Furnicături și amorțeli ale mâinilor și picioarelor
Fără îndoială vorbim despre o senzație neplăcută. Când brațele, mâinile și picioarele îți amorțesc, nu știi ce să faci pentru a-ți reveni la normal. Află din articolul de astăzi de ce simți furnicături și amorțeli ale mâinilor și picioarelor!
Furnicături și amorțeli ale mâinilor și picioarelor: Ce sunt? Care este cauza apariției lor?
Amorțelile și furnicăturile sunt senzații ciudate ce apar în mai multe zone ale corpului. Dar, cel mai des se resimt în brațe, picioare, mâini și degete. Unele dintre cauzele cele mai întâlnite ale apariției acestora sunt:
- Faptul că stai prea mult timp în aceeași poziție, fie culcat, fie în picioare (de exemplu, într-un mijloc de transport, în timpul unei călătorii sau la birou).
- Leziuni la nivelul nervilor – dacă ai o leziune a unui nerv în zona gâtului, resimți aceste senzații în mâini și brațe; dacă nervul afectat se află în partea de jos a spatelui, apar furnicături în regiunea picioarelor.
- Presiune la nivelul nervilor spinali sau periferici
- Herpes zoster
- Circulație deficitară cauzată de o inflamație la nivelul vaselor de sânge, de ateroscleroză sau de un cheag de sânge
- Dezechilibre ale nivelului de potasiu, calciu sau sodiu
- Lipsa vitaminei B12
- Administrarea anumitor medicamente
- Deteriorări ale nervilor ca urmare a consumului excesiv de alcool și tutun sau a expunerii la plumb
- Radioterapie
- Înțepături de insecte, căpușe sau mușcături de animale
- Alergie la fructe de mare
- Sindromul de tunel carpian (la încheietura mâinii)
- Diabet
- Hipotiroidism
- Atac cerebral sau alt tip de atac ischemic
Remedii naturale și alte recomandări pentru furnicături și amorțeli ale mâinilor și picioarelor
Apa este unul dintre cele mai bune remedii pentru tratarea mâinilor și picioarelor amorțite. Înmoaie zonele afectate într-un vas cu apă rece și ține-le așa timp de 10 minute. Unele persoane își mișcă forțat degetele sau alte părți amorțite ale corpului pentru a le ajuta să își revină la normal.
Îți recomandăm și:
Alte opțiuni sunt:
Mersul pe jos
Plimbă-te puțin prin cameră atunci când începi să simți furnicături. Este posibil să fii nevoit să stai nemișcat câteva minute dacă simți anumite spasme la unul dintre picioare. Faptul că te miști puțin ajută la „trezirea” membrelor adormite, mai ales dacă ai stat prea mult timp în aceeași poziție.
Ridicările pe vârfuri
Acesta este un alt remediu pentru a trata picioarele amorțite. Stai pe vârfuri ca un dansator de balet, apoi lasă călcâiele în jos până atingi podeaua. Repetă acest exercițiu de 10 ori pentru a stimula circulația la nivelul extremităților inferioare. Dacă picioarele îți amorțesc des, fă acest exercițiu în fiecare seară înainte de culcare pentru a preveni amorțelile din timpul nopții.
Consumul alimentelor bogate în fier
Deficitul de fier poate cauza furnicături și amorțeli ale mâinilor și picioarelor. Dacă adaugi linte și sfeclă în alimentație, poți reduce frecvența acestor episoade. Este bine, de asemenea, să mărești consumul de ouă, lapte, nuci, mazăre, fasole și legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul sau sfecla mangold.
Compresele cu ardei iuți
Acest remediu poate ameliora furnicăturile. Ai nevoie de doisprezece ardei iuți roșii. Fierbe-i la foc mare și pune-i într-o cârpă. Aplică această compresă pe zona afectată. Căldura emanată de ardei va reduce durerea și disconfortul. Dacă te confrunți des cu această problemă, păstrează mereu la îndemână un unguent pe care să îl încălzești și să îl aplici oricând este nevoie.
Evitarea anumitor mâncăruri și băuturi
Nu este indicat să bei cafea sau băuturi alcoolice în timpul sau după cină sau să mănânci alimente prea grase seara.
Te-ar putea interesa și:
Adoptarea unui stil de viață mai sănătos
Renunță la fumat, fă mișcare (o activitate fizică recomandată este înotul), practică diverse tehnici de relaxare, cum ar fi yoga pentru a scăpa de stările tensionate, evită să petreci prea mult timp într-o anumită poziție (fie stând pe scaun, fie în picioare) și poartă haine mai largi pentru a nu îngreuna circulația sanguină.
Masajele și schimbarea posturii
Când simți că încep să apară furnicături, este indicat să masezi zona respectivă cu fermitate. Poți să faci același lucru și seara pentru a preveni amorțelile. O altă tactică utilă este să îți schimbi des poziția. Dacă obișnuiești să stai pe scaun sau culcat, ridică-te în picioare. Dacă stai în picioare, așează-te pe scaun… și așa mai departe.
Dacă mâinile și picioarele îți amorțesc în timpul somnului, este posibil ca acest lucru să se întâmple deoarece stai prea mult timp în aceeași poziție, fără a te mișca. Încearcă să folosești perne pentru a ridica mai sus zonele afectate.
Purtarea pantofilor adecvați
Trebuie să porți mereu șosete din bumbac sau lână pentru a absorbi umezeala și a preveni neplăcutele furnicături și amorțeli ale mâinilor și picioarelor. Schimbă-ți șosetele de trei ori pe zi (o dată la 8 ore). Încălțămintea trebuie să fie confortabilă și fabricată din piele sau pânză.
Ai grijă să alegi încălțări croite după forma piciorului sau să mai adaugi ceva în interior pentru a-ți sprijini mai bine picioarele. Încearcă să eviți tocurile înalte sau pantofii care îți fac picioarele să alunece în timpul mersului. În plus, asigură-te că tălpile pantofilor sunt de calitate.
Exercițiile cu spatele la perete sau cu mingea de cauciuc
Când te întorci de la serviciu, mai ales dacă simți furnicături sau amorțeli ale mâinilor și picioarelor, descalță-te de pantofi și șosete și stai cu spatele sprijinit de perete.
Ține palmele apăsate pe perete și îndoaie ușor genunchii. Dacă ești la birou, ia o minge mică de cauciuc în mână și strânge-o cât poți de tare.
Există accesorii special create pentru aceste exerciții. Poți să faci același exercițiu și pentru picioare, apăsând bila de cauciuc în pământ cu tălpile.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.