Logo image
Logo image

Fotosensibilitatea cauzată de lupus: sfaturi pentru gestionare

5 minute
Sensibilitatea la razele ultraviolete este una dintre cele mai frecvente manifestări clinice în lupusul eritematos. A ști cum să o gestionezi face o diferență imensă în calitatea vieții.
Fotosensibilitatea cauzată de lupus: sfaturi pentru gestionare
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza

Ultima actualizare: 06 martie, 2023

Fotosensibilitatea cauzată de lupus este una dintre cele mai frecvente manifestări clinice cutanate ale bolii. Persoanele cu lupus eritematos sistemic (LES) trebuie să fie atente la expunerea la lumina soarelui și la lumina artificială.

Simptomele produse de fotosensibilitatea crescută includ următoarele:

  • Febră
  • Arsuri solare
  • Durere și inflamație articulară
  • Agravarea oboselii și slăbiciune generalizată

Urmând câteva sfaturi simple, puteți să trăiți cu lupus și să contracarați sensibilitatea crescută la lumină. Aflați mai jos tot ce trebuie să știți despre acest subiect!

Ce este lupusul?

Lupusul eritematos sistemic este o boală autoimună produsă de anticorpii ce atacă celulele organismului. Apare adesea între a doua și a patra decadă de viață și este mai frecvent la femei.

Poate avea simptome generalizate (sistemice) sau poate fi doar cutanat (lupus eritematos cutanat). Crizele produse de creșterea activității inflamatorii includ modificări ale pielii, dureri musculare și articulare, scădere în greutate, febră și oboseală.

Intensitatea și durata fiecărui focar variază. Există o implicare pe termen lung a mai multor organe, inclusiv rinichii, inima, plămânii, sistemul nervos central și pielea.

Citiți mai mult: Informații despre boala Lupus: tot ce trebuie să știi

Fotosensibilitatea cauzată de lupus: efecte

Atât lupusul eritematos sistemic, cât și lupusul eritematos cutanat reacționează la expunerea la razele ultraviolete (UV), indiferent dacă este vorba despre lumina soarelui sau lumina artificială. Acest fenomen se numește fotosensibilitate și se poate manifesta în diferite moduri.

La pacienții cu lupus, radiațiile UV sunt legate de apariția manifestărilor clinice pe piele. Până la 75% dintre pacienți au fotosensibilitate cauzată de lupusul eritematos sistemic. Această valoare poate crește până la aproape 99% la pacienții cu lupus eritematos cutanat.

Pătrunderea razelor UV în epidermă provoacă modificări ale ADN-ului. Apar reacții de oxidare în celulele sistemului imunitar, precum și în endoteliul vaselor de sânge. Acest atac autoimun are ca rezultat eliberarea de mediatori inflamatori. Urmează apoi apoptoza celulară (moartea celulară programată), care poate declanșa un focar.

Fotosensibilitatea cauzată de lupus se poate manifesta prin erupție cutanată și mâncărime generalizată.

Fotosensibilitatea cauzată de lupus: sfaturi pentru gestionare

Este important ca pacientul să ia măsuri de protecție zilnic. Dintre acestea, cele mai importante sunt următoarele:

1. Folosiți întotdeauna protecție solară

Persoanele cu fotosensibilitate cauzată de lupus trebuie să folosească permanent protecție solară, chiar și atunci când afară este înnorat. Opțiunile sunt multiple și includ creme hidratante cu protecție solară, spray-uri, pudre de machiaj, precum și creme de corp.

Protecția solară trebuie aplicată chiar și în interior.

Se recomandă reaplicarea la fiecare 2 ore. Dacă există expunere directă la soare, reaplicarea trebuie să aibă loc la 1 oră.

Alegeți cel mai mare factor de protecție solară (SPF) disponibil. Dacă veți sta în aer liber, alegeți un produs cu SPF 70.

Este important ca crema de protecție solară să fie aplicată cu generozitate și cu accent mai mare pe gât, frunte, față, urechi, umeri, spatele brațelor si partea superioară a spatelui.

Some figure
Dacă pacientul cu lupus merge la plajă, trebuie să folosească un produs cu SPF peste 70.

2. Includeți în garderobă îmbrăcăminte cu factor de protecție solară

Pentru fotosensibilitatea cauzată de lupus, se recomandă utilizarea țesăturilor cu factor de protecție solară mai mare de 50. Există tot felul de articole de îmbrăcăminte cu protecție UV, inclusiv costume de baie.

Deși nu toate articolele de îmbrăcăminte oferă aceeași protecție, optați pentru țesături cu o densitate mare. În cazul plimbărilor pe plajă sau pentru călătorii lungi în mașină, alegeți cămășile cu mâneci și pantalonii lungi.

Ochelarii de soare trebuie să facă parte din ținută, chiar și atunci când conduceți. Fotosensibilitatea cauzată de lupus afectează și ochii și poate provoca leziuni în jurul globului ocular și în interiorul acestuia.

3. Aveți grijă la razele UV din interior

Țineți draperiile și jaluzelele închise. Folosiți becuri cu putere redusă. Razele UV de la lumina artificială sunt la fel de dăunătoare ca cele de la soare, așa că efectul lor asupra pielii nu poate fi subestimat. Alegeți lumina LED de intensitate scăzută.

Becurile fluorescente sau cu halogen nu sunt potrivite în acest caz.

Există jaluzele care blochează razele ultraviolete. De asemenea, există modalități de a nuanța ferestrele casei pentru a bloca pătrunderea luminii solare.

4. Limitați expunerea

În fotosensibilitatea cauzată de lupus, 15 până la 30 de minute de soare pe zi sunt suficiente pentru a produce cantitatea necesară de vitamina D. În plus, se recomandă evitarea orelor de vârf. Momentele ideale pentru expunerea sigură la soare sunt dimineața (între orele 8 și 10) și seara (după ora 18). Alte intervale cresc pericolul de deteriorare a pielii.

5. Analizați medicamentele

Unele medicamente pot agrava fotosensibilitatea cauzată de lupus. Conform studiilor științifice, acestea sunt:

  • Antibiotice: cum ar fi doxiciclina și tetraciclina
  • Medicamente analgezice și antiinflamatoare: cum ar fi naproxenul și piroxicamul
  • Antihipertensive: cum ar fi diureticele de ansă (hidroclorotiazida) și inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA)
  • Imunosupresoare: cum ar fi metotrexatul. Acesta este unul dintre cele mai prescrise medicamente pentru lupus.

Consultați medicul dacă observați modificări ale pielii atunci când începeți un tratament.

Descoperiți: 10 sfaturi estetice pentru pacienții cu lupus

Some figure
Planul de tratament pentru lupus nu poate fi schimbat fără consultație medicală. In orice caz, trebuie să anunțați medicul dacă observați efecte asupra pielii.

Fotosensibilitatea cauzată de lupus: necesitatea informării corecte

Cei care au fotosensibilitate cauzată de lupus ar trebui să discute cu cei dragi, clarificând nevoia de protecție. Cei din jur trebuie să înțeleagă anumite măsuri care, deși par extreme, sunt esențiale. A fi atent când te expui la orice tip de lumină, indiferent dacă este solară sau artificială, face diferența în gestionarea bolii.

Focarele acute ale bolii sunt foarte dureroase. Reducerea acestora printr-o protecție adecvată împotriva luminii va îmbunătăți calitatea vieții. Acest lucru trebuie să implice prietenii și familia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bielsa I, et al Manifestaciones cutáneas del lupus eritematoso. Inmunología 2010;29(3). Disponible en https://www.elsevier.es/es-revista-inmunologia-322-pdf-S0213962610700172.
  • Centro Nacional de Recursos sobre el Lupus. La exposición a la luz UV: lo que necesita saber. Lupus Fundation of America S.F. Disponible en https://www.lupus.org/es/resources/uv-exposure-what-you-need-to-know.
  • Centro Nacional de Recursos sobre el Lupus. 10 formas de protegerse al aire libre. Lupus Fundation of America S.F. Disponible en https://www.lupus.org/es/resources/10-wearable-ways-to-protect-yourself-outdoors.
  • Chomiciene, Anzelika, et al. “Rare cause of periorbital and eyelids lesions: Discoid lupus erythematosus misdiagnosed as allergy.” Annals of Allergy, Asthma & Immunology 119.6 (2017): 568-569.
  • Drucker, Aaron M., and Cheryl F. Rosen. “Drug-induced photosensitivity.” Drug safety 34.10 (2011): 821-837.
  • Kaleidoscope Fighting Lupus. Lupus and Photosensitivy: When the Sun is Your Enemy. Kaleidoscope Fighting Lupus Org S.F. Disponiblen en https://kaleidoscopefightinglupus.org/lupus-and-photosensitivity-when-the-sun-is-your-enemy-2/.
  • Klein R. The risk of ultraviolet radiation exposure from indoor lamps in lupus erythematosus. Autoinmun Rev. 2009;8(4). Disponible en https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2829662/.
  • Marcano M, et al. Factores asociados con la respuesta inmunológica en el lupus cutáneo. Vitae UCV S.F. Disponible en vitae.ucv.ve/pdfs/VITAE_2523.pdf.
  • Méndez S, et al. Lupus eritematoso cutáneo, una entidad multidimensional. Rev Med Inst Mex Seguro Soc 2015;53(6). Disponible en https://www.redalyc.org/pdf/4577/457744940016.pdf
  • Sánchez S, et al. Lupus eritematoso: enfermedad autoinmune sistémica y órgano específica. Rev Biomed 2004;15. Disponible en https://www.medigraphic.com/pdfs/revbio/bio-2004/bio043e.pdf.
  • Saurit V, et al. Manifestaciones mucocutáneas en pacientes con lupus eritematoso sistémico. Medicina (Buenos Aires) 2003;63. Disponible en www.scielo.org.ar/pdf/medba/v63n4/v63n4a02.pdf.
  • Sociedad Española de Reumatología. (S.F.) El sol puede perjudicar los pacientes con enfermedades reumáticas. Biblioteca Virtual SER. Disponible en https://www.ser.es/sol-puede-perjudicial-los-pacientes-enfermedades-reumaticas/.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.