nu a fost îndepărtat corespunzător. Află din acest articol cum să tratezi și să previi firele de păr crescute sub piele. 

Sfaturi pentru a preveni și a trata firele de păr crescute sub piele

  • Ai grijă la metoda de epilare folosită. Unii susțin că ceara este cea care cauzează creșterea firelor sub piele, în timp ce alții dau vina pe aparatul de ras. Ceara slăbește rădăcina firului de păr, ceea ce înseamnă că firele nu mai au puterea de a străpunge pielea.
  • Îngrijește-ți pielea. Când în foliculii de păr pătrund celule moarte, ulei, mizerie sau bacterii, firele de păr cresc mai greu. Pentru a preveni acest lucru, exfoliază pielea în fiecare săptămână și folosește produse non-comedogenice.
Some figure
  • Învață cum să te razi corect. Dacă aceasta este metoda pe care o folosești pentru a te epila, respectă următorii pași: înmoaie pielea cu apă caldă, săpun sau cremă de ras (femeile pot folosi aceeași cremă de ras ca și bărbații), nu rade părul în direcția opusă creșterii acestuia, nu exercita o presiune prea mare asupra pielii și folosește întotdeauna o lamă nouă (sau schimb-o după două sau trei utilizări).
  • Nu purta haine strâmte. Hainele strâmte exercită presiune asupra pielii și nu îi permite să „respire”, lucru care poate duce la apariția firelor crescute sub piele. Evită materialele sintetice.
  • Omoară bacteriile după epilare. Folosește antiseptice naturale, precum uleiul din arbore de ceai, pentru a preveni infecțiile. Poți să îl aplici pe piele după câteva ore de la epilare.
  • Dilatează porii cu apă fierbinte sau cu aburi. Poți să aplici și un prosop fierbinte pe picioare; te va ajuta să îndepărtezi mai ușor firele de păr crescute sub piele.
  • Evită să folosești aceeași ceară de mai multe ori, dacă te epilezi acasă. În saloanele de înfrumusețare se utilizează aceeași ceară timp de mai multe zile sau săptămâni.

Citește și:

Epilarea naturală – 4 trucuri inedite

Some figure

Remedii pentru a elimina firele de păr crescute sub piele

  • Înmoaie o bucată de vată în ulei de hamamelis și aplică pe piele în zonele în care apar firele crescute sub piele. Acest remediu natural calmează pielea iritată și ajută la îndepărtarea firelor de păr. Folosește-l înainte și după epilare.
  • Îndepărtează pielea care acoperă firele de păr crescute sub ea cu ajutorul unei pensete. Firele de păr crescute sub piele rămân prinse sub primul strat al epidermei, dar poți să le îndepărtezi dacă razi ușor pielea. Ridică ușor firul, dar nu-l smulge, întrucât zona se poate irita și mai tare și se poate infecta.
  • Este bine să previi apariția firelor crescute sub piele pe timp de vară sau în timp ce faci sport. Transpirația, frecarea picioarelor unul de altul, anumite tipuri de îmbrăcăminte sport sau căldura sunt factori care duc la formarea firelor crescute sub piele – prin urmare, este o idee bună să aplici vaselină, pudră de talc sau amidon de porumb pentru a preveni iritațiile. După ce faci sport, clătește zonele sensibile cu atenție pentru a permite foliculilor de păr să „respire”.
  • Folosește gel de aloe vera, un remediu incredibil pentru firele de păr crescute sub piele. Aplică-l pe zonele afectate în fiecare seară și lasă-l să se absoarbă. Ține o plantă de aloe vera acasă pentru a putea tăia puțin frunza și a lua cantitatea de gel de care ai nevoie. Există pe piață și creme sau loțiuni pe bază de aloe vera, dar ele nu acționează la fel de rapid. Dacă alegi să cumperi gel de aloe vera, asigură-te că nu conține alcool, întrucât acesta irită pielea.
  • Folosește uleiuri esențiale, cum ar fi cel de mușețel sau levănțică. Este indicat să verifici concentrația și să îl diluezi cu apă dacă este necesar, deoarece aceste produse sunt foarte puternice și pot afecta sau arde pielea. Pentru rezultate mai bune, folosește un amestec de uleiuri.

Citește și:

5 obiceiuri de igienă intimă nocive

Pași pentru a îndepărta firele de păr crescute sub piele

  • Spală bine zona cu un săpun delicat și clătește cu apă rece sau călduță.
  • Exfoliază pielea din regiunea respectivă, o dată dimineața și o dată seara. Procedează cu atenție pentru a evita iritarea foliculului sau sângerarea. Scopul este de a îndepărta celulele moarte, substanțele uleioase sau mizeria.
  • Aplică o cârpă sau o pânză moale și caldă pe zona cu părul crescut sub piele și las-o să stea pentru câteva minute pentru a înmuia pielea.
  • Folosește o pensetă care a fost înmuiată în spirt sau apă clocotită pentru a o steriliza. Întinde pielea cât poți de tare și îndepărtează părul cu penseta.
  • Aplică la final un antiseptic, ulei din arbore de ceai sau gel de aloe vera.
  • Repetă acești pași dacă ți se întâmplă des să îți crească firele de păr sub piele, pe picioare sau în alte zone ale corpului.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hekmatpou D, Mehrabi F, Rahzani K, Aminiyan A. The Effect of Aloe Vera Clinical Trials on Prevention and Healing of Skin Wound: A Systematic Review. Iran J Med Sci. 2019 Jan;44(1):1-9. PMID: 30666070; PMCID: PMC6330525.
  • Shaw G, Lee-Barthel A, Ross ML, Wang B, Baar K. Vitamin C-enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr. 2017 Jan;105(1):136-143. doi: 10.3945/ajcn.116.138594. Epub 2016 Nov 16. PMID: 27852613; PMCID: PMC5183725.
  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.